Българите и Русия: Вечна дружба, но без обвързване

Конфликтът в Украйна е предизвикал сериозна негативна вълна в отношението на българите спрямо Русия - въпреки традиционното дружелюбно отношение.

Само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%), показват данни на Алфа Рисърч от изследването "Българската външна политика, конфликът "Русия - Украйна" и националната сигурност", по поръчка на Европейския съвет за външна политика.

Българите продължават да харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие - за разлика от ЕС и НАТО, отичитат социолозите.

Най-сериозно влошаване на образа на Русия има сред младите хора (18-30 години), жители на столицата. Ядрото на подкрепата за руската политика остават възрастните хора.

Мнозинството от българите (61%) не одобряват налагането на нови санкции срещу Русия, въпреки че външната политика спрямо конфликта в Украйна се оценява положително - 74% смятат, че България води умерена и балансирана политика.

Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО, отбелязват от "Алфа Рисърч".

62,8% от запитаните обявяват готовността си да потвърдят западноевропейската ориентация на България, срещу 32,9% за "Русия и принадлежащите към нея републики".

Единствените, сред които желанието за външно-политически съюз около Русия доминира, са симпатизантите на БСП, АБВ и Атака.

Изследването обаче показва тенденция към радикализация на т.нар. „крайни политическите русофили" (около 6%-8%), които безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси.

Изследването е проведено между 23 февруари и 4 март 2015 г. като пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица с 1000 ефективни интервюта.

#2 deowin 16.03.2015 в 21:27:21

Не, scuba. Единствено значи, че тия "около 6%-8% ... безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси". Останалите 92%-94% не го правят, което изобщо не означава, че са също така национални предатели, но предават интересите ни в полза на друга страна. Би било така единствено ако всички българи са национални предатели. Това ли твърдиш?

#4 deowin 19.03.2015 в 00:26:56

Витиевато изказване?? Елементарната кванторна логика за теб е "витиевато изказване"? Ако от твърдението "20% от българите ходят на почивка на Черно море" ти изкараш малоумният извод, че "значи 80% ходят на почивка на Червено море", и аз ти спомена, че това би било вярно точно тогава, ако всички българи ходят на почивка, и то точно на едно от двете споменати морета, и те питам дали го твърдиш, то за теб това би е "витиевато изказване"? Ако е така имам новина за теб - имаш интелектуалното ниво на първолак. Най-много. Ако си възрастен човек, значи си слабоумен.

#5 Борката 19.03.2015 в 07:33:47

Няма кванторна логика.Квантора е логически (математически) оператор (някакъв символ).Логиката е предикатна. Scuba греши в използването на множествения оператор.

#6 alf 19.03.2015 в 08:41:15

Боли ме целия. Приятно преживяване. Нещастник, мога да ти говоря около 100 часа, но не намирам смисъл! Само ще ти кажа, или нищо няма да кажа повече. Приятно

#7 Fedar 19.03.2015 в 11:36:13

Язък за толкова милиарди, хвърлени за антируска пропаганда. Българският народ продължава да харесва Русия. С изключение на грантаджиите, прокопиевите медии и няколко форумни идиота в Уебкафе...

#8 deowin 19.03.2015 в 22:47:00

>Логиката е предикатна А, вярно. Грешката моя, нещо не внимавах и се бях замислил за съществуване и прочие като писах коментара.

#9 deowin 19.03.2015 в 22:53:54

>Българският народ продължава да харесва Русия Българският народ също така харесва турбо фолк, баба Ванга, врачки, народна медицина, политици като Борисов и Сидеров, сандали с чорапи, вино за лев на литър и силиконови цици.. Възможностите са точно две - или какво точно харесва народът няма никакво значение, или Русия е точно толкова стойностен обект на възхищение, колкото всеки от изброените. Коя от двете ще избереш?

Новините

Най-четените