Криза за рушвета

Администрацията е искала по-малко подкупи от хората през 2010-а. Бизнесът обаче е бил принуден да дава повече в сравнение с предишната 2009-а, показват данни на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Възможните обяснения са две:

а/ Благодарение на успешната борба на това правителство за справяне с корупцията (и организираната престъпност) подкупите намаляват.

б/ Благодарение на кризата чиновниците стават по-милозливи към народонаселението, но за сметка на това товарят бизнеса с исканията си за повече рушвети. 

Фактът, че подкупите на дребно намаляват, а на едро - растат, показва и друга тенденция - хората стават все по-неактивни икономически, в това число дребният и семеен бизнес. Така че на пазара мърда, който си е мърдал. Кой може да трупа пачки във време като днешното и страна като нашата - на първо място монополите (производители и доставчици) на обществени услуги - ток, вода, парно, и производителите на бързооборотни стоки, без които не можем -  храни, лекарства, горива, санитарни материали...

В подкрепа на неактивните икономически е и фактът, че за последните три месеца на м.г. безработните в България са се увеличили с близо 150 000 човеци. При безгръбначна икономика като нашата, тия десетки хиляди души няма къде да отидат. Няма и какво да започнат като свой бизнес.

Разбира се, не само поради затруднения достъп до финансиране, но и поради нежелание, мързел, незнание, безразличие, подценяване на възможностите, липса на информация... Ето така се свива потенциалната база, която е възможна да дава рушвети.

Какво й остава на корупцията, освен да се бори със зъби и нокти и да кълектва мъни там, откъдето й е възможно? Така, вместо да опрости куп процедури за бизнеса, държавата слага чиновниче до чиновниче, които изнудват и рекетират който им падне. За това също си има оправдание - държавата създава нови работни места и не иска да увеличава безработицата.

Един от проблемите, който стои пред България в налагането на електронно правителство, е корупцията, заяви наскоро изпълнителният директор на Xentio - компания за информационни бизнес решения, Стийв Кайл на технологичният форум TISEE 2011 в София. Съвършено вярно. Корупцията се е самовъзпроизвела на всички нива - затова за участие в една обществена поръчка на някое държавно/общинско ведомство, човек трябва да обиколи двайсетина служби и да се изръси с над две стотачки, от които половината - за банкови преводи. 

Въпреки регистрираното намаление на рушветите на дребно, всеки десети българин, контактувал с администрацията през 2010 г., е дал подкуп, за да бъде обслужен. А всяка шеста фирма, контактувала с администрацията, е дала подкуп, за да получи услуга или за да избегне наказание през последните три месеца на 2010 г.  

В данните на ЦИД има и прелюбопитна констатация - че особено тревожна е липсата на достатъчно усилия от страна на прокуратурата да преследва плащането "под масата" в ключови сектори като енергетиката. Там действително никой никога не е ровил. Очевидно под страх от късо съединение.

При толкова щурмово използване на СРС-та в България човек се чуди как не са се появили някакви основания за разследване за корупция. 

Може би е време, наред с корпоративния данък, да се сложи и "данък корупция" в България. Така поне бизнесът ще калкулира някакъв нормативно признат разход...

#1 MacAllister 22.02.2011 в 00:42:35

Малка поправка - всяка шеста фирма е дала подкуп през последните 3 месеца на 2010 - така е в изследването, а през годината може и всяка по 3 пъти да е дала, а колко не са си признали и още колко неща не са точно подкуп, но са корупция или своеволие - те не се отчитат.

#2 GohoBG 22.02.2011 в 14:30:09

спрял съм да давам! ако ще гладен да одим..., па накрая че фана гората, там рушвети само на горскио и то в натура... който надделее хаха

#3 Hermine 22.02.2011 в 15:42:38

Този Център за изследване на демокрацията много ми напомня Института по история на БКП, който 40 години изследваше 40годишна история. Какво изследват тия хора? И надявам се да не го изследват с моите пари. И въобще кому служи това изследване? На т.нар. гражданско общество ли, което като прочете доклада се засрами и и вече не как да е, а срамувайки се участва в корупционни практики с пътни полицаи или на т.нар. управляващи, които също се засрамват и с едни държавнически срам продължават да поддържат корупционни схеми?

#4 Rowan 22.02.2011 в 17:34:38

Темата за корупцията е като "Параграф - 22". Ниските заплати на държавните служители ги правят лесно подкупни. Това от своя страна сваля приходите на бюджета, от където се вземат парите за заплатите на същите тези служители. Кръгът се затваря. Според мен този възел може единствено и само да се разсече. Не просто метла трябва да играе в администрацията, а брадва.

Новините

Най-четените