На 6 декември православният свят почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец - един от най-обичаните и почитани светци, чиято легенда преминава през вековете. Роден през III век в Патара (Мала Азия), той служи като архиепископ на град Мира и е известен с изключителната си благотворителност и безбройните чудеса.
Той е покровител на моряците, рибарите, търговците, пътешествениците, банкерите и децата. В българския календар Никулден е ключов празник, дълбоко свързан с вярата и благоденствието.
Шаранът - класиката на празничната маса
По традиция, на Никулден е задължително на празничната маса да присъства риба. Това е един от ключовите моменти в народния календар, с който се отправя благодарност към Свети Никола за закрилата и благоденствието през изминалата година.
От години насам централно място на българската трапеза заема рибникът - шаран, пълнен и запечен в тесто. Шаранът е на почит не само заради вкуса си, но и поради народното поверие, че е помогнал на Свети Никола да спаси кораба си от потъване, запушвайки пробойна в лодката му.
Един по-модерен прочит
Макар че шаранът е в основата на традицията, много домакинства днес търсят по-леки, модерни и по-малко трудоемки решения за основното ястие на празника. Ако сте сред онези, които искат да разнообразят Никулденската трапеза и да впечатлят гостите си с нещо по-специално, шеф Иван Манчев и Lidl идват с точното предложение - лаврак в кора от морска сол, поднесен върху канапе от зеленчуци с апетитен лимонов сос.
Този метод на готвене е едновременно семпъл и много ефективен. Солната кора действа като естествен "кожух", който запечатва всички сокове и аромати вътре, гарантирайки, че месото на рибата остава крехко и сочно. Съчетан със свежо зеленчуково канапе и лек цитрусов сос, този лаврак е идеалното ястие за празника.
Ето как да приготвите рецептата:
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 бр. лаврак
- 2 кг. морска сол
- 10 г мащерка
- 2 бр. лимони
- 5 г босилек
- 10 г мед
- 20 мл маслиново масло
- 50 г масло
- 300 г тиквички
- 200 г моркови
- 200 г червени чушки
- 5 г черен пипер
- 2 бр. белтъци
Начин на приготвяне:
- Почистваме лаврака и овкусяваме отвън и отвътре с масло, черен пипер, прясна мащерка и лимон. По желание може да сложим няколко шайби лимон отвътре.
- Намазваме цялата риба с белтък от всички страни.
- В тава изсипваме половината морска сол, отгоре слагаме лаврака и покриваме с останалата морска сол. Печем в добре загрята фурна на 200°C за 40 - 45 минути.
- През това време нарязваме на шайби зеленчуците и ги сотираме. Овкусяваме със сол, черен пипер, чесън и прясна мащерка.
- Приготвяме сос, като към сока от 1 лимон добавяме ситно нарязания босилек, мед и маслиново масло.
- Готовата риба я вадим от фурната и много внимателно напукваме кората от морска сол, за да може да извадим лаврака. Сервираме върху канапе от зеленчуци в компанията на лимоновия сос.
За да блеснете още повече пред гостите, ви съветваме да "плейтнете" ястието пред тях. Това гарантира един наистина интересен кулинарен момент и за вас, и за тях.
Рецептата и точните инструкции на шеф Иван Манчев можете да намерите тук или да я гледате директно тук:
И за финал, да не забравяме, че за да се постигне перфектният вкус, е ключово да изберете качествен и пресен лаврак. Можете да намерите пресен лаврак от Гърция в магазините на Лидл България, който от 1 до 7 декември се предлага на цена от 17.99 лв./кг.
А ако имате друга идея за Никулденско хапване, разгледайте предложенията за риба, морски дарове и други специалитети в седмичната брошура на Lidl!
За още идеи за ястия с риба пък посетете страницата на "Готви с Lidl".
Весел и вкусен Никулден!

