Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

В Съединение с виното

Екипът на New Bloom Winery повдига завесата на винения свят Снимка: New Bloom Winery
Екипът на New Bloom Winery повдига завесата на винения свят

Докато гледаме виното в чашата си, подслаждаме с него и без това приятни мигове с близките ни хора или просто давим грижи и умора, рядко се замисляме за пътя на любимата ни напитка до нас. За онова, благодарение на което връзката ни с виното е така силна, но което всъщност остава скрито: неговото създаване.

Оказва се, че отговорът на въпроса ни "какви са тайните на виното?", върви ръка за ръка с отговора на друг - "как се постига перфектното "съединение" между труд, любов и професионализъм?".

Открихме тези отговори, когато се озовахме в град Съединение, където се правят вината на New Bloom Winery.

Да говориш с професионалисти, чиято работа е да създават "бутилирана поезия", се оказа предизвикателство за простосмъртни с немалко опит в консумацията, но които по-скоро оценяват виното по скалата от "Не е моето" до "Още, казах!".

Екипът технолози на винарска изба New Bloom Winery обаче смело ни открехна завесата на своя професионален свят и успя да ни убеди, че освен безспорни традиции, българското винарство има и обнадеждаващо бъдеще. Показа ни, че качественият продукт се създава, когато съчетаеш същите тези традиции с всекидневни усилия.

Е, при виното си трябва и повече дегустиране.

Винарната се намира само на двайсетина километра от Пловдив и в последните 5 години усилено работи по създаването на съвременни, модерни и най-вече вкусни вина за всеки. Имат три основни серии - Verano Azur за младите, тъкмо навлизащи в света на виното, PIXELS - за градския човек, който харесва иновациите, и Face 2 Face (F2F) за успелия, с позиция и изградени изисквания към добрия вкус.

Снимка: New Bloom Winery

Технологичният екип на избата в Съединение се състои от Рангел Пейков, който ръководи производството, Маргарита Нанкова-Гатева, Любомира Иванова-Илиева, Николай Цветков и Гено Танев, които са технолозите в избата.

"Имам шанса да работя с прекрасни професионалисти; добре образовани, които продължават да се учат и да търсят златното сечение на добрия вкус", споделя главният енолог на New Bloom Winery Владимир Влъчков - едно от най-авторитетните имена в българското винопроизводство.

Посещението ни в избата на New Bloom става в много напрегнат период - точно са стартирали с гроздобера, така ключов момент за всяка винарна. По думите на професионалистите хубавото вино се ражда още на лозето и заради това всеки ден е от значение - гроздето трябва да се събере и докара в избата, като запази ключовите си показатели. Затова е особено важно да се работи в екип с лозарите и агрономите на всеки етап от развитието на суровината.

"Има моменти, когато знаем, че ще се роди уникално вино още от постъпването на гроздето", споделя Любомира Иванова-Илиева, която разполага със сериозен опит, въпреки младостта си.

Такъв е бил случаят с първата реколта розе в серията Face 2 Face от сортовете Каберне Совиньон и Марселан. "Още тогава цялата изба ухаеше на грейпфрут и горски плодове. Знаехме, че ще се роди страхотно вино", спомня си Любомира.

Тази година също се радват на чудесна реколта и очакват това, което определят като "вина-шампиони".

Снимка: New Bloom Winery

За да ни въведат по-лесно в света на виното, от New Bloom ни отварят добре охладена бутилка Face 2 Face Совиньон блан, 10-та юбилейна реколта от лозята им с този сорт. Докато ни поднася по чаша и ни дава първи уроци как да дегустираме професионално, Рангел Пейков споделя радостта на екипа, че точно при тази юбилейна реколта са успели да постигнат толкова високо качество.

Винаги обаче се стремят към още по-доброто - с всеки изминал гроздобер целта е не само да запазят, но и да надградят познатия стил "Нов свят" на Совиньон блан от серията Face 2 Face.

При урока по дегустация, който Рангел ни дава, първо трябва да оценим виното като цвят, бистрота и блясък, след това да вдишаме аромата му и едва накрая да отпием.

"Качественият Совиньон блан се отличава с чист, интензивен аромат, с изява на характерната за сорта органолептика - т.е. трябва да усещате аромат на свежа, прясно окосена трева или тропически плодове, а вкусът да е приятен, свеж и добре балансиран", разказва ръководителят на производството в избата, а ние кимаме усърдно, все така лаици, но доволни лаици от факта, че най-накрая сме отпили.

Николай Цветков, един от технолозите с кампании в чужбина, разказва, че е по-лесно да създадеш уникално вино и да контролираш процеса в 250-литрова бъчва, но е "доста по-трудно" да направиш същото в съд от 20 тона. Точно с такива се работи в New Bloom, а за да е успешен крайният резултат са необходими дисциплина, работа в екип и много труд, подчертава Николай. Очевидно там покриват всички изисквания.

Снимка: New Bloom Winery

Дори качественото вино да е налице обаче, остават индивидуалните вкусове на клиентите. Ето защо питаме екипа дали има мода във виното.

"Има, разбира се, но тенденциите идват с голямо закъснение у нас", отговаря ни Николай. "Все още в България най-предпочитаният бял сорт е Совиньон блан и това е така вече повече от десетилетие. Виното от този сорт е лесно за консумация и изключително добре се съчетава с различна храна. От друга страна пазарът познава много добре качествени и относително евтини представители от Новия свят", допълва той.

В това отношение New Bloom предизвиква виненото любопитство и с разнообразието от сортове, които отглежда.

На близо 8000 дка технолозите работят с над 10 различни сорта грозде, включително и непознати у нас разновидности като немските Дорнфелдер и Регент и италианската Глера, от която се прави просеко.

Според екипа в България са налице уникални условия за създаване на страхотни вина и то в много широк спектър от стилове и посоки. Лозята на New Bloom са в Тракийска низина, припозната от световната винена общност като една от най-добрите винени дестинации.

В разговора ни за виното се прокрадва и друга нишка - че за напитката, както и за всички хора, които са я избрали за своя съдба, трябва да се говори с уважение. Рангел отбелязва, че опитът, който българските енолози са натрупали през последните години, в съчетание с добрата селекция на посадъчен материал са довели до повишаване на качеството на вината. Така в съотношението цена/качество българските вина се оказват конкурентни на винения пазар по целия свят.

Снимка: New Bloom Winery

Доказателство за развитието в сектора е друг представител на екипа на New Bloom - Гено Танев, обявен за "Най-добрия млад български енолог" през 2020 г.

За него най-голямото предизвикателство в професионален план е да създава вината Face 2 Face (F2F), които са емблема за високото ниво на работа в New Bloom Winery, а най-голямата му страст са пенливите вина. Зад гърба си усмихнатият експерт има десетки винени дестинации и признава, че се възхищава на избите в Бордо, в сърцето му остава Тоскана, но посочва най-много може да се научи от българските професионалисти.

Именно с уважение към виното и натрупания опит подхожда и екипът на New Bloom. Един млад, амбициозен и мотивиран екип, който надгражда и се усъвършенства с всяка изминала година, както ни разказва Рангел.

"Предизвикателствата са много: промените в климатичните условия, 24-часов режим на работа, огромните количества суровина за преработка, така че да се извлече максимумът за получаване на най-добрите вина. Опитваме се да впечатляваме консуматорите както на вътрешния, така и на външния пазар", обобщава експертът.

Снимка: New Bloom Winery

Добрата новина е, че българинът все повече се интересува от вино и неговото качество.

От New Bloom обобщават, че се наблюдава тенденция за обогатяване на винената култура на потребителите. Повишават се изискванията към производителите в посока цена/качество, а все повече хора предпочитат да консумират актуалните реколти бели и розе вина и обръщат внимание на отлежаването на червените вина в дъбови бъчви.

И ние си тръгваме от Съединение с повече знания за виното и неговия труден, но интересен свят. Но сме убедени, че добрият вкус има своето място, а New Bloom са открили правилното съединение.

 

Най-четените