Нова заплаха за електронните и бездимни тютюневи изделия

Министерството на здравеопазването ще направи нов опит да ограничи разпространението на електронни и бездимни тютюневи продукти, както и това на така наречените водни лули или наргилета.

Проект за промени в Закона за здравето предвижда разширение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Предложените изменения са в две точки - предефиниране на определението за "закрито обществено място" и заместване на термина "тютюнопушене" с израза "пушенето на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн".

Така под възбрана за употреба на закрито ще попаднат всички изделия, които "могат да бъдат консумирани и съдържат дори и минимално количество тютюн".

Ако промените бъдат одобрени, те ще се отнасят и до повечето видове електронни цигари, както и бездимните тютюневи изделия IQOS.

Забраната ще обхване и наргилетата. Експертите от Министерството на здравеопазването подчертават, че потребителите на наргилета вдишват токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигарени изделия.

Те допълват, че при наргилето въглените, които се използват за разпалване на тютюневата смес, засилват вредите за здравето. Горенето на тютюневата смес също така е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици - изпарения, особено вредни в закрити помещения.

Като втора стъпка следва да бъде променена дефиницията за "закрито обществено място".

Причината е, че от въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрито през 2012-а редица заведения се опитват да заобиколят закона или директно го нарушават. Някои заведения например в зимния сезон изнасят маси на тротоарите, които са заградени с найлонови прегради.

В новите текстове се предлага "закрито обществено място" да означава "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна".

Думи като "прилежащи тротоари и тераси" биха могли да се заменят с "територия", за да се обхване целият обект, а не само интериорът му.

Какви са мотивите на Здравното министерство?

Предложените промени вече са публикувани за обществено обсъждане. Те предвиждат и затварянето на заведения за срок до един месец, ако в тях повече от два пъти бъдат хванати пушачи или хора, употребяващи тютюневи изделия от какъвто и да било тип.

За периода, в който обектът е затворен, на видно място ще бъдат поставяни стикери, които посочват срока, за който важи санкцията.

От една страна Министерството се аргументира с опазване здравето на населението и най-вече на непълнолетните лица. В мотивите е посочено, че за периода 2013-2014-а България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

Крайната цел, според мотивите към проектозакона, е изменение на обществената нагласа.

Министерството на здравеопазването се стреми да промени обществената нагласа към пушенето на изделия с водна лула, електронни и бездимни изделия, тъй като според специалистите се налага внушението, че те са по-безвредни от стандартните късове цигари и насипен тютюн.

#2 Latrell Spencer 08.08.2018 в 00:37:29

Аз предлагам инспекторите от РЗИ да имат някакви вътрешно-надзорни инспекции относно рушветите, които им дават собствениците на заведения. И децата знаят, че ако един закон няма регулация, то той е безсмислен

#3 TheRock 08.08.2018 в 08:54:50

Време е да сменяме нашите законотворци. Неадекватността им е отчайваща. Да забраниш пушенето на изделие, което се нарича "бездимно" изисква голяма доза тъпотия!

#4 dedo adji 08.08.2018 в 10:17:05

Електронните приспособления не са по-безвредни от натуралните цигари. Даже, според някои са по-вредни. Това е без значение, никой нормален пушач не пуши за укрепване на здравето. Бях си купил електронна цигара, за да не изкрейзвам при дълги полети. Малко след това ги забраниха по самолетите. Сега нашите пишман управници, да не видят нещо. Както по времето на социализъма, когато големият брат пръдне, те се насират. И последната им грижа е здравето. Много добре знаят, че то не е застрашено. Искат да изменят нагласи. Аз пък, не обичам да си изменям нагласите за кефа на тоя или оня. И никой не обича. Но някои хора изпитват оргазъм да изменят нагласите на другите. Това им създава усещане за величие и възвишеност. Ще ви сменя нагласите насила, да видите колко съм добър и загрижен за вас.

#5 Писна ми от псевдоинтелектуалци 08.08.2018 в 10:40:56

Аз пък не искам някой да ми пуши около мен каквото и да било. Преди две седмици,някой пушеше в киното от така наречените “бездимни” цигари и смърдеше на нещо средно между пуканки и арда качак. Хич не ме интересува кой какво ще плаща от заплатата си,за да се трови,да ги направят и по 20 лева ако трябва!!!

#6 Дракон с кисело зеле 08.08.2018 в 13:07:11

Подкрепям я тая забрана. Бездимните цигари вонят. Електронните цигари са точно същата гняс като останалите, поне от моята камбанария. Още си го спомням оня олигофрен на концерта на Judas Priest в Армееца преди три години - направил си облак дим около главата, толкова плътен, че през него сцената не се вижда, и смърди абсолютно отвратително.

#7 SamVaims 08.08.2018 в 14:04:58

Ами може да си носиш портативен вентилатор по рок концертите. http://www.multi.bg/image/cache/data/products/myjka_zona/DRUGI/Ohlajdasht%20ventilator%20Water%20Spray%20Fan/Ohlajdasht%20ventilator%20s%20vodni%20praski%203-700x700.jpg На концерта на Rammstein през 2010г.,един от най-силните концерти в България, всеки си носеше подобен. Защото какво друго е РОК МУЗИКАТА, освен средство да ни направи жалки, мрънкащи мижатурки?Хм.

Новините

Най-четените