Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Алибегов се оплака: Имаме 20% по-малко клиенти, хората си поръчват една пица с две чинии

По думите на ресторантьора всички разходи на заведенията са се вдигнали няколко пъти и е нормално и те да вдигнат цените Снимка: БГНЕС
По думите на ресторантьора всички разходи на заведенията са се вдигнали няколко пъти и е нормално и те да вдигнат цените

"Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени." Това заяви пред "България он Ер" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в коментар за високите цени по ресторанти и барове.

По думите му всяко заведение определя цените си на база разходите, които има, а от 2019 г. насам всички разходи са се увеличили по няколко пъти.

"Този скок се наблюдава от 2019 г. насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 г. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 г. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", заяви Алибегов.

Той посочи, че към това трябва да се добавят още цените за наем, разходите за персонал и увеличените цени на производителите, които според него са се вдигнали поне два пъти.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти... А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто", коментира ресторантьорът.

"И когато бензинът е по-скъп, газта е по-скъпа, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените", казва той и допълва, че в неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

По думите му този скок в цените е довел и до отлив на клиенти, както и до по-малки поръчки.

Относно това какво ще се случим, след като приключат компенсациите за бизнеса, което трябва да се случи в края на март, Алибегов коментира, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване или на трайно падне в цената на тока.

"Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото тя беше много по-евтина, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави той.

Ресторантьорът посочи, че в целия бранш има огромен отлив на кадри в бранша им, тъй като хората все още възприемат сектора за несигурен.

"Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - COVID-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", заяви Ричард Алибегов.

 

Най-четените