Борисов: "Дават го минус 22. Да се пътува само в краен случай"

По време на днешното редовно правителствено заседание премиерът в оставка Бойко Борисов призова хората да не предприемат пътувания, след като се очакват много ниски температури и обилен снеговалеж.

От стенограмата, публикувана от МС, става ясно, че Борисов призовава представителите на държавната автомобилна администрация (ДАИ) да имат пълна готовност и „да присъстват навсякъде за очакваното застудяване".

"Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне..., само в краен случай да се предприемат пътувания", заяви Борисов според стенограмата на МС.

"Имайте пълна готовност - за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж", са думите на Борисов.

Относно кризисния междуведомствен щаб, който беше сформиран вчера, премиерът в оставка заяви:

"За Щаба, който направихме, искам всички да бъдат изключително активни. Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат. Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ".

Той разпореди всички областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника да са на място и да има предупреждения, защото хората не се съобразяват и пътуват:

"Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу...., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос"...

На заседанието Борисов призова министрите да използват медиите, за да обяснят още веднъж за обстановката и очакваното застудяване, а към министъра на отбраната Николай Ненчев се обърна с молба да има готовност с тежките машини.

По време на заседанието беше обсъдена и удължената ваканция на учениците в цялата страна с заместник министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова обясни какви мерки са взети относно очакваните студове и движението по пътищата, като например от енергийното министерство били увеличили двойно екипите при авария с тока, в сферата на здравеопазването били готови да хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните били в щаба и имали готовност до един час да изпратят военната техника, а Министерството на транспорта било взело всички възможни мерки, които могат да се предприемат. Министерството на земеделието и храните също били готови с екипите да се включат и в подпомагането на бедстващи хора. Колкото до общините, МВР било възложило на директорите заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, за да могат да ги настанят.

Според метеорологичната прогноза има най-голяма вероятност да бъдат засегнати от обилни снеговалежи и студове областите в Северна България и Североизточна България.

Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) ще информира своевременно за затварянето на пътища с цел превенция.

Директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Георги Златев обясни, че днес се завършват проверки по всички 350 пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини. Съгласно последната прогноза от БАН се очакват снеговалежи в цялата страна, като по-интензивни те ще бъдат в северната й половина.

Няколко часа преди очаквания снеговалеж снегопочистващите машини ще бъдат изведени на над 650 точки за изчакване, за да реагират в първите минути след започване на валежите.

От АПИ твърдят и че голяма част от първокласната пътна мрежа и автомагистралите още тази нощ ще бъдат обработени превантивно против заледяване.

Според Златев при ситуация със снегонавявания над 1 м и видимост под 10 м, ще бъдат предприемани превантивни действия по затварянето на пътни участъци, особено третокласни пътища.

#1 TheRock 04.01.2017 в 19:24:29

Идиот!

#4 Виктория Пенелопова 07 04.01.2017 в 20:57:50

Рокаджията и Бичкията, много се изложихте! От предубеденост, вече не знаете кое е добро и кое лошо. Замислете се!! Ще ви кажа, че на фона на прогнозите, има училища, които организират екскурзии. От днес. Въпреки грипната епидемия. Някой търси ли им отговорност? Защото знам какво ще се случи, когато автобусът се подхлъзне, когато половината ученици де подрискат, а другата половина вдигнат температура, а учителите кашлят като за световно. Защо не можем да бъдем нормални? Има прогнози за снежни бури и много минуси. Не е задължително да се помъкнете със 7-месечно бебе на гости на тъщата.

#5 deowin 04.01.2017 в 21:13:22

>Дават го минус 22 градуса и снеговалеж Ебаси гадините са тия да го дават толкова студено и на всичкото отгоре да пускат сняг да вали. Борисов ще ми липсва на българската политическа сцена по-малко от който и да било друг бивш политик от последните 20-тина години. Да, дори от хора като Виденов, Орешарски или Жорж Ганчев. Верно сме имали идиоти в политиката, но такъв дебилен и брутално некомпетентен самодоволен темерут, който да позволява и поощрява опорочаването на всички власти в държавата, още не бяхме имали.

#6 KingoftheROAD 04.01.2017 в 22:01:19

БББ както винаги е аут ъф баундс.

#8 KingoftheROAD 04.01.2017 в 22:28:08

Геренова, това твойто и на БББ е АНТИДЕМОКРАТИЧНО. Подронва даже УСТОИТЕ на ДИМУКРАЦИЙЪТЪ. А пък искам дървен господ, и го искам СЕГА

#9 deowin 04.01.2017 в 22:30:23

Не казвам, че Борисов не е прав (в случая вероятно е прав), а че е малоумен дебил и изобщо не става за политик, защото му липсва елементарна култура на общуване и, ако не истинска емпатия, то поне способността да я симулира поне що-годе правдоподобно.

#10 KingoftheROAD 04.01.2017 в 22:32:20

deowin би могло да се каже и така: липсват му първите 7 години.

#11 KingoftheROAD 04.01.2017 в 22:38:39

Геренова - няма ли да по-демократично да се каже така: "Жълтият код за сняг и лед означава, че хората трябва да бъдат внимателни за обширни области със сняг и/или лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Метеоролозите предупреждават хората да внимават, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности." как думаеш?

#13 KingoftheROAD 04.01.2017 в 23:24:48

А при такъв сняг, БББ би трябвало да си направи харакири, предавано на живо от БНТ http://zahariada.blog.bg/photos/70003/original/sniag%20japan.jpg

#15 deowin 04.01.2017 в 23:29:51

>не е чак толоква разбираемо за... някои хора Наистина ли мислиш, че несвързаният словесен буламач на Борисов: >"Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне..., само в краен случай да се предприемат пътувания" >"Имайте пълна готовност - за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж", .. може да е по-малко разбираемо за когото и да било отколкото нещо минимално като "Метеоролозите предупреждават хората да внимават, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности"?

#16 KingoftheROAD 04.01.2017 в 23:42:56

Геренова, ако не ме лъже паметта ти филолог или езиковед беше по образование?

#18 KingoftheROAD 04.01.2017 в 23:51:02

Е значи, как би трябвало да се изразяват властимеющите, при извънредни или форсмажорни обстоятелства? Да нареждат, или да предупреждават? Щото аз мога и по-добре от БББ Никой да не излиза по пътищата при минус 22, и няма да бъде допуснат да излезе. Точка. Така по-разбираемо ли е за НЯКОИ хора?

#20 Dox 05.01.2017 в 00:04:26

"Дават го...." И това е изказване, това е речник на премиер на цяла държава! Боже опази! И как точно "го дават"? Изстуден, препечен, с гарнитура или без? С отстъпка ли "го дават" или без? Сякаш е в банкянската кръчма. Ако на тоя "премиер" не му е известно, на други е известно, че България се намира не в екваториална Африка, а на такива географски ширини, в които всяка година има обилни снеговалежи. Въпреки това, всяка година ние сме "изненадани" от зимните снеговалежи. Много се съмнявам подобни предупреждения да има във Финландия или Швеция, например. Ама остави ги тия бе. Те са комунисти. Облагат с данъци минимум 50%, а богатите и с повече. И какво значи това да излизаме в краен случай? Означава да не вкараме в допълнителни разходи гнусните частници, на които е концесионирана дейността по осигуряване на проходимост на пътищата в зимни условия. Това означава! Означава - абе ако трябва умрете, но осигурете печалбите на еди кой си частник. Ами тогава и ние ще плащаме данъци само в краен случай. Ще си караме, но винетки ще купуваме само в краен случай. Това изказване на тоя "премиер" е пример за безотговорно отношение към управлението на държавата. Съвсем друго щеше да е, ако беше казал: Внимавайте! Условията са тежки. Ние ще направим всичко необходимо, но не се доверявайте на зимните си гуми, на модела на колата ви и пр. Карайте внимателно и със съобразена скорост. Никакви нерви и бързане.

#22 pixie 05.01.2017 в 09:00:37

Няма смисъл ББ да се пени и да размахва пръст от екрана. И да нарежда, не че не ни се кара почти всяка вечер по тв-то. В държава, в която е ясно, че почти никой не спазва правилата, се вземат превантивни мерки. Не като последния път от 31.12. Забранил на думи движението на тир-ове по магистралата. Хубаво, ама щеше да е още по-ефективно да сложи на входа полицаи или служители на даи или който и да е, и като дойде тир-а, да му покажат пътя обратно. Можеха да регулират движението и със сигурност да вземат мерки ПРЕДИ нещата да се случат. Но и Мануела е права, че много хора се мислят за супермени и нищо не може да ги спре. Даже и лошото време, пък и мантрата "той, Бойко ли ще ми каже какво да правя?" също допринася за решението да тръгнат.

#23 Nikkor 05.01.2017 в 10:20:29

Бичкия изкефи ме с това: "ма то е така в страната на чудесата къде министър-председателя е учил за пожарникар с леко влечение към пищовите, бухалките и метеорологията, а и в допълнение народа верва само на тоз силен и суров но справедлив мъж"

Новините

Най-четените