Министерство на правосъдието предлага уседналост на всички избори

Избирателите да са живели поне през последните 3 месеца в България, за да могат да участват в изборите, независимо дали за парламент, за европарламент или общински. Това е едно от предложенията за промяна в Изборния кодекс, по идея на Министерство на правосъдието. Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани.

Също така ще бъде заличавана регистрацията на партии, провеждащи предизборна агитация на чужд език.

С промени в Закона за вероизповеданията се въвежда забрана чужди граждани да представляват български юридически лица - религиозни институции, прецизира се действащият ред за ангажиране на чужди граждани като религиозни служители в регистрираните в България вероизповедания, както и редът за откриване и дейност на лечебни, социални и образователни заведения на вероизповеданията.

Предлаганите промени в Закона за вероизповеданията отчитат актуалните заплахи и предизвикателства пред националната сигурност, правата и свободите на гражданите в условията на международно напрежение, посочват от правосъдното министерство.

Въвеждат се нови изисквания относно финансирането на вероизповеданията, съобразени с Европейската конвенция за правата на човека. Предлага се изрична забрана на анонимните дарения над 1000 лв., даренията от политически партии и получаването на финансови средства и активи от чуждестранни организации от забранителния списък на ЕС.

Въвежда се забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави и техни органи и организации, като с оглед на спецификата на Католическата църква, която е подчинена на Ватикана, се въвежда възможност при необходимост българската държава да сключи международен договор.

Има и промени, касаещи Закона за българското гражданство, с които режимът се затяга.

Тези предложения се очаква да бъдат гласувани от служебното правителство до края на мандата му, а новият парламент за приеме нормативната уредба.

#1 dedo adji 04.04.2017 в 13:16:58

Принципът на уседналостта не спря адресната регистрация на десетки избиратели в един трафопост. Той беше и ще бъде заобикалян чрез партийни далавери, шуробаджанащина или рушвет. Единственият сигурен метод е отмяната на двойното гражданство.

#2 Гризли 04.04.2017 в 13:26:50

3 месеца е малко, трябва да е поне 1 година. Като се види дали трайно си живял в България през последната година ще стане ясно дали можеш да гласуваш или не... Забраната на двойно гражданство е най-добрият вариант, наистина. Но според мен никое правителство няма да се реши на такава крайна мярка, затова по-добре по-дълъг срок на уседналост. Лично аз бих предложил и кратко "събеседване" на български език - достатъчно е на входа на сградата, в която се провеждат изборите, да има 3 човека охрана, които да задават два произволни въпроса. Ще отнеме 20 секунди да се разбере кой говори български и кой не... Щом не говориш официалния език на държавата, в която живееш, значи не се интересуваш какво става в нея.. Следователно няма нужда да гласуваш, и без това не си заинтересован...

#3 Kenny McCormick 04.04.2017 в 19:22:27

Аз даже предлагам да се забрани на хора под 50 да гласуват. Амма-ха, хаймани с хаймани...

#4 AlahAkbar 04.04.2017 в 21:26:50

Назначеното от льотчика правителство не спира да безчинства... Поредната гнусна страница в историята ни!

#5 AlahAkbar 04.04.2017 в 21:52:39

Всички нормални държави ползват потенциала на своите диаспори по света, само БГ политиците са на мнение, че това на България не е нужно! Най-големите безродници управляват крадливо, страхливо и некадърно. Резултатите са видни...

#6 dedo adji 04.04.2017 в 22:26:33

На никоя нормална държава не й трябват гласовете на чужди граждани. Гласувай си в анадола прасв. Тук прасетата са за мезета.

#7 AlahAkbar 04.04.2017 в 22:36:50

Миризива руска подлого, мнението ти не ме интересува. Видяхме ви за кой гласувате - патреоти, тикви и комуняги.

#9 dedo adji 04.04.2017 в 23:25:21

Кени, те младите и без забрани не са се юрнали да гласуват. Откъде иначе дойдоха 28-те % за БКП?

#10 dedo adji 04.04.2017 в 23:26:52

Точно така, прасе, аз гласувах за патриотите, а ти за местан и султана.

#11 AlahAkbar 04.04.2017 в 23:30:31

Не ме изненадваш, тъп и безроден си. Гний мършо.

#12 Kenny McCormick 04.04.2017 в 23:49:27

Анадола тоя път даде едното голямо няма нищо, само врява се вдигна, нищо повече. Ако от тях ще се пазим с подобни безумни мерки - хайде нема нужда. Ами младите в Европа? Ще ги отпишем, викаш, кучета ги яли. Като е решил да учи в Оксфорд, да ни се маха от главата и да си трае там. Ще елиминираме гласовете на цвета на тази нация, на нейните мозъци, които изтекоха, за илюзорната безопасност да спрем шепа други хора да гласуват. И пак - хайде нема нужда. Какво значи забрана на двойното гражданство? Дай да го прокудим тия хора наистина завинаги от тук, дааааа, страхотна идея. Най-добрата, която съм чувал наскоро. Че тука да останат само орките, от които толкова ви е страх...

#13 dedo adji 05.04.2017 в 00:08:14

Кени, тия хора вече са прокудени и малка част от тях мислят за връщане. Нямам данни каква част имат двойно гражданство, ти ако имаш, дай. Но знаем, че белите държави току така гражданство не дават. Преди 105г. 1600 души от цвета на нацията са зарязали занятията си в Оксфорд, Сорбоната и Хайделберг, за да се сражават в Балканската война. Половината не са се върнали. От съвременните млади се иска само да се разходят до секцията и евентуално да изчакат 2-3 часа опашка. Сторили са го 80х. от милион. По-малко, защото гласовете от анадола не са само от секциите, а и от автобусите.

Новините

Най-четените