Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как лютата чушка "Български морков“ се върна у дома след десетилетия забрава

Завръщането на един забравен вкус Снимка: Kaufland
Завръщането на един забравен вкус

В продължение на десетилетия един уникален български сорт люта чушка живее само в спомените на старите градинари и по пожълтелите страници на чуждестранни книги. "Български морков" - със своя пламтящо оранжев цвят и лютивина, която събужда всяко сетиво - напуска родните полета по време на Студената война и потъва в забрава.

Докато един ден, сред редовете на английски онлайн каталог, потомственият градинар и създадел на фермата за люти чушки "Люта Ферма" Христо Родинов не го открива и решава, че този вкус, роден под българското слънце, трябва да се върне у дома.

Завръщането на един забравен вкус

Онова, което започва като любопитство през 2013 година, бързо се превръща в мисия - да се възроди сорт, който носи името и духа на България, но е запазен единствено в чужбина. "Български морков" е от семейството на шипките и се среща под различни имена, като "Румънка" или "Унгарска чушка", но във всички авторитетни каталози за люти сортове фигурира с български произход.

След неуспешни опити да открие семена у нас, включително чрез Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), Христо стига до решението да ги внесе от Англия. Така в оранжериите на "Люта ферма" във варненското село Страшимирово се засаждат първите растения от сорта от десетилетия насам, за да се върне у нас един вкус, изгубен във времето.

Днес "Български морков" отново расте на родна земя на площ от 2-3 декара в градините на лютата ферма. Сортът е известен с ароматния си вкус и лютивина между 10 000 и 30 000 единици по скалата на Сковил. Плодът е с форма и цвят, напомнящи малък морков - зелен в началото и ярко оранжев при пълна зрялост.

Снимка: Kaufland

Капризен, но неповторим

Макар да е създаден в България, "Български морков" е капризен сорт, който изисква търпение и специални грижи. Променливото време през последните две години допълнително затруднява отглеждането му, споделят от "Люта ферма". Всяка чушка има своите особености - по лютивина, аромат и изисквания - затова във фермата всеки сорт се отглежда в отделна оранжерия.

Това е трудоемък подход, който изисква повече площи, работа и постоянен контрол, но гарантира чист вкус и точна лютивина. Лютите чушки са самоопрашващи се растения, което означава, че ако се различни сортове бъдат засадени заедно, вкусът и силата им могат да се променят - нещо, което "Люта ферма" не допуска.

Грижата за екзотичните плодове започва още преди засаждането - със зелено торене от полезни култури, които обогатяват почвата. В оранжериите край Страшимирово засаждат невен за здраве на почвата и защита от вируси, а между редовете - рози, които служат като "аларма" при поява на листни въшки.

Вместо агресивни химикали, се използват биоагенти - полезни насекоми, които изяждат вредителите и се грижат за растенията, за да достигнат до потребителите в най-доброто си състояние.

От сос до кафе с люта нотка

"Български морков" има много лица в кухнята - може да се хапва суров в салата, да придава аромат и пикантност на ястия или да бъде основа за уникални продукти. Един от най-популярните сред тях е едноименният лют сос, който "Люта ферма" произвежда изцяло от този сорт, с малко сол и оцет.

При направата му се използва специална технология за премахване на всички семена и ципи, за да се намали агресивността към стомаха и да се запази чистият вкус на чушката.

Освен сос, "Люта ферма" предлага и суха смляна подправка "Български морков", както и нестандартно кафе с люта нотка - доказателство, че този сорт може да намери място дори в сутрешната чаша.

Интересът към "Български морков" далеч надхвърля границите на България. Сосът вече се продава в САЩ и Китай, а участията на "Люта ферма" на изложения в Дубай, Полша, Франция, Гърция и САЩ привличат огромно внимание.

Особено на пазарите, където лютото е част от ежедневието, "Български морков" и създаденият от "Люта ферма" сорт "Български дух" будят любопитство и възхищение - както заради вкуса си, така и заради историята, която носят.

От фермата в магазините на Kaufland

Днес "Люта ферма" вече работи в партньорство с Kaufland България, а уникалният "Български морков" може да бъде намерен в рафтовете на ритейлъра в цялата страна. Това е шанс всеки ценител на пикантното да опита чушка с история - от изгубен и забравен сорт до горд посланик на българското земеделие.

Плановете за първата година от сътрудничеството предвиждат между 30 и 40% от реколтата на лютата ферма да намери своя път директно до клиентите на Kaufland. За "Люта ферма" това е не само възможност да достигне до по-широка аудитория, но и начин да популяризира културата на лютото в България - със сортове, които впечатляват с вкус, история и качество.

В Kaufland могат да бъдат намерени и още сортове, произведени в "Люта ферма", сред които "Кайен", "Халапеньо", "Лесковачка джинка", "Български дух" и др.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените