Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Седем съвета как да имате безупречен хладилник

Отваряй хладилника, само когато си решил вече какво ще взимаш оттам. Снимка: iStock
Отваряй хладилника, само когато си решил вече какво ще взимаш оттам.

Всички знаем, че безупречният хладилник е този, който не те съди, когато го отваряш с интерес в 2-3 през нощта. Това, разбира се, е в рамките на шегата. Това е един от малкото уреди, които стоят включени в контакта и работещи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Много фактори влияят върху това как работи един хладилник и това се усеща особено силно през лятото, когато не всички машини охлаждат достатъчно добре. В такива моменти човек започва да се замисля доколко добре работи хладилника и как трябва да се грижи за него, за да се запази в оптимално състояние.

Нещо повече - според експерти хладилниците са "виновни" за между 18 и 30 на сто от крайната месечна сметка за електроенергия. От изключителна важност за пестенето на енергия е безупречната работа на хладилника.

Следвайки следващите седем съвета ще можете да извлечете максимума от работата на вашия хладилник:

1. Възрастта на хладилника

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е възрастта на хладилника. Реално не е все едно дали става въпрос за нов, или за стар уред. Когато хладилникът надхвърли 10 години, неговото КПД спада значително и започва да консумира все повече енергия, за да охлажда със същото качество, както преди.

2. Колко често се отваря хладилника

Това е най-лесният трик (поне на първо четене) - отваряйте хладилника само тогава, когато вече сте решили какво точно ще вземете от него, и го дръжте отворен възможно най-кратко. За изпълнението на този съвет помага много организацията на продуктите в него по равтове, така че човек да се ориентира по-бързо и лесно, щом вратата на хладилника е отворена. Избягвайте нахлуването на топлина отвън навътре и не слагайте топли ястия в уреда - това само ще го накара да консумира повече енергия и води до допълнително "заледяване".

3. Регулирайте термостата

Оптималната температура вътре в хладилника би трябвало да бъде 2-3 градуса за хладилник и минус 15-17 за фризер. Все пак понякога термостатите дават отклонения, особено след дълги години употреба на хладилника. При съмнение, можете да провериш температурата в хладилника с термометър.

4. Пълнене на хладилника

Любопитен факт е, че пълният хладилник консумира по-малко енергия от празния? Затова, напълнете хладилника, но без да е препълнен. Важно е да има достатъчно пространство между продуктите, за да може да циркулира добре охлаждащият въздух.

5. Размразявайте замразени продукти в хладилника

Ако извадите някакъв дълбоко замразен продукт от фризера, е добре да го оставите да се размрази в хладилника, а не навън. По този начин използвате замразения продукт като допълнителен източник на охлаждане. Не забравяй обаче, че размразяването ще трае по-дълго и затова трябва да си предвидите времето и да го сложите там от по-рано (например предишната вечер).

6. Оставяйте храната да се охлади

Преди да поставите сготвената вече храна в хладилника, оставете я да изстине до стайна температура. В противен случай ще се наложи хладилникът да работи допълнително, за да компенсира разликата в температурата. Освен това отделената пара от топлата храна спомага за натрупване на лед във вътрешността на хладилника.

7. Почиствай колкото се може по-често хладилника

От голямо значение е хладилникът да бъде винаги чист. Така ще избегнете натрупването на лед във вътрешността, което действа като изолатор и пречи на хладилника да поддържа постоянна температура. Освен това, проверявайте дали вратата на хладилника е добре прилепнала, за да няма загуба на температура. Най-простият и сигурен метод за това е да поставите лист хартия между вратата и корпуса на хладилника при затваряне. Ако хартията падне или можете да я извадиш лесно, дори и при затворена врата, е време да вземете мерки.

 

Най-четените