Сдружението на заведенията в България отговори на идеята ресторанти и кафенета да отворят, но само с външните си и открити части. Оттам публикуваха позиция, в която се противопоставят на този вариант и предлагат три варианта за отваряне на заведенията след 1 април.
"Взимате решение с цел да ни облекчите или с цел да ни притиснете още повече финансово? Ясно заявихме, че браншът ни не желае да работи само с външните открити части на своите заведения. Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила", коментират от Сдружението.
Оттам се оплакват, че обезщетения за април няма, а и дори да има решение за такива на един по-късен етап, заведенията с градини няма да могат да се възползват от тях, а самите градини не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение.
"Още повече, че месецът е студен, има ограничение в работното време и задължително разстояние между масите, което намалява капацитета", пише още в позицията.
Ето защо, от сдружението предлагат три варианта за разхлабване на мерките.
Вариант 1: Пожелателно отваряне на външните части на заведенията. Тези от нас, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.
Вариант 2: Отваряне на всички ресторанти от 01.04.2021 година, а всички нощни заведения от 15.04.2021г.
Вариант 3: Отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.
"Това са желанията на ресторантьорите, а не популистки решения. Това и на първо място е бизнес-логиката, по която ние съществуваме и сме градили бизнеса си. Това са приемливите варианти, които ние ви предоставяме на тепсия. Решенията обаче са ваше право и задължение", пишат от Сдружението на заведенията.