Строежът на "Златен век" продължава поне още седмица

Строителните дейности по небостъргача "Златен век" на "Артекс" не са прекратени въпреки сигнала на премиера Бойко Борисов към ДНСК за спиране на обекта.

Споровете около проекта за 120-метрова сграда в близост до хотел "Маринела" възникнаха в разгара на проверките около имотните придобивки на депутати и министри на ГЕРБ. Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков обявиха, че строителното разрешение на "Артекс" за небостъргача не е подновявано изрично заради несъответствието на плановете за високо строителство с новите промени в ЗУТ, забраняващи сгради над 50 м в центъра на София.

Едновременно с това тече и съдебно дело в адмнистративния съд по жалба на местната гражданска организация "Лозенец" срещу изграждането.

На 4 април ДНСК обяви, че на площадката на "Златен век" са установени нарушения, които им дават основание да наложат спиране на строителството. На фирмата е съставен констативен акт, който може да бъде обжалван от "Артекс" в срок от 7 дни, съобщава "Дневник".

През този период държавният строителен контрол няма възможност да наложи ефективна забрана за работа по строителната площадка - а самата фирма би могла да поправи констатираните нарушения и да лиши акта от основания.

 

Новините

Най-четените