Уволнение за полицайката с расисткия коментар

Полицайката Анна Витанова, която преди дни публикува снимка с расистки коментар срещу ромите в профила си в социалните мрежи, ще бъде уволнена, твърди "168 часа".

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви пред БНТ, че бъдещето на Витанова ще се реши след приключването на дисциплинарната проверка, назначена след случая.

"След като приключи и се установят фактите, ще се вземе решение", каза вицепремиерът Бъчварова.

Служителката на МВР изрази мнението си чрез снимка с група роми, които искат "работа, ток, газификация", а в отговор Хитлер казва ехидно: "Ще имате! Товарете ги на вагоните".

Постът й най-вероятно е отправен към протестите в столичния квартал "Орландовци", които тя охранява като част от специализираните полицейски сили към МВР.

#1 pepe 18.06.2015 в 18:51:41

И защо е уволнена? И кой и защо и рови в личния профил? Защо човек не може да публикува личното си мнение в личния си профил? Нещо свобода на изразяването? Или трябва човек да основе религия, зада може да изразява личното си мнение, позовавайки се на религиозната свобода, защото личната свобода на мнението вече не е достатъчна. Ама някой ако си мислят, че по този начин ще намалят омразата към циганите - доста са се объркали.

#2 TheRock 18.06.2015 в 19:03:39

Спрете да ползвате тъпия фейсбук!!! Това е начин да бъдете следени!!!

#3 pepe 18.06.2015 в 19:09:26

Това го знаем. Но не трябва да е основание за уволнение. Профила е личен все пак.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 18.06.2015 в 20:03:39

Униформата е някакъв ангажимент все пак. Тя не е лична, а е служебно облекло и носейки я [и снимайки се с нея], имаш някакъв ангажимент. Ако искаш да демонстрираш нещо с нея, да публикуваш снимки, трябва и да се съобразяваш какво пишеш. Лично мнение. Не ангажирам никого с него.

#5 AlahAkbar 18.06.2015 в 20:18:05

Значи докато биеше белите младежи на протеста, нямаше нищо нередно. Сега си е позволила съвсем да и лъсне простотията в частно изказване, но на снимка с униформа и по повод мангалите. И хоп уволнение. Интересен двоен стандарт. Такива мърши като тази никаквица са безброй в редовете на родната милиция... Апропо, още ли стачкуват прасетата за манги?

#6 Spider 18.06.2015 в 23:34:13

Като е проста овца, така. Как може да си служител на реда в тая държава и да не се съобразиш, че ако постваш расистки неща в профила си редом до снимките си в униформа може да има последствия ? Аре бегом да мие чинии в Германия или Англия тая малоумница.

#7 pepe 19.06.2015 в 02:25:10

Значи ако някой каже, че циганите са прости, мръсни и крадат, това е расизъм, но ако някой каже, че българите сме прости, мръсни, крадем, корумпирани сме, неорганизирани сме и най-общо "матряла не става", това е просто... какво? споделяне на истината? Полицайката била проста? Откога това е причина за уволнение от българската полиция? Ако е така, ще се наложи да се смени 70% от личния състав на МВР. Или проблема е, че е проста по неудобен начин, а не че е проста въобще? България не била зачитала правата на накого? Че откога България зачита въобще нечии права? България не е правова държава и докато не стане такава, борбата за зачитане на правата на някаква /която и да било/ специална група, е борба не за права, а за привилегии. Така че ако някой иска да направи така, че Българската държава да спре да нарушава правата на конкретна група или групи от населението, трябва първо да положи усилия да направи България страна, която зачита личните права по принцип.

#10 pepe 19.06.2015 в 14:09:40

Аз не говоряза това, дали полицайката е добра или не - нея познавам и няма как да знам. Говоря за това, че "българската" държава изпраща полицаите да пазят незаконно установилите се "роми", но не и законно искащите спокойствие българи, и когато един от тези полицаи заявява, че не е съгласен с "официалната линия" и че е там не по своя воля и не защото страшно си пада по "ромите" бързо получава уволнение. И работата е там, че така властта възпитава /или поне оставя в полицията само/ послушни и безропотни полицаи. Всъщност това е наказание за назидание - зада знаят другите какво чака онези полицаи, които не слушкат. Иначе как стана така, че едно изказване срещу роми се превърна в по-голямо провинение от събирането на "пътна такса" 20 лева, постоянното невършене на работа, връзките с криминални лица и какво ли не друго? И когато после ги изпратят да пазят "белия автобус", те пак ще са послушни и безропотни. Сега разбираш ли Мануела, защо според мен това е лошо за в случаи подобни на този с автобуса?

#11 pepe 19.06.2015 в 15:38:04

И още нещо - после, когато пак има случай на роми, нападащи някого пред очите на полицията /какъвто случай имаше описан в една от другите статии, засягащи темата полиция/, полицията пак само ще стои и ще "зяпа", защото истината е, че полицаите се страхуват от ромите /всеки случай повече, отколкото ромите се страхуват от полицаите/. А сега някой умник да ми каже как това се отразява на опазването на реда в тази страна.

#12 deowin 19.06.2015 в 22:26:03

>кой и защо и рови в личния профил Аналогично можеш да възроптаеш срещу психологическите тестове и тестовете за интелигентност - кой и защо ще се рови в психиката и интелигентността на кандидат-полицаите? От друга страна такива тестове обикновено се считат за желателни. В случая имаме човек, когото психологическите тестове неправилно са пропуснали, което става очевидно по публичните изяви на полицайката. Последвалата корекция чрез уволнение е напълно логична. По същия начин ако съседът ти мине психотеста за притежаване на оръжие, след което се установи, че е лъгал и всъщност е пълен психопат, то логичното следствие би било да му се отнеме правото за притежаване на оръжие. Или мислиш, че веднъж минал теста, не би следвало резултатите от него да се оспорват при каквито и да било обстоятелства?

Новините

Най-четените