ВСС избира нов председател на Софийския районен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес ще изслуша двама кандидати за председател на Софийския районен съд - Александър Ангелов и Петър Савчев. Това е втората процедура по избор. Първата беше прекратена поради липса на кандидати.

В края на миналата година Методи Лалов и заместниците му подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет и така постът се оваканти. Недоволството им беше предизвикано от свръхнатовареността на съдиите и ниското заплащане на съдебните служители.

За временен шеф ВСС определи доскорошния прокурор Стефан Милев. Очакваше се Милев да се кандидатира за титуляр, но не го направи. В момента името му се спряга за наскоро освободеното шефско място в Специализирания наказателен съд.

Първият кандидат - Александър Ангелов - е възпитаник на Академията на МВР и е завършил Югозападния университет. Преди да навлезе в съдебната система е бил инспектор в Криминална полиция. Бил е младши съдия в Монтана, а после преминава в СРС - първо командирован, а от миналата година вече за постоянно.

Петър Савчев е завършил право в Софийския университет. Три години е съдебен помощник във Върховния касационен съд. От 2008-а е граждански съдия в Районния съд.

Новините

Най-четените