Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Близо 13 000 тона фалшиво сирене е продадено у нас миналата година

Фалшивото сирене се е използвало най-масово в ресторанти Снимка: iStock
Фалшивото сирене се е използвало най-масово в ресторанти

Почти 13 000 тона фалшиво сирене е произведено и продадено в България през изминалата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. 

Най-големи количества от фалшивото сирене са излезли от предприятията през януари, март и август 2024 г. През тези месеци са произведени по близо 1200 тона от имитиращия продукт.

Фалшивото сирене се е използвало най-масово в ресторанти - за гарнитури и поръски на ястия, и в пекарните при приготвянето на закуски.

Сиренето от растителни заместители е повишило производството си в сравнение с 2023 г., когато за продажба у нас са пуснати 12 867 от имитиращия продукт. 

Същевременно се отчита, че сиренето от краве мляко на българския пазар намалява.

За миналата година мандрите са произвели малко над 71 000 тона чисто краве сирене, докато през 2023 г. производството се е равнявало на 75 400 тона.

Спад има и при млекопроизводството. През 2024 г. страната ни е произвела 691 милиона литра мляко, 97% от което е било краве. За 2023 г. количествата мляко у нас са били малко над 708 милиона литра, от които 66 300 тона са били пакетирани пресни млека, а 161 000 тона - заквасени.

Защо поколението Z се влюби в цеденото кисело мляко прочетете тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените