Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво закусват шеф-готвачите и диетолозите?

Те дават своите съвети за осъзнато хранене Снимка: Лидл България
Те дават своите съвети за осъзнато хранене

Да се храним осъзнато се оказва едно от най-важните умения на 21 век.

От една страна от храната непосредствено зависи здравето, енергията и дълголетието ни. А от друга, изборът ни може пряко да повлияе на околната среда - дали избираме да ядем храни от другия край на света, пренесени с цената на висок въглероден отпечатък или храна от местни производители?

Дали обръщаме внимание върху начина на производство на хранителните продукти и търсим ли такива, произведени от суровини, отгледани с грижа за биоразнообразието например?

Не се притеснявайте, не е никак сложно да се храним с мисъл.

Всъщност е много лесно, стига да не забравяме основните правила на разработената от световни учени от няколко специалности т.нар. Планетарна диета:

  • Да се храним основно с плодове и зеленчуци
  • Да включваме 4-5 пъти седмично пълнозърнести храни
  • Да не ядем месо повече от 1-3 пъти седмично
  • Да избягваме продукти с добавена захар и мазнини
  • Да следим дали храната е произведена спрямо добрите производствени практики за съхраняване на биоразнообразието
Снимка: Лидл България

Информация за съдържанието на храните, произход и производствени практики може да откриете на етикетите на повечето продукти.

Със сигурност такава информация присъства в етикетите на всички продукти под собствени марки на Lidl. Като част от своята политика за осъзнато хранене веригата непрекъснато увеличава дела на протеините от растителни източници в асортимента и същевременно се стреми да намали отрицателните екологични и социални ефекти, които могат да възникнат във веригите за доставка на суровини.

Верните фенове на марката отдавна са забелязали, че Lidl предлага все повече сезонни и биологични храни и развива асортимента си от веган и вегетариански храни.

Нещо повече - компанията започна дългосрочна кампания #ХраненеСмисъл, с която разказва защо е важно да се храним осъзнато и защо това означава да се грижим не само за своето здраве, но и за здравето на планетата.

Но сега е време да се върнем към по-практичната част от диетата - как да се храним с мисъл.

Снимка: Лидл България

Най-точен отговор на този въпрос могат да ни дадат специалистите по хранене - такива са диетологът проф. Дарина Найденова и шеф-готвачът Иван Манчев.

В ролята си на гости в новия епизод на видеокаста "Уменията на 21-век", продуциран от Лидл България, те дават своите съвети за осъзнато хранене, като започват от закуската.

Снимка: Лидл България

Закуската на шеф Манчев

Той е от хората, за които закуската не е задължителна.

Важен елемент в "построяването" на закуската, според него, е да познаваме добре тялото си и да знаем коя храна как ни действа, дали ни дава енергия, или ни прави лениви, дали ни става тежко от нея, или напротив.

"Важно е да познавате тялото си и да знаете как то реагира на храните. Ако видите, че една иначе здравословна закуска ви прави сънливи и бавни, вместо да ви дава енергия, значи е добре да смените или времето за хранене сутрин или вида храна, която поемате", казва той.

Според него добра закуска е бекон с яйца или овесени ядки с мляко. Може към тях да прибавите плодове и зеленчуци. Една такава закуска ще ви даде сила и енергия за целия ден, да сте вдъхновени и мотивирани, защото има и протеини, и въглехидрати, убеден е готвачът.

Снимка: Лидл България

В допълнение, храненето според шеф Манчев е т.нар. "тиха тренировка". Ако се храниш правилно, значи си решил 70% от задачата с добрата фигура и здраве.

А какво казва диетологът проф. д-р Дарина Найденова за закуската?

Снимка: Лидл България

Закуската на диетолога

Проф. Найденова също е почитател на яйцата като вариант за здравословна закуска. Без значение дали варени, или пържени в малко мазнина, яйцата са идеална закуска, защото съдържат много протеини и всички девет незаменими аминокиселини.

Друг вариант за балансирана закуска е обичаната от всички българи комбинация "домати, хляб и сирене". Тук отново имаме протеини, витамини и фибри, които са гаранция за много енергия, полезни микронутриенти и постоянно ниво на енергия чак до обяд.

Млякото също е чудесен източник на качествен протеин и е добре да го включваме в менюто си. Като цяло, обяснява тя, не бива да изключваме нито една хранителна група или да превръщаме здравословното хранене в самоцел.

Винаги е добре, смятат и двамата, да се следва линия на умереност в храненето и да не забравяме, че храните, които избираме, могат да допринасят за нашето здраве, за здравето на семейството ни и не на последно място - за здравето на планетата ни.

Повече за храненето с мисъл и планетарната диета, както и всички интересни епизоди от образователния видеокаст на Лидл България, гледайте напълно безплатно в youtube канала на компанията.

За видеокаста "Уменията на 21-ви век":

Образователният видеокаст "Уменията на 21-ви век" е продължение на успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl.

Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са двама експерти от HR екипа на Lidl - Александрина Николова и Александър Стоичков.

В разговори със специалисти в различни области те обсъждат актуални теми като медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените