БНР спира "Деконструкция" на Петър Волгин

"Деконструкция" на Петър Волгин е свалено от ефира на Българското национално радио с решение на Управителния съвет.

Това стана ясно, след като самият журналист обяви спирането на предаването си, а час по-късно ръководството на БНР потвърди новината със собствена позиция.

Свалянето на "Деконструкция" идва ден, след като стана ясно, че СЕМ е изпратил акт за административно нарушение и предупреждение за глоба до БНР заради липсата на плурализъм в коментарното предаване на Волгин.

Журналистът твърди, че решението за спирането на предаването му е продиктувано политически натиск върху ръководството на националното радио.

"Не се сърдя на хората там (в УС на БНР). Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. В медийния сектор нещата се развиват така - властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията", пише Волгин в съобщение в профила си във Facebook.

Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция". Не се сърдя на хората там. Те ...

Posted by Петър Волгин on Monday, 21 December 2015

От БНР обаче обвиниха автора на "Деконструкция" в "ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура чрез отнемане на възможността на слушателите да изказват свое мнение".

"Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение", пише в позицията на БНР.

Оттам твърдят, че "се отчита липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването „Деконструкция".

Конфликтът между Волгин, ръководството на БНР и Съвета за електронни медии не е нов. Още през октомври 2014 г. ръководството на националното радио реши да "балансира" Волгин, като го програмира в комплект с друго авторско предаване - "Конструкция" на Калин Манолов.

Общият формат обаче се задържа по-малко от година в ефир, след като "Конструкция" беше спряна през юли.

Петър Волгин беше и един от участниците в протестите срещу решението на директора на БНР Радослав Янкулов да съкрати част от хонорарите на журналистите от "Хоризонт".

Очаквайте подробности.

#1 deowin 21.12.2015 в 19:45:42

За мен Волгин е една от най-гнусните яркочервени медийни отрепки. Естествено, сега вместо всъщност да обърне внимание на критиката и посочените причини за сваляне на безмерно глупавата си, пропагандна и популистка "Деконструкция", той предвидимо блее за "политически натиск" и "пазене на постове" - той, комунистическият кадър, за когото такива методи са стандартни от вече десетки години. Не е ясно каква "победа будет за нами" го гони, ама без предаването даже обезценените рубли не будут за его. До свидания, товарищ Волгин!

#2 Terry Gilliam 21.12.2015 в 20:29:37

Е, няма нищо. Всяко зло за добро. Може пък да го поканят във Великата Алфа тв. Ще му пасне екстра.

#3 popleta 21.12.2015 в 21:25:06

Ела товариш Волгин в КНДР.Тук е демокрацията.Заеби тая Европа.

#4 Шебек Хасан 21.12.2015 в 21:57:41

Едно свястно предаване имаше в БНР и него го прецакаха ония дупедавци от СЕМ.

#5 GETI 21.12.2015 в 22:58:09

ЦЕНЗУРА! на неудобните устата се затваря. след 25 години преход към демокрация се върнахме в тоталитаризма. всяко мнение, различно от мнението на едни НПО, в България се обявява за хибридна война. никой няма право да говори против американушките!не е демократично! Българското национално радио не е нито национално, нито българско. срам голям !! задминахме и С. Корея по “демокрация” ! 25 години преход и кво?!пак обратно в изходна позиция. критикуващите властта да бъдат свалени от ефир. особено лицемерно е, че го правят в името на свободата на словото. със същият мотив СЕМ може да затвори БиТиВи, НОВА, Канал 1, ТВ Европа, ТВ+ и още един куп казионни телевизии, които представят едностранчиво всяка една световна и вътрешна новина. сиреч, винаги в услуга на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД и евроатлантическите"ценности". жалко,след 25г. па сме в същите лайна, само много по-бедни, намалели с 2 милиона, без суверенитет, НО щастливи в евроГейзия с еднополовите бракове. щастие за президенти-прецеденти, боко-тиквони, ради -плитки и дълбоки, партийни курви (шефове на парламента)... тъжна,много тъжна работа!

#6 deowin 21.12.2015 в 23:20:32

GETI говори за партийни курви, защитавайки Волгин.. Това комунистите или нямате елементарно усещане кога сте грубо, вулгарно лицемерни, или просто не го считате за нещо нередно.

#7 GETI 22.12.2015 в 00:07:12

Това комунистите или нямате елементарно усещане кога сте грубо, вулгарно лицемерни, или просто не го считате за нещо нередно. ************************ е,па да де! нали и аз,за тях съм писал-„ ..на неудобните устата се затваря. след 25 години преход към демокрация се върнахме в тоталитаризма“ явно сме на едно и също мнение.

#8 deowin 22.12.2015 в 00:27:32

С което потвърждаваш първата ми хипотеза - че нямате елементарно усещане.

#9 GETI 22.12.2015 в 01:04:35

аха,“ че нямате елементарно усещане“…за ЦЕНЗУРА стига глупости! в България няма нужда от руска пропаганда, доколкото антируската е толкова нескопосана, че вече на 70-80% сме русофили благодарение на нея. грантаджиите и онова недоразумение, което ни се води президент, трябва да ги направят почетни граждани на РФ. колкото до "Деконструкция", тя беше едно от малкото предавания, които ставаха за слушане. БНР си вкара автогол, сваляйки я. ..интересно ,ако Волгин беше проамерикански настроен,щеше ли някой да го закача? а пробвай да говориш против САЩ в "Референдум" на Чешмеджиева? да видим колко секунди ще те остави да говориш преди да е сменила темата или да те е спряла директно. впрочем и нейното предаване се издържа с пари на данъкоплатеца. само дето официалната позиция на "държавата" България е онази на държавата отвъд Атлантика. Бог да прости свободата на словото!

#10 Dox 22.12.2015 в 02:13:09

Браво, ГЕТИ! Както винаги, изразите ти са съвсем точни. Типове като свинския въобще не ги интересува истината. Тях ги интересува само едно - да са на страната на по-силния. Без да осъзнават, че именно това ги превръща в истински отрепки. Но, нека да не се настройваме негативно. Образуването на утайка обикновено означава, че течността се избистря, нали

#12 Nikkor 22.12.2015 в 11:54:51

Всъщност единственият резултат ще бъде нарасналата популярност на Волгин. Има си достатъчно хора които споделят възгледите изразявани от него. Що не го оставят на мира. Ми нека хората да си имат трибуна от която да им се чува гласа. Всичкидруги медии ( изключвам аткистките Алфи и прочие ) са си откровено на другата вълна и показват плурализъм само от време на време.

#13 TheRock 22.12.2015 в 12:07:24

Кой беше тоя Волгин???

#14 John Smith 22.12.2015 в 12:32:50

Баща ти...

#15 TheRock 22.12.2015 в 13:31:28

John Smith | 22.12.201512:32 Със сигурност не е! Но е твой баща безспорно! Спряха руския проект на Волгин (тоя си е направил сам възродителен процес) и оревахте света! Споко, оставят го в 12+3.

#16 Conspirator 22.12.2015 в 15:15:25

Какво казва бившият преподавател по научен комунизъм Огнян Минчев.... ''Платената прислуга на хибридната война придобива ореол на жертва.''Статията е посветена на Петър Волгин. Същият дебелак демонстрира завидно дебелоочие,бидейки шеф на НПО ''Прозрачност без граници''и получател на тлъсти грантове. Асоциация „Прозрачност без граници“-98,820 лв.за 2015 година. Познато ли ви е?На платената прислуга навсякъде и се привижда....платена прислуга.Няма как да обясниш на една проститутка,че секс може да се прави и без пари.По любов например...

Новините

Най-четените