Храната има много важна функция в романите на единствената, неповторима и вечно интригуваща Агата Кристи (издавана у нас от изд. "Ера").
Понякога олицетворява духа на времето и помага за изграждането на сцените. Друг път показва навиците и рутината на героите и символизира различията неподозирано и коварно оръжие за убийство...
Ще си припомним пет безкрайно любими произведения на Агата Кристи, в които вкусното ястие изпълнява ключова роля.
"Мис Марпъл пъхна ножа внимателно, но уверено и не се разочарова. Процеди се дебела струя жълтък, плътна като крем. Истински яйца. Всичко беше горещо - истинска закуска." - "В хотел Бъртрам" - № 59 от поредицата
В хотел Бъртрам носталгията се извива като мъгла около извършените престъпления, а вкусната храна е едно от нещата, които заслепяват гостите. Дори госпожица Марпъл реагира с недоверие към богатата закуска, която й е предложена в хотела. Тази сцена е неотменима част от представянето на характерните черти на госпожица Марпъл. Камериерката пък се придържа към типичната традиционна английска закуска, което допълва изграждането на атмосферата. Със своите виолетови кремове, торта със семена, кифли, мармалад от Оксфорд, яйца и бекон, историята е изпълнена с невероятно богати описания на храни, като така се обрисува един още по-пълноценен пейзаж на времето и мястото.
"Не яжте от сливовия пудинг. Един, дето ви желае доброто" - "Приключението на коледния пудинг" - № 22 от поредицата
Агата Кристи описва себе си като главен готвач в тази колекция от разкази, а "Приключението на коледния пудинг" е едно от основните й блюда. Коледният ден е на пръв поглед перфектен - с вкусна храна, в компанията на семейство и приятели, събрани заедно около уютна трапеза. Но празничното настроение е помрачено от предупредителна бележка за... пудинга на масата. В противовес на злокобния сюжет читателят наистина получава усещане за коледен комфорт от храната в книгата. Тя не само събужда апетита, но и перфектно визуализира една традиционна Коледа в английско имение. Част от ястията са пудинг от сливи, бадеми и стафиди, карамелизирани плодове и джинджифил, пай с кайма и печена пуйка с кестенова плънка.
"Смята се, че къпините са пълни с витамини, но в определени отношения могат да се окажат смъртоносни. В този случай ми се струва, че ще помогнат да се окачи примка на врата на един човек." - "Къпиновият пай" в "Приключението на коледния пудинг" - № 22 от поредицата
Храната играе главна роля в тази кратка история на Агата Кристи. Промяната в рутината на вечерята и изборът на ястие е следата, по която любимият Еркюл Поаро ще тръгне, за да залови един убиец. Докато детективът се храни с прясно филе от сьомга, сервитьорката Моли решава хода на разследването, като изброява какво е вечеряла жертвата в нощта на нейното убийство: гъста доматена супа, бифтек и... къпинов пай.
"Сандвичи със сардина и с домат. И от онези кифлички, на които си майсторка. Искам също да приготвиш и твоя специалитет - тортата." - "Предизвестено убийство" - № 6 от поредицата
Тази книга съдържа може би най-коварното ястие, което Агата Кристи приготвя - вкусната торта на смъртта. Или както Мици я описва: "...богата, богата, ще се топи от богатство". Необходимите съставки за този разтапящ сетивата десерт са шоколадова глазура и надпис "Най-сърдечни пожелания". А по-късно тази торта ще се превърне в последното нещо, което вкусва един герой...
"Още един въпрос, докторе - възможно ли е да се вкара фатална доза отрова в шоколадов бонбон?" - "Кутията с шоколадови бонбони" в "Поаро разследва" - № 26 от поредицата
Получавали сте кутия с шоколадови бонбони, нали? И не се замисляте, преди да си хапнете от тях, нали? Те често са подарък от любим човек, който отлично познава вкусовете и предпочитанията на получателя. Но тук, този специален и привидно невинен подарък се превръща в нещо много по-зловещо - потенциално оръжие за убийство...