Българи във Валенсия започнаха петиция срещу Пламен Георгиев

Българи, които живеят във Валенсия, започнаха петиция срещу назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул в испанския град.

В мотивите към петицията се посочва, че "българската диаспора не приема доводите на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи".

Към подписката, която се намира на сайт peticiq.com, се допълва още, че на българите във Валенсия им трябва "професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници".

Освен това живеещите в испанския град настояват за отговори на въпросите: "Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България след като един от дипломатите й има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате?"

Има и запитвания за наличието на конкурс за назначаването на Георгиев за генерален консул, за владеенето му на чужди езици и за образованието му. Към момента петицията е подписана от малко над 260 души.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че бившият шеф на КПКОНПИ е назначен на позицията генерален консул във Валенсия.

Решението е взето на закрито заседание на Министерски съвет преди седмица и беше оповестено в Правителствената информационна система.

Назначаването на Георгиев за консул в средиземноморския град предизвика редица негативни реакции заради скандала с незаконните постройки на терасата на апартамента му в столичния кв. "Гео Милев".

Първоначално бе взето решението постройките да бъдат съборени, тъй като липсват в предварителния план за терасата. Решението обаче беше отменено от ръководителя на "Строителен контрол" в общината арх. Владимир Калинов.

По препоръка на премиера Борисов самият Пламен Георгиев излезе в безсрочен отпуск, докато се разреши казусът с терасата му.

Той подаде оставка в края на юли месец, а дни по-късно на извънредно заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше възстановен на работа като прокурор в специализираната прокуратура.

Новините

Най-четените