Протест поиска връщането на Атила в България

Родители излязоха на протест в София с искането Атила Тодоров да бъде върнат при баща си Николай Карбанов в България.

Според тях детето е отнето неправомерно от холандските власти въпреки решение на българския съд то да бъде дадено на баща си.

Протестът преминава под надслов "Всяко отнето дете е отнето от всеки от нас". Планираното шествие трябва да мине пред посолството на Холандия и да завърши с молитва в 20 часа.

Участниците в шествието изискват Атила веднага да бъде върнат при близките си в България и решението на холандския съд да бъде пренебрегнато.

Някои от тях призовават за прекратяване на дипломатическите отношения с Холандия до окончателното решение на казуса на Карбанов.

Протестиращите настояват, че има и други неправомерно отнети от родителите си деца и настояват за незабавното им връщане в семействата им.

Демонстрантите също така изказват недоволството си от Стратегията за детето 2019 -2030 г., чието разглеждане в момента е замразено.

Родители обаче се притесняват, че ако бъде приета стратегията, тя ще упълномощи социалните работници да отнемат без контрол и със съмнителни аргументи деца от родителите им.

Много от тях също така се обявяват срещу евентуално сексуално образование в училище и изискват преразглеждане на учебните програми и учебници.

Казусът "Атила" датира от няколко години, но преди седмица стана предмет на обществено обсъждане заради предаването "Втори план" на Мартин Карбовски по bTV.

Там беше изказана хипотезата, че детето е неправомерно задържано в Холандия и е дадено на отглеждане на чернокожа хомосексуална двойка.

#1 Дракон с кисело зеле 10.06.2019 в 02:38:30

Родители обаче се притесняват, че ако бъде приета стратегията, тя ще упълномощи социалните работници да отнемат без контрол и със съмнителни аргументи деца от родителите си. --- Оправете си граматиката, понеже това изречение, построено по този начин, далеч не означава каквото си мислите. Написали сте, че, според родителските притеснения, ако бъде приета стратегията, тя ще упълномощи социалните работници да отнемат деца от своите родители. От родителите на социалните работници, тоест.

#2 deowin 10.06.2019 в 17:10:47

>под надслов "Всяко отнето дете е отнето от всеки от нас" Определено нямаше как по-ясно и недвусмислено да кажат, че тотално не им дреме за самото дете и за неговото благосъстояние, а единствената причина да протестират е че просто си искат това, което са убедени, че им принадлежи. На тях. Лично. Българското общество е болно, много болно. А после защо хората емигрирали и не искали да си отглеждат децата в България.. >Протестиращите настояват, че има и други неправомерно отнети от родителите си деца и настояват .. .. да се направи най-обстойна проверка за всяка една от тези ситуации, да се допита всяко едно от тези деца, и да се вземе най-оптимално за всяко дете решение? Или.. >за незабавното им връщане в семействата им. Аха. Ясно. Все пак на никой не му дреме за децата. Целият този шум няма абсолютно нищо общо с подобряването на качеството на живот на самите деца, а само с връщането на личната собственост на родителите - вещи, имоти, добитък, деца.

#3 Kenny McCоrmick 10.06.2019 в 23:03:10

Аз нещо не разбирам... Противниците на Стратегията са против нея, щото текстовете можели да се тълкуват грешно и съдът да злоупотреби (и да им вземе децата, ъф корс!). Сега пък искали Атила да бъде върнат в България, защото... българският съд, същият, от който се страхуват да не им вземе децата, бил решил. Когато извергът от "Надежда" уби детето си, всички пищяха "Ама как така никой не се обади и никой нищо не направи?!". Сега всички пищят "Ама как така някой ще се обади, те ще дойдат (кои те - не става ясно). Група с нас 100 хил. членове, на "протестите" - 20 човека на кръст. Ами, dewoin си е прав - на тях не им пука за нито едно дете. Чесане на краста...

Новините

Най-четените