Ромите в Гърмен с ултиматум към протестиращите

Ромите в Гърмен поставиха ултиматум на протестиращите в селото. Дадоха им срок до понеделник да се срещнат и разговарят с тях, съобщи "Фокус". В противен случай ще обявят протеста им за политически и ще заведат дело за дискриминация в Страсбург.

Днес жителите на квартал "Кремиковци" са сформирали инициативен комитет от четирима души. Представителят на ромите заяви пред БНР, че кметът им е обещал да узакони къщите, в които сега живеят.

Иван Байрактаров, представител на инициативния комитет в Гърмен, каза, че той и съседите му не смятат, че диалогът с ромите ще бъде възстановен. "Там има 124 незаконни постройки, няма какво да се разговаря с тях, трябва да се действа процедурно", заяви той.

По думите му е силно преувеличено твърдението, че някои роми живеят там от 100 години. Първите две ромски семейства са се заселили в Гърмен през 1986 година, информира той.

 

#1 pepe 19.06.2015 в 20:37:59

Уха, държава, в която малцинството поставя ултиматуми на мнозинството. Представям си как някое малцинство поставя ултиматум на французите във Франция даречем, или на немците в Германия. И за какво точно си мислят, че могат да заведат дело в Страсбург? Защото за дискриминация няма да им се получи - никой с нищо не ги е дискриминирал. Нека кажат в какво точно са дискриминирани и тогава да заплашват със "съда в Страсбург". И още нещо - поставянето на "ултиматуми" може да им отнеме всяка възможност да спечелят каквото и да било дело пред който и да било съд.

#2 pepe 19.06.2015 в 20:49:06

И още нещо не разбрах - срещу кого точно казват, че ще заведат дело /"в Страсбург"/ - срещу държавата, която е изпратила полиция да ги пази, или срещу хората, които протестират /good luck with that one - in Strasbourg /.

#3 Conspirator 19.06.2015 в 22:20:06

Помните ли ''прецедента''за Баталова воденица?Тогава в Страсбург,европейският съд по правата на човека осъди България.От тогава фигурира правната формулировка за ''единствено жилище''.Тогава адвокат,делегиран от БХК, беше лицето Йонко Грозев-зам,шеф на куневата ''България на гражданите''.Същият този адвокат,който защитаваше правата на ОМО ''Илинден''.Същият,който казваше през 2011 година...''Възможност за коалиция стои само ако ние можем да диктуваме!''. Същият,който преди половин година се кандидатира за съдия в европейския съд,издигнат от не правителствени организации в България и бях сигурен,че ще спечели измежду над двадесет кандидатури. Е,вече е редови съдия/''избран''е/и с нетърпение очаква делото за махалата в Гърмен.Лично аз,няма да залагам кой ще спечели.Мачът и резултатът ще са ''служебни''.

#4 pepe 20.06.2015 в 07:33:37

Конспираторе, преди всичко никой никого не е изгонил от единственото му жилище. Напротив, държавата е изпратила полиция да пази ромите. А разгневените си съседи не можеш да осъдиш в Страсбург.

#5 IRCPoliceman 20.06.2015 в 10:01:17

Какъв ултиматум, бе мангали насрани! Бой за Вас!

#6 pixie 20.06.2015 в 10:15:19

Пък кога успяха да научат думата "ултиматум" без чужда помощ и колко от тях могат правилно да я произнесат, че и да поставят ултиматуми? Кой сега политизира ситуацията и как ромите веднага се сещат за Страсбург, дето не го знаят изобщо в каква посока е? Тук най-интересното е кой ги ограмотява по тези въпроси и ги светва какво да правят. Тоя е за бой.

Новините

Най-четените