КЗК влезе на проверка в "Лукойл" и "Ромпетрол"

Внезапна проверка на място се провежда в офисите на "Лукойл България" и "Ромпетрол България" от служители на Комисията за защита на конкуренцията и МВР.

Действията на КЗК са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива.

При проверката антимонополната комисия има право да изземе всякакви писмени материали, други веществени доказателства и средства за предаване на информация.

През февруари КЗК излезе с решение да започне производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво.

Обект на разследването са не само "Лукойл" и "Ромпетрол", но и Шел, Еко България, Петрол и ОМВ.

При предварителната проверка беше установено, че рафинерията на "Лукойл" има практика да поддържа по-високи цени на продажба на горивата, предназначени за местния пазар, в сравнение с ценовата си политика за износ при равни други условия.

 

#1 sim4o 06.04.2016 в 17:57:40

Бе и НАП беше влезнало в "Лукойл" ама ... .."Уорлик в "Лукойл”: Или защо на вълка му е дебел вратът" Огнян Минчев ..."Ако сме изненадани от фанфарното посещение на посланик Уорлик в рафинерията "Лукойл” в петък и ласкавите оценки на посланика за дейността на тази корпорация, можем да направим две неща. Първо - да се опитаме да намерим достоверна информация за причините, довели до тези неочаквани хвалебствия. Е, няма да я намерим, поне не скоро. Второ, можем да се опитаме да мислим логично за тези причини и мотивите на посланическите хвалебствия към "Лукойл”. "Лукойл” е международна компания, в която акционери, изглежда са и не малко американски граждани и компании. Какво се случи напоследък? .." Та Огнян Минчев хубаво го е казал ...

Новините

Най-четените