„Газпром“ спря доставките за Украйна

Руската компания „Газпром" спря доставките към Украйна, след като Киев не осигури авансово плащане за бъдещо потребление. Според изпълнителния директор на монополиста Алексей Милер доставките ще бъдат възобновени, когато „Нафтогаз", украинската държавна компания, извърши ново плащане към Москва.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обаче не смята да плаща повече на монополиста, тъй като иска да намали енергийната зависимост от Русия. Затова Киев не е отправил нови заявки към „Газпром".

„Отказът за купуване на руски газ ще създаде сериозен риск за надеждния транзит на газ към Европа през Украйна и за доставките на газ за украинските потребители през идващата зима", предупреди Милер, който се усъмни дали Украйна има достатъчно синьо гориво в своите хранилища, за да изкара зимата.

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България, заявяват от Министерство на енергетиката. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че налягането по газопровода за България е спаднало.

Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки. В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ.

Междувременно Украйна затвори изцяло територията си за руски самолети, след като преди ден турските ВВС свалиха бомбардировача Су-24. Забранени са транзитните полети на руски самолети, след като първо бяха забранени и пътническите.

#1 TheRock 25.11.2015 в 17:26:25

Ето го и резултата: "поред последните данни, една акция на газовата компания струва 143 рубли или с 1.8% по-малко от вчера Акциите на „Газпром” продължават да поевтиняват на Московската фондова борса и днес, съобщава finanz.ru. Това е изключение, след като от снощи нещата на пазара в Русия постепенно се успокояват. Според последните данни, една акция на газовата компания струва 143 рубли или с 1.8% по-малко от вчера. Така за денонощие компанията намали капитализацията си с 6-5%, като стана най-губещата руска компания след като избухна кризата със сваления руски самолет от ВВС на Турция. С това пазарната стойност на „Газпром” намаля с 230 милиарда рубли. Основна причина според експерти е във възможността именно тази компания да бъде използвана от Кремъл като икономическо оръжие срещу Турция. Но ако такова решение бъде взето, то ще изглежда и като изстрел в крака, смята Пьотър Дашкевич, аналитик на UFS IC. Той твърди, че това ще направи компанията губеща на фона на постоянното понижаване на нейните при условията на спад в цените на природния газ. Все повече се налага и мнението сред руските анализатори, че съдбата на „Турски поток” е вече решена в негативен план, просто този газопровод едва ли ще се реализира. " http://www.faktor.bg/novini/svjat/60931-gazprom-olekna-s-230-mlrd-rubli-za-24-chasa.html

#2 Conspirator 25.11.2015 в 17:42:49

''Резултата''е предизвестен.Обикновените украинци им е време да започнат да берат шишарки от ''демократичния''преврат,което си е оксиморон.Някоя и друга шишарка ще падне на главата на европейците. Странен синхрон.Като натиснат онези с маските в Сирия,другите с маски в Украйна се активизират максимално. Гибелно за Европа е да наблюдава пълната съгласуваност между откровени терористи и ''официалната''власт в Украйна.Едните взривяват далекопроводи и блокират достъпа на ремонтни групи,а другите действат абсолютно касапски с държавния нож като правят всичко възможно да конфронтират Европа срещу Русия,без изобщо да им пука за населението.Национал-болшевики. Нямало да има газ...ами няма да има,докато Русия се опитва да запази Сирия в сегашните и граници.Сто пъти повтарям,че на тези с маските в Сирия и Украйна чорбаджията е един и същ.

#3 TheRock 25.11.2015 в 17:48:05

Конспираторче, живееш в измислен свят! Полша пусна в действие терминал за внос на втечнен газ от Катар на много по-ниски цени от руските, Украйна е свързана с Полша, така че загубите са за Газпром, както се вижда от спада на акциите им. Саудитска Арабия внася в Полша петрол на дъмпингови цени и така срива руския износ. Не ги виждам руснаците с техните мании за величие и енергиен диктат в Европа. Ноооо ти си фантазирай, мечтите са безплатни! Сигурно избиваш някакви комплекси.

#4 Conspirator 25.11.2015 в 17:54:47

''Според сегашните цени вносът на газ от Катар, който по график трябва да започне през 2015 година, ще бъде с поне една трета по-скъп от цената, която Русия взема за доставки в Европа.'' “Полша ще трябва да живее с последиците от тази сделка и да се подготви да намали загубите до минимум”, посочва Андрей Шчесняк, независим анализатор на петролния и газов сектор. “Страната би могла да препродава газа, който получава от Катар, но вероятно на по-ниска цена”, допълва той. Според оценките на Шчесняк катарската цена ще бъде с 40-50 % по-висока от исканата от руския газов монополист Газпром. Високопоставен служители от енергийния сектор в Полша предполага, че разликата е дори по висока. ..................................... Източникът на инфо е ''правоверна''демократична медия.

#5 TheRock 25.11.2015 в 19:51:53

Конспираторче, анализчето е от 2013 година!! Хайде да спреш да се правиш на умен! ======= Sergey Shchesnyak Senior Project Engineer Aberdeen, United KingdomOil & Energy Current КонокоФиллипс Education St. Petersburg Shipbuilding university with summa cum laude (1978-1984) - Master degree in shipbuilding engineering ======= Независим бил той!! ====== А ето и цени: Вчера Полша подписа договор с Катаргаз за доставка на втечнен газ. Той ще бъде транспортиран до модернезирания терминал в Świnoujściu. Арабският газ ще е с цени по-високи от руския – 367$ за 1000 кубически метра, но ще гарантира полската енергийна независимост при опити от руска страна да използва енергоизточниците като механизъм за политически натиск и шантаж. ====== И тъй като цената на втечнения газ зависи от цената на петрола и се формира през нея то сега цената става много изгодан и Газпром ще трябва да свалят цени! ==== Та така Конспираторче, стари са ти данните!

#6 Conspirator 25.11.2015 в 22:05:38

Цената на втечнения газ зависи от цената на петрола. А цената на НЕ-втечнения от какво зависи? От ланшният сняг? Опитът за ''умно''изказване не се признава! Напишете нов коментар и след обаждане на автоматичния секретар,натиснете * /звездичка/,намигнете три пъти с лявото око. Ако до три минути никой не ви зашие шамар,повторете операцията.

#7 dedo adji 25.11.2015 в 23:25:55

Тъпотии като павето могат да разправят хора, които са виждали газов танкер и газов терминал само на картинка. Няма начин цената на втечнен газ, каран на 6000 мили да не е поне 50% по-висока от газ подаван по 500 км тръбопровод. Поляците искат енергийна независимост. ОК, за нея се плаща.

#9 Conspirator 25.11.2015 в 23:52:05

Гюлемезов,близо си.Много близо до същността на маскарада,който се разиграва. След намесата на Русия в Сирия,отказвайки се да не рита много,докато я удушат се търси усилено Casus belli.Повод за война. Столтенберг вчера възкликна....''Турция трябва да запази хладнокръвие на всяка цена!''Идиотщината е пълна!Държава сваля военен самолет на ядрена сила и....трябвало да запази хладнокръвие.Няма такава наглост и двуличие! Гледай ''мача'' на 7 декември Гюлемезов.

#10 TheRock 26.11.2015 в 09:48:16

dedo adji, простотии пишеш само ти и подобните на теб кръчмарски авторитети. Цената съм я цитирал от сайт, който я е публикувал и е при сключването на договора - 2009 година, тогава цената на Газпром е била с 20% отдолу. Сегашната ситуация е съвсем друга. Като си глупав не се съизмервай с по-умните и по-информираните от теб!

#11 TheRock 26.11.2015 в 09:49:33

8 Божидар Гюлмезов, щом живееш в държава - член на НАТО то значи и ти си "НАТО-вски боклук"! Схващаш ли ги тия неща!?

#12 TheRock 26.11.2015 в 09:50:47

Conspirator, не се опитвай да се мериш с по-интелигентните и информирани граждани на републиката!

#13 Оби Уан 26.11.2015 в 11:22:17

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че налягането по газопровода за България е спаднало ............. Ама естествено! За какво е на България тръба, която да заобикаля Украйна..... Така хем си плащаш транзитните такси, хем не получаваш газ.

#14 TheRock 26.11.2015 в 12:34:51

А защо трябва да правим мръсно на бяла християнска държава, за да обслужваме интересите на руските хазари???

#15 Conspirator 26.11.2015 в 13:22:36

Ето ги ''водачите'',дошли с държавен преврат в бялата християнска държава Украйна.... Порошенко /Валцман/ Яценюк /Бакай/ Гройсман-не се нуждае от ''партизанско'' име. Тягнибок/Фротман/-същият призовава президента Ющенко да ''сплаши руско-еврейската мафия''?!?!?!?Украински евреин говори за руско-еврейска мафия.... Юлка Тимошенко /Капителман/-радетел за ядрени удари срещу Русия.Изигра бездарно ролята на митичната Естир навръх ''Пост Естер'',предхождащ 24 февруари,празника ''Пурим''. Кличко /Етинзон/ Коломойски/Игор/- „олигархът, финансирал войната в Украйна”.Председател на Украинския еврейски конгрес. И още десетки и стотици имена,които нямат НИЩО общо с бялата,християнска държава. Не Русия,а Украйна е била част от Хазарската империя,включително Крим. „Газпром“ спря доставките за Украйна?Тази новина се предхожда от една друга....Яценюк /Бакай/отказа да плати за руския газ.Наложи пълна забрана за полети на руски летателни машини над Украйна,а хората на Тягнибок /Фротман/взривиха далекопроводите,захранващи Крим.

#16 TheRock 26.11.2015 в 13:36:10

Conspirator, тц бъркаш! Като си толкова наясно, знаеш ли че Путин има еврейски корени. Та той и визуално е чист юдо-хазарин!

Новините

Най-четените