Йорданка Фандъкова отбеляза рождения си ден в завода за отпадъци

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза своя рожден ден по един необичаен начин - в предприятие за обработка на отпадъци. Вечерята за гостите й беше приготвена от "спасена" храна. Става дума за продукти, които са годни за употреба, но са били бракувани заради недобър търговски вид и смачкани опаковки.

Празникът на столичния кмет съвпадна с началото на кампанията за "спасяване на храна", която Столична община подема. Именно заради това за празненството беше избран завода за боклук, където има сектор за преработване на биологични отпадъци.

Целта на кампанията е жителите на града да бъдат подтикнати да са по-отговорни към храната и най-вече към количествата храна, които изхвърлят ежедневно. Това ще стане чрез информационна кампания, която ще насърчава столичани да намалят хранителните отпадъци. Само в България годишно се изхвърлят 670 000 тона храна, а в световен мащаб това количество достига 1 милиард тона.

Кампанията на общината ще е в четири насоки. Първо, потребителите да пазаруват разумни количества храна. Второ, да съхраняват правилно продуктите за максимално удължаване на тяхната годност. Ще се насърчава и творческият подход при приготвяне на ястия и максималното оползотворяване на изостаналите продукти.

Кампанията е част от мащабния проект TRiFOCAL - Лондон, в който участва и Столична община. Неговата цел е да намали изхвърлянето на годна храна като промени хранителните навици на европейците.

Експеримент с 300 семейства доброволци ще покаже предимствата от разделното събиране на отпадъци. В рамките на една година семействата ще изхвърлят разделно своя боклук, като разделянето ще става още в дома им в различни контейнери.

Ястията за празненството на Йорданка Фандъкова бяха приготвени от бракувана храна от водещите на "Бон Апети" Лора и Стоян. Вместо букети столичният кмет получи различни фиданки от гостите си. Такова беше нейното собствено желание като идеята е дръвчетата да бъдат засадени в двора около завода.

Новините

Най-четените