Десетки хиляди в Барселона скандираха "Каталуня е Испания"

Десетки хиляди каталунци се събраха на протест в центъра на Барселона, за да протестират срещу намерението на местните власти да откъснат Каталуня от Испания след непризнатия за валиден референдум.

Около 90% от жителите на испанската провинция гласуваха за независимостта й, но политическите сили, които подкрепят единството на страната, бойкотираха допитването.

Митинги в подкрепа на националното единство се състояха и вчера в столицата Мадрид и в други големи градове. Организаторите на днешния протест го нарекоха "митинг на мълчаливото мнозинство", което е против референдума.

Демонстрантите носят испански и каталонски флагове и скандират "Каталуня - това е Испания", "Слава на Испания" и "Аз съм испанец, испанец, испанец".

Преминаващите покрай шествието автомобили отговарят с клаксоните си на скандиранията. Те са недоволни и от начина, по който каталонската телевизия отразява митинга - вместо него тя показва манастира "Монсерат".

#1 Люба6а 09.10.2017 в 03:16:32

Винаги ще се намерят предатели,и то платени,както обикновено...половината от тези бяха с испанските министри и политици,домъкнали се от Мадрид...

#2 follow_the_cash_flow 09.10.2017 в 07:57:33

Позицията на ЕС е, че това е вътрешен испански въпрос. Трябва да замажат, да оправят положението... Законодателството е такова, че ако каталуния обяви независимост едностранно, ще бъде изключена от ЕС и в изолация за неопределено време. Икономическите последствия ще са лоши. То вече има някалви икономически последствия и реакции.

#3 rare case 09.10.2017 в 11:00:05

В Барселона живеят едни от най-креативните хора на Европа. Никога няма да повярвам, че точно те ще поискат хаоса и безредиците, пред настоящия си подреден и охолен живот. Националистите подведоха хората.

#4 Plamen Kolev.10209692053970874 09.10.2017 в 20:11:17

Е как ги пишете тия статии бе мамка му? Какви "десетки хиляди" след като дори местните власти, които всячески се опитаха да омаловажат събитието, говорят за 350 000 а според организаторите са 1 000 000. Деветдесет процента от жителите на Каталуня били гласували за отделянето й. Глупости. Гласуваха "ЗА" 90 процента от участвалите във незаконния референдум, а те бяха 42 % от имащите право на глас. Тоест става дума за 38 % гласували "ЗА". Това е според данни на организаторите на "референдума", които нямаше абсолютно никакви гаранции при преброяването на гласовете. Можеше да се гласува където и както ти скимне и по колкото пъти ти е кеф. Относно платените протести... Имаше точно 100 автобуса от други части на Испания. Пет или шест хиляди души в най-добрия случай, а да наречеш предатели хора, които манифестират в подкрепа на единството и целостта на родината си, е чиста идиотия.

Новините

Най-четените