Фандъкова се обяви против строежа на небостъргача "Златен век"

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е против удължаването на строителното разрешително на "Артекс" за небостъргача "Златен век". Тя се аргументира с това, че мегапроектът не отговаря на архитектурата на района и има потенциал да затрудни движението.

"За мен беше важно да се направят промените в закона, да настояваме да има много добри анализи и да не допускаме в града да се изграждат сгради, които не се вписват и пречат на движението. Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното", каза Фандъкова пред bTV radio. През 2018 г. бяха направени промени в ЗУТ, които не допускат строежи над 50 метра в централните зони на София.

Споровете около "Златен век" (проектиран за височина от 120 м) са свързани с двукратното удължаване на разрешения срок за строеж върху терена в близост до хотел "Маринела". От ДНСК излязоха с позиция, че смятат строежа за законен по принцип, с изключение на едно разминаване между първоначалния проект и изпълнението на подземните гаражи, и установения конфликт на интереси между строителя и надзора.

Главният архитект на София Здравко Здравков обаче съобщи, че строителното разрешение на "Артекс" не е подновено.

Спорът около законността на строящия се небостъргач вече е в ръцете на Софийския административен съд, където е подадена жалба от асоциация "Лозенец" срещу изграждането на сградата.

Новините

Най-четените