Много от нас се хранят със сурови храни без дори да се замислят. Хапваме сурови зеленчуци на партита, добавяме маруля или домат към сандвича си, взимаме си ябълка за закуска или салата за предястие. Напоследък идеята за суровоядството е доста популярна и се смята за здравословен начин на хранене, подпомагащ организма. Счита се, че е добре да се прилага при диета за отслабване.
Ако си човек, който може да се откаже от топла супа и домашна гозба по средата на снежна буря в планината и прясно приготвена риба на морето, суровоядството може да проработи за теб.
Да се храниш с несготвена храна си има своите добри страни, но прави ли това всички сурови храни полезни за здравето? Кога трябва да готвим храната и кога да я ядем сурова?
Суровата храна
Повечето определят суровата храна като хранителен продукт, който не е затоплен над 116°С. При тази температура естествените ензими в повечето храни се разграждат. Твърди се, че ензимите осигуряват на тялото необходимото захранване, но това не е всичко. Готвенето наистина намалява силата на ензимите в храната, но някои зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол и броколи, съдържат ензими, които играят ролята на катализатори за силата на антиоксидантите в тях, когато са сготвени.
Ензимите
Готвенето на определени зеленчуци може да увеличи скоростта на усвояване на хранителните вещества като например ликопен в доматите и бета каротин в морковите. Други храни съдържат ензими, които пречат на абсорбцията на полезните вещества. Затова, когато ги сготвим, унищожаваме тези ензими, което прави смилането на храната по-лесно. Важно е да отбележим, че ние не се нуждаем от растителни ензими, за да обработваме хранителните вещества, защото сме способни да произведем собствени ензими за храносмилане.
Ползата от суровоядството
Ще получаваш по-голяма доза витамини B и C, ако ядеш сурови храни. Ще консумираш и повече полезна за червата бактерия (съдържа се в храни като кисело зеле), която иначе ще бъде унищожена от топлината. Хранейки се със сурова храна, ти я приемаш в най-естествената й форма без вредните ефекти от топлинната обработка.
Ползи от хранене с готвена храна
Храненето с готвени ястия също си има своите предимства. Както споменахме преди, загряването на храните активира определени антиоксиданти и ги прави по-лесни за абсорбиране. Доматеният сос съдържа значително повече антиоксиданти, отколкото пресните домати, а сготвените моркови са по-богати на бета-каротин, отколкото суровите. При готвенето, стените на клетките се разрушават, фибрите намаляват, но храната става по-лесна за смилане, което води до по-благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар.
Разнообразието е солта на живота!
Комбинирай полезни храни и сурови, и сготвени, за да се възползваш от техните предимства ежедневно. Консумирайки голямо разнообразие от храни по най-различни начини е по-полезно за здравето ти, отколкото да се ограничаваш. Възможно е да комбинираш дори в един ден! Ще се почувстваш много добре, ако за закуска си приготвяш вкусна сурова Нутрибомба.
Става бързо и лесно, перфектно за сутрин, когато ти се спи и все нямаш време да приготвиш закуска. Комбинирано в една чаша може да си набавиш всички необходими хранителни вещества, които да ти дадат енергия и здраве.
Според своя вкус можеш да прецениш дали да сложиш в Нутрибулет зеленчуци или плодове, ядки или семена. А защо да не експериментираш всеки ден с различна рецепта! Виж нестандартни и здравословни идеи тук.
За обед може да хапнеш салата с нещо, което е прясно сготвено - риба, супа, ризото, каквото ти се прииска. Относно вечеря отново може да комбинираш сурова салата с нещо сготвено. Например брускети или паста.
Ако искаш да си направиш домашно песто, маслинова паста или сосове, отново можеш да използваш хранителния екстрактор Нутрибулет. Разбери повече за Нутрибулет XXL оферта с 12 части.
Виж интересна видео рецепта за таратор без мляко!