Кулинарен е-тест драйв в полите на Витоша

Не знам как си представяте идеалната неделя, но мога да ви подскажа един вариант - кулинарен тур с електрически автомобил, шофьор, приятна компания и много Lillet.

Благодарение на Volkswagen България и Кристин Милнер - англичанката с перфектен български, която прави кулинарното приключение Sofia Restaurant Week - последната неделя беше точно толкова екологично-приятно-лежернo вкусна.

Тръгнахме в 11 от шоурума на Volkswagen - Порше София Изток на "крилете" на няколко бели e-Golf-a, Passat и един малък на наперен up!. Най-тихата автоколона, която можете да си представите - само на електрически мотори.

Маршрутът - три топ ресторанта на Витоша. Компанията - цветна: приятели на храната и приятели на колите.

Мятаме се на един бял е-Golf, на чийто странични врати пише "300 км" на ток, абсолютно сигурни, че и връщането ни е гарантирано, и се отправяме към дестинация 1 - Бистрица, ул. "Стефан Стамболов" 63.

Не знам дали знаете, но електрическите автомобили се самозареждат при спускането по баири от натискането на спирачка. В нашия маршрут няма много такива, но и батерията ни показва доволно количество заряд 260 км.

По пътя си говорим дали непременно трябва да имаш Tesla, за да караш електрически автомобил и дали пък Golf-ът няма да отвее Tesla-та в завоите. Стискаме си ръцете, че електромобилите са бъдещето и небрежно помахваме към екрана на инфотейнмънт системата, с идеята, че от задната седалка ще сменим радиостанцията, само че номерът не минава.

Sofia restaurant week #golf #testdrive

A post shared by Webcafe.bg (@webcafe.bg) on May 14, 2017 at 1:30am PDT

Ето как работи жестовото управление

На адреса намираме Sage Bistro. Заведението е сбъднатата мечта на двама братя - Ники и Иво. Единият от тях - събирал кулинарен опит по света от двете страни на бара, другият - като главен готвач на ресторант Кемпински Панорама, София.

Менюто е много интересно:

За предястие имаме различни брускети - с телешко карпачо, домати и маслини; скаридка с канапе от краставичка и мус от крем и брускета с домашно маринована сьомга, каперси и червен салатен лук.

Основно ни е: Ризото с пресни аспержи, манатарки и големи люспи пармезан.

И по чаша Miraflors за настроение, което и до момента не ни липсва. Sofia Restaurant Week е страхотна идея и в Webcafe сме й големи почитатели. Идеята е, че в рамките на една седмица избрани заведения, част от кампанията, предлагат обяд или вечеря от 3-степенно меню на достъпна фиксирана цена - 25 лева.

Заслугата е изцяло на Zavedenia.com и Кристин - англичанката с широка усмивка, която вече дълги години живее в България и говори прекрасен български само с лек акцент.

Твърде вероятно е да сте я срещали в едно от многото й амплоа. В момента тя е маркетинг-директор на велосипедите DRAG, a един от първите й медийни проекти е англоезичния вестник Тhe Sofia Echo. Следват още два проекта, предназначени за чужденци в България - "Sofia the insider's guide" и "Sofia in Your Pocket" .

Справяме се набързо с ризотото, обещаваме си, че пак да дойдем, и "хващаме" един бял Passat с панорамен покрив, който да ни отведе до дестинация номер 2 - LAZY.

Името на следващия ресторант страшно подхожда и на нашата мързелива неделя. Намира се на паркинга на Симеоновския лифт.

Шеф Ивайло Петков - eдин от създателите на LAZY е член на журито на Lord of The Chef's. Неговата максима е, че „Шеф готвач не означава само да умееш да сготвиш вкусна и красива храна, а да успееш да менажираш и да създадеш дух в даден ресторант, така че всеки гост да се чувства специален."

За разлика от класическия италианския интериор на Sage Bistro, тук дизайнът е дърво, стъкло и бетон. На два екрана вървят два интересни тенис мача и след известно чудене заемаме стратегическо място, така че да виждаме и двата.

Пристигането на храната обаче набързо ни откъсва от екраните.

И така, в чинията ни преобладава зелената храна - очевидно трябва да я разучим.  Първо опитваме от хумуса, който е с хлебче от смокини - класираме го много високо.

В чинията ни има още печен на пещ патладжан и билкова палачинка с прошуто и рукола.

Основното ни ястие е филе от лаврак със сезонни зеленчуци и нудли.

Лавракът направо ни обезоръжава.

Мястото предполага Lillet коктейл с ягоди вътре, с който леко позираме за снимките.

Въпреки че искаме да останем още, тичаме към паркинга, защото сме си заплюли един up! и много настояваме да проверим дали това е истинска кола или нещо с характера на количка за голф.

up!-ът има дори и багажник, в който поставяме фотографската раница с обективите и заемаме задната седалка. Питаме шофьора "Тази кола върви ли бързо?", а той като че ли само това чака. Така че, ако в неделя сте били на Околовръстното и нещо с вид на летяща сапунерка е прелетяло покрай вас - ние сме били.

Както се и предполага, стигаме първи до дестинация номер 3, а именно Ориента в най-чист вид.

Заведението, в което ни чака десерта ни, както и една мечка в цял ръст, пушеща наргиле, се казва бар и ресторант „Арабия" и както ни подсказва мечката, е място за наргилета и наслада от живота.

Вътре се носи лека сладникава миризма, а интериорният дизайнер не е пестил откъм злато и ориенталски лукс.

Фотоапаратът ни не издържа на ориенталската екзотика и при вида на една баклава -
дисплеят изписва err и ние сме дотук със снимките.

Вадим телефона с най-добрата камера - Samsung S8, защото баклавата си заслужава.

Снимаме я и потегляме.

Новините

Най-четените