Деца заболяха от салмонелоза във Варна

13 деца от детска градина №15 "Гълъбче" във Варна са заболели от салмонелоза. Това съобщи за "Фокус" д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция в града.

Към момента са заболели деца от две групи в детското заведение, като първите случаи са от 4 и 5 юни. Последователно се поставя карантина и се разпореждат мерки в групите, в които има болни деца. До момента са изследвани около 80 души.

"В резултат на активното ни търсене в групите се намериха още деца, които са с тази инфекцията, но не бяха посещавали личен лекар и не бяха разпознати. В петък нямахме регистрирани нови случаи", допълни д-р Станева.

"Всички деца заболяват на 29 и 30 май, ние научихме на 4 юни и оттогава работим заедно с дирекцията за идентифициране на проблема", каза още д-р Станева. Експертите на Областната дирекция не са открили храна, която е била консумирана на 29 май, не са открити източници на инфекцията сред персонала.

В друго детско заведение във Варна е открит носител на инфекцията сред персонала, но ситуацията там няма връзка със ситуацията в тази детска градина.

 

Новините

Най-четените