Ген. Шивиков отива на съд за 13 провинения

Прокуратурата е предала обвинителния акт срещу ген. Димитър Шивиков във Военен съд - Пловдив.

Бившият началник на 61-ва Стрямска механизирана бригада е обвинен за злоупотреба със служебно положение при условията на продължаващо престъпление.

Обвинението твърди, че има доказателства за 13 отделни престъпления, извършени от Шивиков между април 2014 и август 2015 г.

"Престъпленията", приписани на генерала, включват изпращането на служители на Бригадата - включително цивилни и военни - за логистично осигуряване и охрана на мероприятия в Община Клисура, мотокрос край село Васил Левски през 2014 и 2015 г., за строително-ремонтни дейности в Ловен парк-Карлово.

Твърди се, че Шивиков е отделял военна техника за откриване на ловен сезон за едър дивеч в Карлово, за тържество "Да запазим българското" в Калофер, за празненства по повод Никулден и за тържество "Ден на лозаря - Трифон Зарезан", че е предоставил бетонен басейн за развъждане на пъстърва на лице от Сдружение "Ловно-рибарско дружество" Карлово, без да вземе наем.

В обвинителния акт присъства и първото повдигнато обвинение срещу Шивиков, което му струваше достъпа до класифицирана информация и доведе до отстраняването му от командирския пост - неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище през феврурари-март 2015 г.

В обвинителния акт се твърди, че генералът е нанесъл щети на обща стойност малко над 43 700 лева за Командването на Сухопътните войски.

Сред неимуществените последици са описани: "Допуснати отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата; намаляване на бойната й готовност; нарушаване на разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й; неспазване на изискването за осигуряване на сигурна и непрекъсната свръзка в подчинените му структури; неподдържането на войсковия ред в бригадата; незачитане на честта и достойнството на подчинените му; неспазването на моралните и етични норми на поведение; злепоставяне на целия команден състав на Българската армия с оповестяването на случая във всички средства за масово осведомяване и неефективно управление на предоставените му ресурси".

Ген. Димитър Шивиков напусна Въоръжените сили вследствие на разследването от Военна прокуратура. Той се яви на местните избори като кандидат за кмет на Карлово, като успя да стигне до балотаж срещу градоначалника Емил Кабаиванов.

На втория тур Шивиков загуби с резултат от 44,16% срещу Кабаиванов.

#1 pixie 15.12.2015 в 18:54:44

Айде, бе! Да позная ли за колко време всички обвинения изведнъж ще отпаднат, поради липса на доказателства, например. Или пък липса на свидетели, няма значение.

#2 straight 15.12.2015 в 23:35:33

Това е един от малкото истински военни с боен опит в БГ, който от първо лице е усетил куршуми да свистят около него. Командвал е голямо подразделение в реални бойни условия. Такъв човек е национално богатство и, дори да има дребни прегрешения, могат да му се простят спокойно. Друг е въпросът, че не му стига кураж да направи нещо велико, което ще го издигне в национален герой. Да вдигне бригадата и за 2 часа да вземе София. После, по списък, за 5-6 дни, да изчисти страната от всички бандити - едри и дребни. Така ще оперира рака, който изсмуква жизнените сили на клетата ни страна и ще даде шанс за бъдеще и перспектива на БГ. Много се размечтах, май.

#3 Люба6а 16.12.2015 в 02:09:19

Ко й туй име ся: Шивиков? Ами смени го на Масларова,пеефски,доган,местан,бисерристофф и все остальние комунистически яничери свинчуги и нерези

#4 pixie 16.12.2015 в 09:02:59

straight, що пък да му се прощават такива прегрешения? Всеки си плаща за масрафа. Като е толкова добър военен, да си беше работил стратегически и за името, да гледа да не го петни, щото след всичко срещу него, изобщо не ми дреме какви качества бил имал като военен. Пък и навирането му в политиката след всичко, да се чудиш защо, говори не по-малко за типа му мислене. Не ми го хвали.

#5 pepe 16.12.2015 в 09:13:38

Не съм голям фен на военните, но тези обвинения са си направо смешни. Не бил взел наем за ползване на бетонно корито? А има ли доказателства, че е можел да вземе наем? Защото доколкото знам за да докажеш щета от пропуснати ползи трябва да докажеш че действително е имало възможност за реализиране на такива ползи. А от кога е престъпление да изпратиш служители на армията да подпомогнат цивилната държавна власт - в случая - общинска администрация? Цялата работа изглежда толкова скалъпена, че ако не беше срамно, щеше да е смешно за гледане - сеир дето се вика. С мъка след изсмукани от пръстите обвинения са докарали някаква сума от 43 000 лева. Срещу действащ генерал. Това трябва да е един от най-честните и необлагодетелстващи се от службата си военни в цялата българска армия. Може да се смята за доказано. Българската армия само се срами с това. Явно е станал неудобен за някого. Или просто е отказал да си плаща "такса политическа закрила" - разбирай политическия рекет.

#6 pixie 16.12.2015 в 10:11:41

pepe, може и да е постановка, което е много гадно по презумция. И ако е така, аз не съм права. Но пък и няма дим без огън. Така че къде ли е истината?

#7 pepe 16.12.2015 в 11:02:12

Пикси, прокуратурата го е гледала "под микроскоп" и излизат само с неща, които звучат просто смешно. И тоталните "щети", които успяват да припишат на някой, на когото на подчинение са били не знам колко точно но при всички случаи над хиляда човека на пряко подчинение, плюс материални ресурси за милиони... са 40 000 лева. Че той ако един път нареди да се пребоядисат спалните помещения на поделението, което командва би трябвало да могат да му припишат повече "щети". Замисли се - директорка на детска градина поръчва ремонт на фирма на роднина за няколко стотин хиляди без търг и бие генерала по щети. Ако това са обвиненията срещу него, на този човек трябва да му издадат сертификат за честност.

Новините

Най-четените