Принцесата, която написа роман за една кралица

Принцесата на Кент пресъздава по впечатляващ начин изключителната житейска история на Йоланда Арагонска - движещата сила зад престола във Франция през XV-ти век, наставница и покровителка на Жана д'Арк."

Филипа Грегъри

С "Кралица на четири кралства" Нейно Кралско Височество принцесата на Кент, отдавна насочила интереса си към историческите проучвания, полага началото на трилогия, посветена на Стогодишната война.

Йоланда Арагонска, кралица на Сицилианско-Неаполитанското кралство, Йерусалим, Арагон и Кипър, е една от най-впечатляващите фигури, дърпали конците в политическия театър на Европа през онази тежка и кървава епоха.

Кралица Йоланда опровергава изцяло твърдението, че през Средновековието жените са били напълно безгласни и безпомощни. Нейната история показва как дори през онези трудни времена една интелигентна, обаятелна и проницателна жена е в състояние да играе решаваща роля в политиката и историята...

Стогодишната война бушува в Европа. Френското кралство се топи като сняг под слънцето, кралят е луд, кралицата - напълно неспособна да управлява, благородниците водят братоубийствени войни, бургундците клонят към съюз с Англия. Младият и войнствен крал на Англия, Хенри V, всеки момент може да присъедини към своето кралство и последните френски земи. За Франция сякаш няма надежда.

Тогава една деветнайсетгодишна принцеса, родена в Арагон, встъпва в династичен брак с херцога на Анжу. Целта на този брак е да прекрати постоянните вражди между двете династии. Но уговореният съюз поставя началото на една голяма любов, а появата на Йоланда Арагонска спасява загиващата Франция.

Смела, проницателна, далновидна, Йоландасе превръща в основна фигура на политическата карта на Европа - нейни агенти следят събитията навсякъде в Европа, тя вярва в силата на новата класа - търговци и граждани, бори се за обединение на враждуващите френски благородници, тя е онази, която отвежда в двора на пасивния, жалък Шарл VII една скромна селска девойка от Лотарингия, която с помощта на Йоланда ще се прочуе под името Жана д'Арк, Орлеанската дева...

Йоланда осигурява войските на Орлеанската дева, обкръжава я със сигурни военачалници, един от които, Жан Дюноа, е възпитаник на самата кралица на четири кралства.

С изключителна енергия и прозорливост Йоланда управлява земите на династията Анжу, и макар да остава кралица само номинално, тя постига много повече от немалко кралици с участието си в управлението на Франция. Йоланда не е чужда на дворцовите интриги, не се спира пред измами и шпионаж, за да постигне крайната си цел - благото на страната, която е приела за свое отечество, и укрепването на властта на краля, когото се е заклела да брани.

Във време, когато проблемите в кралските дворове са се решавали най-често с убийства, женската интуиция, проницателността и съобразителността на Йоланда Арагонска ѝ служат повече от отлично, за да налага решенията си.  Тя манипулира близки и подчинени, организира цяла шпионска мрежа, поставя свои хора на стратегически позиции и в резултат успява да издигне Франция от унизителното положение, в което е изпаднала, до ниво на укрепващо кралство, което скоро ще бъде поето, възстановено и издигнато от един силен и хитър крал - Луи XI.

Принцесата на Кент Мишел

Принцесата на Кент, свързана по произход с две жени, играли значителна роля в историята на Франция - Диан дьо Поатие, прочутата любовница на крал Анри II, и кралица Катерина Медичи, изгражда увлекателен разказ за една жестока и кървава епоха, за интригите и предателствата около кралския престол и за духовната сила и несломимия характер на една изключителна жена.

Книгата може да намерите в е-книжарницата на издателство Еднорог тук.

Новините

Най-четените