Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заведенията засега няма да отварят протестно от 1 февруари

Браншовите организации искат оставката на здравния министър, тъй като водел война срещу тях Снимка: БГНЕС
Браншовите организации искат оставката на здравния министър, тъй като водел война срещу тях

Засега заведенията се отказват от идеята да отворят протестно на 1 февруари. Това заяви пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Решението Алибегов мотивира с това, че здравният министър проф. Костадин Ангелов се е "заял" със заведенията и ако те отворят сега, а впоследствие броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като отговорни за това.

Браншовата организация заедно със Сдружението на заведенията в България смятат, че министърът на здравеопазването "води война" срещу тях и това е причината те да поискат оставката му.

"За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус", коментира Алибегов.

По думите му до момента около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец на локдаунт този процент се увеличава. Допълнително с това той заяви, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ, като тя се очаква да стигне до затворените фирми едва тази седмица. Единствените пристигнали до момента пари са по мярката за заетост на персонала.

"Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора", коментира още Ричард Алибегов.

Той обясни, че единствените искания на двете браншови организации са икономически -"да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим".

"Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути", коментира още ресторантьорът.

"Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация", казва още той.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените