1,5 млн. лв. за камери и паник бутони в училищата

МОН планира да похарчи 1,5 млн. лева по програми за гарантиране на сигурността в държавните училища.

Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище", чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, съобщават днес от образователното ведомство.

Анонсът идва ден след като Меглена Кунева разпореди да се засили охраната в училищата заради зачестилите случаи на агресия срещу учители и ученици от външни лица - включително родители.

С парите от модул "Сигурност" на програмата трябва да се финансира закупуването на системи за контрол на достъпа с електронни карти, поставяне на бариери, инсталирането на СОТ и паник бутони за връзка с охранителна фирма, или създаване на център за дистанционно видеонаблюдение.

Таванът на държавното финансиране за едно проектно предложение ще бъде до 30 000 лв. с ДДС.

500 000 лева ще бъдат отпуснати за изграждане на рампи и санитарни възли за ученици с увреждания. Ще се разглеждат и предложения за изграждане на асансьори и монтаж на подемни платформи.

Всяко училище има право да кандидатства по всички дейности по програмата, съобщават от МОН.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 19.03.2016 в 23:02:38

Паник бутоните и камерите няма да спрат полуидиотите родители и ученици. Докато няма отстраняване от училището на ученика грубо нарушаващ правилата и нормите в обществото, като отстраняването не се отразява на бюджета му, нищо няма да се получи. Делегираните бюджети са убиецът на образованието, не нещо друго. Като го изключат от три училища, дотам. Да става докер или бакшиш, все още дават книжка, ако си с основно образование. Като го поочука живота, ще му дойде друг акъл.

Новините

Най-четените