Няма заразен с ебола в България (обновена)

Възрастният мъж, настанен във ВМА със съмнения за ебола, не е заразен със смъртоносния вирус. Това са показали спешните изследвания, докладвани в 3:45 ч. до Министерство на здравеопазването от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По-късно се установи, че мъжът страда от малария.

Пациентът е 60-годишен и ще бъде поставен под засилено наблюдение. Той се е завърнал преди дни от Сиера Леоне, където е пребивавал един месец, и е постъпил в болница „Токуда" с неразположение, кихане и хрема. Проверени са 25 души, с които мъжът е имал контакт.

„Основните изводи от вчерашния ден са, че здравните ни власти притежават достатъчно информация и имат възможност да реагират адекватно в такива случаи", каза министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг.

Според него е нужна информационна кампания, за да не се откриват хората, които са пребивавали в рискови държави, едва при техен досег с медицински власти. Освен това, може да се вземат още мерки за подобряване на координацията между различните звена в системата.

„Пациентът няма многоорганова недостатъчност, но има нарушения на функциите на отделителната система", съобщи снощи д-р Камен Плочев. Той подчерта, че пациентът има хронично заболяване, което се е задълбочило.

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо", допълни Москов, който по-късно започна депутатите със случая.

Той припомни, че опасността от ебола в България остава на същото много ниско ниво според всички международни епидемиологични агенции, но ще бъдат взети всички мерки и всички поуки от вчерашния ден.

#1 паяка 21.11.2014 в 12:22:53

Дано човекът да се оправи, независимо колко сериозен е здравословния му проблем. Но снощи преиграването с разтревожеността на някои тв медии беше малко над допустимата доза. Точно 4 минути преди кръглия час (в който винаги има редовни новинарски емисии), когато са примерно кулминациите или развръзките в излъчваните в този момент филми и предавания, разтревожени, стресирани водещи ни уведомяват, че предстои извънредно включване и прекратяват предаването си. Следват обявяване на пресконференция на здравните власти с трагични гласове и втренчени погледи. Включването от мястото на събитието, обаче ни приземява и обрулена от студения нощен вятър репортерка ни казва буквално - "малко пресилено е, че ще има пресконференция, дадоха ни разпечатка за информация". На запис ни показаха самото раздаване на написания текст от пърхащо с изкуствените си мигли пресаташе, което не беше упълномощено да отговаря на каквито и да е въпроси, само благодареше на "колегите", сякаш сме в щатите на четвъртия четвъртък на ноември. Явно изостанахме в графика с паникьосването на темата ебола. Даже брачо српска се отчете неотдавна. Да чукаме на дърво, но според мен, надявам се, става въпрос за задействане на паник бутон, защото някоя фармакологична компания трябва да реализира своя иновация. А те го правят точно по тоя начин. Наливат пари в съсловието, които пари трябва и да се заработят впоследствие. И въпреки всичко, дано е блъф.

#2 HiFresh 21.11.2014 в 17:26:49

Българските медии от всякакъв тип са в шок - в България към момента все още няма Ебола. Вчерашното шоу и стрес, който предизвикаха беше много кратко и ще трябва спешно да търсят друга стряскаща новина за нечие нещастие /нов самозапалил се/, битов криминален случай /но с много кръв или убити/ или недай си боже природно бедствие. Нашите журналисти явно се чувстват /и са за съжаление/ толкова силни, че новините си ги преиначават, измислят, натрапват и т.н., когато и както си поискат. Това го правят говорителите по най-гледаните сутрешни и вечерни блокове, правят го и журналисти в БНР, както и интервюиращи репортери, които задават идиотско тъпи въпроси / явно са назначени с връзки /. Няма ли сила, която да ги постави на мястото им и да ги накара да се образоват и да спазват елементарни правила на общуване? Явно в България се харчат само лошите новини, но ако ги няма, защо журналистите си ги измислят или предизвикват паника? Защото са безнаказани, също като българското правосъдие, което не работи, но е независима власт и само прибира пачките. В нашата родна БГ телевизият масово се говори на ТИ, използват се жаргони и фъкинги, канят се едни и същи псевдо "елитни" - политици, социолози, икономисти , певци без глас, а да не говоря, че като пуснат неизбежната 5 мин. реклама на специално усилен звук, трябва да си готов с бутона Мute. След поредната измислена новина с Еболата ви предлагам - ако няма друго средство, поне изполвайте по-често бутона Mute за всички простотии по всички български телевизии, радиостанции, а жълти вестници и списания просто НЕ купувайте!

#3 sim4o 22.11.2014 в 08:01:35

И ебола ще дойде .. споко ... трябва само да чакаме и да се надяваме ...

Новините

Най-четените