Лекарката от родилното в Тетевен не нарушила лекарската етика

Обвиняваната за смъртта на новородено бебе в тетевенската болница д-р Нина Байчева не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика. Това се посочва в становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч.

Комисията се е запознала с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката и позицията на д-р Нина Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало два дни по-късно вследствие на травми от раждането.

Според комисията д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит и се е опитала да завърши успешно раждането.

"Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз", се посочва в становището, цитирано от БТА.

Комисията изразява съпричастност към страданието на майката Наташа Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно.

Според Радослав Иванов на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчева.

В доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит" се посочва, че има тежки нарушения при воденето на раждането от страна на д-р Байчева и по отношение на приложените методи. Окръжната прокуратура в Ловеч продължава следствените действия по случая.

#1 pixie 04.06.2015 в 20:06:00

"д-р Нина Байчева не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика. Това се посочва в становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч." - Не, просто е убила бебето. Айде сега комисията да се разпусне навеки - полза от нея явно няма. Егаси комисията и етиката им...

#2 Виктория Пенелопова 07 04.06.2015 в 21:36:37

Препоръчително и да се въздържаш от емоции, особено, когато мнението ти се гради върху информация от медиите. И особено, когато въобще не ти е работа, да обсъждаш клинични медицински случаи!!

#3 pixie 05.06.2015 в 06:39:09

Пенелопова, много си наежена. Сякаш с в тая комисия, че толкова навътре приемаш коментара ми, който беше на база очевидното противоречие в статията.

#4 pixie 05.06.2015 в 06:39:59

си

#5 krismin 05.06.2015 в 10:00:51

Пенелопова, да ни уведомиш, ти откъде черпиш информация, защото ние останалите четем, че в доклада на Изпълнителна Агенция "Медицински одит" за същия случай се посочват тежки нарушения в процеса на раждане. Меко казано. Нещо двете комисии излизат с корено различни мнения. Сигурно тези от Медицински одит не са роднини на Байчева и за това посочват пропуски. Гарван гарвану око не вади, а? Интересен е този цитат "Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз", се посочва в становището, цитирано от БТА." Това не означава, че е действала правилно, а, че не е действала злонамерено. Или иначе казано - не е искала да убие нито детето нито майката. Обаче поради некадърността и според "Медицински одит" това се случва. Иначе казано - убива бебето без да иска. С две думи - некадърна е, ама не е злонамерена. Много ни успокой Етичната комисия, няма що.

#6 mima 05.06.2015 в 16:43:34

Напълно вярвам, че не е била злонамерена, но пък за сметка на това неадекватна и непрофесионалона със сигурност. Струва ми се редно лекарите да минават някакви курсове през известно време, в които да им се разясняват новите открития в медицината.

Новините

Най-четените