Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина. Това заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова по повод предстоящия летен сезон.
Ангелкова е категорична, че идващото лято ще е трудно за туристическия бизнес у нас и много различно от всички досегашни. Акцентът в усилията на министерството ще бъде привличането на българските туристи по родните курорти.
За целта един от основните моменти ще бъде стриктното спазване на противоепидемичните мерки.
"Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна", увери министър Ангелкова.
Все пак туризмът у нас ще разчита доста и на привличане на летовници от съседните държави. Министърът изрази надежда, че от 1 юли България ще може да започне да посреща туристи от съседните ни страни.
"От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас", коментира Ангелкова.
Министърът коментира, че предстои във вторник видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките.
Ангелкова също така предлага при спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито при спазване на противоепидемичните мерки.
"Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт", коментира още тя.