"Локхийд Мартин": Самолетите за България не са с ограничени възможности

Ако България евентуално поръча още изтребители F-16, те ще излязат значително по-евтино за страната. Това стана ясно от пресконференция на компанията "Локхийд Мартин", която произвежда самолетите.

Първите шест от общо осем самолета F-16 ще пристигнат у нас наведнъж през 2023 г. Очаква се да са в базата "Граф Игнатиево".

В периода между 2021 и 2023 г. български пилоти и техници ще се обучават в САЩ как да боравят с машините. В сегашната цена от 2 млрд. и 100 млн. лева са включени знанията, симулаторите и цялото оборудване.

Причината за по-ниската цена при следващи самолети ще е, че няма да има допълнителни разходи - за оборудване, въоръжение, поддръжка и обучение.

От компанията категорично отхвърлят твърденията, че самолетите ще са с ограничени възможности. По думите на Джим Робинсън от "Локхийд Мартин" това, което България получава, е "четвърто поколение съвременен боен самолет".

От "Локхийд Мартин" предлагат сътрудничество с военния завод "Авионамс" у нас. Там могат да се извършват ремонтите и поддръжката на самолетите, включително електрическите компоненти, авиониката и въоръжението, а "Авионамс" е подходящ за целта.

С академичните среди ще се търси работа за развитие на дронове.

Същевременно от американското посолство посочват, че купуването на тези бойни самолети намалява зависимостта на България от ръски военни съоръжения. Същевременно се прави значителна стъпка към модернизация на българските ВВС, обясни временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин Фрийдмън.

#1 Шамито 06.08.2019 в 15:03:50

Не мога да разбера.САЩ в каква позиция е в тази сделка.Като съюзник или като търговец на самолети.Ако е съюзник би трябвало да прецени икономическия хал на съюзника си и от тях да е материалната част а от нас базите,летците и всичко което разполагаме.Ако е само търговец който си търси печалбата пък изобщо не го интересува за последствията трябва да се замислим.Би трябвало да бъде отчетено че ние сме на първия удар и ще сме най потърпевши.В случая-Те печелят а Ние понасяме последствията.Що за съюзници са или са грабители.

#2 Dox 06.08.2019 в 15:54:55

Колонизаторът, Шами, не е съюзник. Той няма съюзници, няма приятели. Той има интереси.

#3 Онуфрий 06.08.2019 в 23:29:21

Айде стига с тоя буламач "колонизатори", "грабители' и прочие. Вземете да измислите нещо по-оригинално. Сякаш серьогите не ни го бяха набутали почти до края и до ден днешен продължават да смучат. Айде изтрайте още поне 33 години и после ще му теглим чертата да видим кои 45 години сме били по-добре или по-зле.

#4 Dox 06.08.2019 в 23:54:34

Ами виж сега, Онуфрие, Аз не си спомням на мен серьогите да са набутали нещо. Ако на теб са ти го набутали ... това вече е съвсем друг въпрос. Не знам ... било ти е неприятно ли ... била си със съвсем други очаквания ли ... не знам. Истината е, че през "ония" 45 години взаимоотношенията ни със "серьогите" бяха типичните между метрополия и колония, където ние бяхме метрополията, а те - колонията. Внасяхме от тях суровини, а им продавахме готова продукция. На какво качество ... това е пак отделен въпрос, но.... е факт. Класика. Та поне за това съм съгласен с теб - айде стига!

#5 Dox 07.08.2019 в 00:00:34

А, и още нещо, Онуфрие, Кадифе, Седефе, Тюркие, Фатиме и Маане, Още 33 години няма да траем. Максимум още 15. До сега са 30 + още 15, та 45. За да можем да сравняваме с "ония" 45, нали така. Стискай палци, Фатиме, до тогава да са останали поне 45 души българи!

#6 gothic 07.08.2019 в 00:34:37

Това с колонизаторите ми е любимо. Обикновено в такъв случай задавам въпрос на колонизирания как се справя с положението си на такъв. Не за да се заяждам, а с идеята да споделим опит как да оцелеем като колонизирани, докато извоюваме свободата си. Не нещо имагинерно, а в личен, битов план. Та, Доксе, ти как битуваш като колонизиран? Как се справяш с тегобите на колониалната система? Сигурен съм, че имаш да споделиш интересни неща. Аз също. Можем да се поучим един от друг. Давай...

#7 Dox 07.08.2019 в 07:57:52

Готик, Ти изглежда имаш пред вид единствено и само физическото оцеляване. Ако това е целта на човешкото съществуване днес, значи, че сме се върнали в каменната ера. А ние не сме, нали така? И ако ще се поучаваме един друг, изглежда, че трябва да тръгнем още от изясняване на това - какво е колонизиране, колония и т.н. Най-общо - колонизирането е процес на подчиняване на дадена територия, наречена колония, на интересите на друга територия, наречена метрополия. Целта е да се осигури движение на ресурси, като посоката е само една - от колонията към метрополията. А ресурсите могат да са всякакви - суровини, пари, ценни метали, човешки капитал. За това, на територията не се разрешава да има самостоятелна политика и да взима самостоятелни решения, освен до степен такава, че да не доведе до промяна в посоката на движение на ресурсите. Макар и с известни прилики, това все пак не е робство или каторга. Тук обаче, е редно да се зададе следния въпрос: Това теб успокоява ли те? Мен не. Спирам до тук. Ако ще задълбаваме - сега е твой ред. Давай.

#8 explorer 07.08.2019 в 08:16:36

@шамито, имаме една хубава българска поговорка - приятелството си е приятелство, сиренето е с пари. @докс, без заяждане, знаеш къде ще си след 15 години, а дали до тогава ще се изживяваш като говорител на нещо, което не те е упълномощило за такъв, си е твоя работа, но не знам на кой му пука, понеже станахте толкова много, че отдавна спрях да броя.

#9 GETI 07.08.2019 в 09:23:54

Да бе, верно, живеем в не колонизирана капиталистическа страна и като такава би трябвало да си правим сметката - кое ни е по-изгодно и кое е по ефективно. Ето например комшията Ердоган, също член на НАТО, за същата цена (1.25 млрд долара) се сдобива с 2 дивизиона С-400. Това са 24 установки, всяка от които може да изстреля от 4 до 16 ракети, които ликвидират де що има аероплан до 280 км (не 400, все пак са експортни). Какво означава това? Ами означава, че с един единствен залп, може да се свалят над 200 (!!!) изтребители, бомбардировачи, крилати ракети, балистични ракети и каквото още се сетите, което би посмяло да застраши българското небе. За постигане на същия резултат ще ни трябват поне 100 Ф-16, които струват около 12.5 млрд долара. Това е 10 (десет) пъти по-скъпо! А за това какво могат 6-те (2 са учебно-бойни) български Ф-16, въоръжени със страховитите 16 ракети, по-добре да замълчим... В бизнеса, както и в международната политика, по-неефективния просто фалира и престава да съществува като самостоятелен субект. Което и наблюдаваме с родната ни България. Та, ако не сме колонизирани, то сме най-големите простаци!! Кой от вас е платил наведнъж кола, която може би ще получи след 5 години? След което ще купува гуми, радио и пр., за да я до оборудва. При положение, че може да я вземе на лизинг барабар с гумите и радиото..

#10 gothic 07.08.2019 в 09:52:43

Доксе, не се измятай като мокра връв. Що е то колониализъм, знам много добре. А дали ти си наясно, че съществува и термин "неоколониализъм"? Ти говориш точно за такова нещо. Впрочем, като говориш за парични ресурси, имаш ли идея накъде точно изтича една голяма част от тях? Последно, аз не смятам, че живея в колониализирана страна. Ти, щом я имаш за такава, що щеш още тук? Или се изживяваш като революционер, борец срещу (нео)колониализма? Само, ако обичаш, не почвай с лафовете за въоръжена борба, въстание пр., защото са смехотворни...

#11 explorer 07.08.2019 в 09:57:05

@GETI, "Кой от вас е платил наведнъж кола, която може би ще получи след 5 години? След което ще купува гуми, радио и пр., за да я до оборудва. При положение, че може да я вземе на лизинг барабар с гумите и радиото.." ами комшията Ердоган, например с f-35, които сега не може да си ги получи, щото е много ербап.

#12 Онуфрий 07.08.2019 в 10:27:32

До сега са 30 + още 15, та 45. =================================== Ако ми броиш безвремието преди да влезем в ЕС, това си е твой проблем. От мен да мине може да върнем най-рано до 1997-ма. Кой от вас е платил наведнъж кола, която може би ще получи след 5 години? След което ще купува гуми, радио и пр., за да я до оборудва. При положение, че може да я вземе на лизинг барабар с гумите и радиото ==================================================== Първо тези самолети не са кола, и от тях няма произведени хиляди, които чакат някъде "на склад" да бъдат продадени (грипените също ги нямаше в наличност). Това минава за "изделие по поръчка", а за такива неща или се оставя депозит, или се плаща предварително, защото после не се знае дали някой друг ще си поръча от същото. С други думи сделката трябва да бъде необратима, защото не се знае на следващото правителство какво ще му дойде на ум. Парите трябва да се платят до 5-ти Спетември, така че въпросът може да се счита за приключен. Както вече много пъти стана ясно самолетът е напълно оборудван и няма да се наложи да се купува "радио" и "гуми" след това, но дори ако си купиш чисто нова кола после същата изисква поддръжка и консумативи, включително гуми. В по-общ план може да се каже, че залагайки на Курнела и льотчика, планът Решетников претърпя пълен провал и не постигна нито една от целите си.

#13 dedo adji 07.08.2019 в 11:41:32

>Парите трябва да се платят до 5-ти Спетември, така че въпросът може да се счита за приключен. Както вече много пъти стана ясно самолетът е напълно оборудван... Откъде ти стана толкова ясно, онуфрийке? От уверенията на американците ли? Ами, да не говорим за ОМП на Садам и Асад, те съвсем наскоро уверяваха, че Иран взривил 2 танкера, в което даже ти се усъмни. Но вярваш безпроблемно на уверенията за самолетите. Къде си чула или видяла търговец да даде информация за недостатъците на стоката си? Че даже леля Ганка от плод зеленчука през социализъма нареждаше меките домати отдолу, а хубавите отгоре и не даваше да избираш. а то не беше и нейната собствена стока. А изследователчето изследвало и установило, че сиренето е с пари. Велико откритие!!! Вярно, че е с пари. Плащам ги всяка седмица и ям сирене същата вечер. Но няма да дам и една стотинка за бучка сирене на конец, люляна на 5м от носа ми. Сигурен съм, че и ти няма да дадеш, експи. Но даваш от своя и моя джоб в аванс за самолети, заводът за производството на които още не е построен. И ръкоплещиш, защото еретическият пастор ти е казал, че така трябва. А не трябва. Всички големи сделки започват с капаро, достатъчно, за да не се развали, никога пълно плащане в аванс. Даже комунистите продаваха колите срещу вноска от 1500лв, ок. 20% от цената на нова Лада последен модел и също с обещание за неоптределено бъдеще. Питай пастора колко е платил ердоган в аванс за Ф35, от които е поръчал 100бр. И дали няма, като му ги отказват, да върнат капарото, ако е имало такова. След Крим франкофонците отказаха един кораб, поръчан от Русия и върнаха парите. А тях никой не ги обвинява в излишък на почтеност. Въпросът е решен още с развалянето на преговорите за Грипен. Комисионните вече са платени. Сега ще платим пълната цена, а в последствие още, за нещо, което не осигурява защитата на България нито от Русия, нито от турция. Ще преглътнем, както се полага на население на колония, или ако щете, неоколония. Отвратително е само помиярското въртене на опашки.

#14 Dox 07.08.2019 в 11:42:55

Готик, Въобще не се измятам. Просто реших да ти напомня какво е колониализъм, защото според мен въобще не е заплаха за физическото оцеляване, както намекваш. А ти, ако обичаш, недей да приписваш твоите мисли и фантазии на мен. Те са си твои. Хайде сега, като толкова много знаеш, би ли дефинирал разликите между колониализъм и неоколониализъм и коя от тях е от значение по спора, който водим. Питаш къде изтичала по-голямата част от паричните ресурси. Ами на запад. Не при Путин, ако така си мислиш. Златото ни отива в Канада /само не ми казвай, че то не е пари/. Сума ти заводи и фабрики са собственост на западни компании и печалбите отиват при тях. Софийска вода е собственост на френската Веолия и печалбите отиват там. Осветлението също е дадено на концесия на някакви франсета /забравих ги/. Мариците са американска собственост и печалбите отиват там. Сега и печалбите от Летище София ще отиват в Германия. Още примери искаш ли? Не можеш да вземеш сам решение от къде да прокараш газопровод, защото едни чичковци от метрополията ще ти дърпат ушичките. Но ти нямаш усещането за колониализъм, нали. Ще купуваш втечнената им, в пъти по-скъпа газ, но това не е колониализъм, нали. И ти нямаш усещане за такова нещо, а? И питаш аз що ща тука. Ами за да пратя по дяволите такива страхливи продажници като теб и да дам скромния си принос към прочистване на държавата от тях. Разбра ли защо? Защото пък ти, след като толкова те е срам да си борец, не би имал нищо против отново да станем турски вилает, нали. Защото няма да имаш усещането, че си поробен. Защото това робство няма да е като онова, а едно такова ..... нео-робство, нали така. Баси населението! То само си иска това, срещу което се бореха и Левски и Ботев. Това население може да бори само комунизма /но след като падне/.

#15 dedo adji 07.08.2019 в 12:03:30

Къде тръгна и ти да търсиш борци, бе Доксе. Откак свят светува борците са били единици. И Бойчо Огнянов е бил сам. Чорбаджи Марко не е бил борец. Но НЕ е славословил НВ султана и не е защитавал държавата му, като Кириак Стефчов. И ние с тебе не сме борци. Не сме готови да пожертваме всичко за свободата на отечеството. Но и стефчовците не са толкова много. Само изглеждат много, защото са гласовити и им са осигурява защита и трибуна, а на най-изявените и грантове. ама тук не виждам достойни за грантове, освен задокеанското прасе. Останалите са обикновени помияри, които се умилкват около кебапчийския тезгях, белки падне някое кебапче.

Новините

Най-четените