Докато смъртта ги раздели

Тежкият дебат по Истанбулската конвенция я прати на резервната скамейка да чака други, по-благосклонни времена, когато темата няма да се върти около джендъри и трети полове, а около самата идея за превенция на насилието срещу жени.

Не бяха малко тези противници на конвенцията, които твърдяха, че България си има достатъчно добри закони, които защитават жените добре. Ако има нещо да се подобрява, да се подобри там.

В същото време само от началото на януари досега ставаме свидетели на четвърти случай, при който в семеен скандал мъж убива жена си. При последния инцидент в Троян жертвата (на 35 години) е била прободена 26 пъти, а съпругът й сам се е обадил в полицията, за да каже, че вероятно я е убил.

Преди дни в с. Бъркачево, област Враца, жена се самозапали след скандал с мъжа си, който редовно я малтретирал.

И това е само за месец. Общото между 5-те трагични истории е, че става въпрос за домашно насилие, излязло изън релси. Просто още малко цифри към черната статистика на фатални инциденти и домашно насилие у нас. Защото насилието просто се възприема като проблем само на думи.

На думи всички сме срещу агресията. Според социологията 7% (около 350 хил. души) смятат, че е напълно в рамките на нещата да раздаваш шамари на жената, ако не те слуша, а за 10 на сто е естествено, че съпругата е подчинена на мъжа. За останалата част на обществото се предполага, че осъжда насилието.

Както принципно се осъжда всяко далечно неприятно нещо, което не те засяга особено много, но знаеш, че е лошо. Като например, глада в Етиопия.

Въпреки всички данни, че 1/4 от жените у нас са ставали жертва на физическо или сексуално насилие, на темата продължава да се гледа като на нещо, което засяга другите.

Още повече - това е просто статистика. Това, че статистиката е съставена от лични истории с много болка, остава встрани.

По-голямата част от тези мрачни инциденти минава анонимнo в криминалните хрони и само понякога случаи като този в ж.к. "Лагера" се завъртат сред основните теми на деня. Домашното насилие не е някаква голяма новина, не е нещо ново.

Знаем си, че на много места идеята за развод (дори и бракът да е пълен провал) е напълно еретична и на нея се гледа като нещо срамно. Знаем и че не са един и двама тези, които вярват, че с насилие се решава почти всеки проблем. И че самата култура толерира агресията - бий, за да те уважават.

Проблемите нито са един и два, нито могат да се решат на мига.

И тук говорим за убийства или много тежко насилие. Обикновеният побой и психическото насилие тотално са извън темата. Там всичко е ясно - обществото е против и заклеймява, но по принцип. Дефакто е по-лесно да отместиш поглед и да се правиш, че не чуваш и не виждаш.

Междувременно дебатът, който трябваше да засегне тези нелеки въпроси, в момента е надвикване за джендъри, трети полове и псевдо-християнски ценности. Или дори за референдум, който да реши дали пустата конвенция трябва да се приеме.

Истината обаче е, че дори и да я приемем, нищо няма да се случи, ако продължаваме да игнорираме факта, че насилието у нас е проблем, който иска колкото говорене, толкова и реални решения - образователни, облекчаване на процедурата по издаване на ограничителна заповед, повече контрол върху тези, на които има издадени такива заповеди и т.н.

Иначе статистиката ще си расте, а обществото ще продължава на думи да осъжда насилието.

А тук можете да откриете и още един повод за размисъл по темата:

#2 follow_the_cash_flow 29.01.2018 в 22:07:16

това е защото не приехте конвенцията, видяхте ли сега ???

#3 Виктория Пенелопова 07 29.01.2018 в 22:09:16

Когато някакъв макарон определя убийството на жени от собствените им мъже като "спекулация", работата е отекла..... Мъж, който използва тези трегедии, за да разсъждава на тема "конвенция", всъщност не е точно мъж. Не знам дали е трети пол или "джендър", както казват неграмотниците.....Народът нарича такива "пу----тьо маринкин". Апропо, къде ли сега се гушкат синоидалните попчета?? Не са ли те отговорни да душите на живите и умрелите? Или тая работа е твърде тежка за тях, да не вземат да се разстроят нещо...

#4 dedo adji 29.01.2018 в 23:29:38

Мъж, който използва тези трегедии, за да разсъждава на тема "конвенция", всъщност не е точно мъж. Не знам дали е трети пол или "джендър", както казват неграмотниците.....Народът нарича такива "пу----тьо маринкин". __ __ ___ __ __ __ В десятката, Победке! Каза им го в очите и на сашко петров, (той е най-дребната риба) иа Томислав Дончев и на Цв. Цв. и на Б Б. П-вци маринкини са всички, които твърдят, че ако бяха успели да пробутат джендъра още преди откриването на председателството, тия жени сега щяха да са живи и здрави. Какви жени са касимова, цачева и захариева оставям на теб да кажеш. За мен са нагли лъжкини.

#5 бай Йух 29.01.2018 в 23:29:42

Ех, колко прав е бил Мойсей да да мъкне евреите 40 години през пустинята, за да могат да измрат всички, които са живеели в робство, за да може народа му да започне начисто. Ами и тук ще е така. Докато ретроградните, тесногръди коне с капаци не измрат, няма да има ново начало за България.

#6 Дракон с кисело зеле 30.01.2018 в 00:48:52

Въпреки всички данни, че 1/4 от жените у нас са ставали жертва на физическо или сексуално насилие, на темата продължава да се гледа като на нещо, което засяга другите. --- Според каквото прочетох от конвенцията - понеже, съвсем честно, не можах да издържа цялата - по-скоро я подкрепям, обаче наистина ми се ще да спрете да развявате тая статистика, защото използваната за нея дефиниция на домашно насилие е толкова широка, че в нея още малко ще влезе и въпросителното повдигане на вежди, когато жената каже на мъжа, че му е изхарчила заплатата за козметични процедури. Преувеличавам и кривя некоректно, знам, но има защо. И преди го казах, тази статистика на мен ми говори единствено че 3/4 от жените в България НИКОГА и от НИКОГО от хората, с които живеят, не са подлагани на НИТО ЕДНА формите на насилие от този линк: https://pravatami.bg/558 (Сори за викането.) Звучи цинично, знам. Иначе, законодателство си имаме, да. Даже в някакъв - съвсем извратен, но някакъв - смисъл облагодетелства жените спрямо мъжете, доколкото поне дава право на жената да се оплаче от изнасилване. В нашия наказателен кодекс това престъпление все още е дефинирано като нещо, на което жертва може да бъде единствено жена или дете: http://www.juen.bg/sp-vks/zak/30006033.htm И, авторе, защо не засегна основната причина хора като мен да подкрепят конвенцията? (И основната причина разни синоди, мюфтийства и прочие паплач да бучат против нея, бтв.) Тази основна причина е нееднократното натъртване, че престъпления срещу жени не могат да бъдат оправдани с религия или култура. Примерно ето този цитат от конвенцията: Страните гарантират, че позоваванията на култура, обичаи, религия, традиция или така наречената "чест" няма да бъдат приемани като основания за актовете на насилие, обхванати от настоящата Конвенция. https://rm.coe.int/168046246f (Бтв, в този превод думата "джендър" не се споменава. Говори се за "социален пол", което за мен е малко по-приемливо - чисто езиково това.) Ако ратифицирането на конвенцията ще помогне на прилагането на законите, които вече съществуват, в това направление, нека бъде ратифицирана - макар че и без нея би трябвало тези закони да бъдат прилагани.

#7 deowin 30.01.2018 в 00:55:12

>хора с душевни заболявания Чудесно. Предполагам след като тъй чевръсто преписа отговорността на жертвите върху самите тях, сега ще спиш по-спокойно? Или, да позная, ти никога дори не си и помислял да губиш сън заради някакви си там пребити и убити от мъжете им жени?

#8 dedo adji 30.01.2018 в 01:48:44

ДКЗ: АКО. Акото цапа гащи. Кое ти дава основание да мислиш, че ще помогне, Драконче? И ти и всички промотъри на конвенцията признавате, че законите ги има. Ти даже смяташ, че тоя за домашното насилие е прекалено разширен, с което съм напълно съгласен. Може да не харесваш поповете и мюфтиите, (интересно, нищо не се чува за реакция на равините) имаш пълно право, но в нито един закон не се съдържа оправдание или смекчаващи вината обстоятелства от религиозен характер. Нито традиции, обичай и култура. След като калпавата полицейска и правосъдна система не може да наложи спазване на законите с пълна строгост, какво ще помогне конвенциятя за джендъра? А ако си оправим системите конвенция не ни трябва. За опасностите аз и по-компетентни от мен са писали на друго място, да не се повтаряме тук. А деосвин те обвинява, че не си губиш съня заради съдбата на някои жени. И аз не го губя. А ти губиш ли сън, прасчо? Веднаж те питах, ще повторя: агитираш ли в американски сайтове за ратифициране на истанбулската конвенция? Щото и твоята страна не я е ратифицирала.

#9 Гризли 30.01.2018 в 10:08:15

Предлагам в конвенцията да се вкара и един текст за пътните нарушения. Щом приемането на една конвенция ще реши веднага проблемите с домашното насилие (които законите в страната не могат да решат), защо да не може да реши и проблемите с нарушенията, катастрофите и убийствата по пътя?! А след това ще искаме и вкарване на текст за замърсяването в София. Който кара стар автомобил и/или се топли на дърва/въглища, значи подкрепя замърсяването на въздуха! И понеже не можем да се справим с този проблем, конвенцията ще го реши автоматично! А, да... И тъкмо ще реши и проблемите с обидите по пътищата! Защото вече няма да може да се каже: ""Какво правиш бе, пе**раст скапан?!" Това вече също ще е престъпление...

#10 rare case 30.01.2018 в 10:50:04

Факт е, че жени са малтретирани и убивани от мъже. Факт е, че вместо да намаляват, случаите зачестяват. Факт е, че деца са малтретирани физически и емоционално. Факт е, че деца са убивани от родителите си. Не знам с каква степен на мисловна недостатъчност трябва да си, за да си мислиш, че чрез конвенцията това ще спре. Конвенцията НЕ Е ЗАКОН. Тя е документ, който концентрира вниманието на обществото, който призовава и в някаква степен задължава институциите да действат решително и да прилагат законите. Концентрацията на вниманието вече я има. Щат не щат, дори враговете й спомогнаха случаите на насилие да се популяризират и да принудят институциите да действат по-адекватно. А, че мантрата "трети" пол ще продължи да се повтаря ...скоро никой няма да иска да го чува, също като ме-ту. Което не означава, че ще има промяна в чугунените мозъци.

#11 скучко 30.01.2018 в 11:49:57

Расе, и като как го виждаш това задействане на институциите след приемането и бла, бла, бла на Конвенцията. Та нали точно тези, които обещаха ,че ударно ,до края на Февруари ЩЕ приемат Конвенцията, вече втори мандат управляват и отговарят за ТЕЗИ Институции Кои бяха и са са ББ, ЦвЦ, ЦеЦ, СЦ и други отговорни другари в Държавата, загрижени за правата на жените а!? Те до сега какво, драпаха ли си ги, не беше ли техно здължение да правят това ,та чакат някаква Конвенция да ги подсети?

#12 dedo adji 30.01.2018 в 12:15:05

Е, рядко, и аз се затруднявам да определя степента, но щом сам си признаваш мисловна недостатъчност, как да ти опонира човек? Нали точно това твърдите гръмогласно всички, от тебе и сашко петров до ЦЦ и ББ. Че който не подкрепя конвенцията подкрепя бой на жените. Аргумент като за бай Пешо от Долно уйно. За тебе и сашко не съм сигурен дали сте малоумници, за ББ и ЦЦ съм сигурен, че не са. Измамници са. А вие иначе ги плюете, развявате тикви и винету, но щом е въпросът да се предаде България под контрола на чужди агенти с, меко казано, съмнитлна почтеност, нямате проблеми с тях.

#13 dedo adji 30.01.2018 в 12:25:19

Кафенето, защо триете цитати на своите поддръжници и автори? Като не ви харесва коментар, който ги засича, изтрийте коментара. Кого си мислите, че заблуждавате? Наистина, тук има и някои, които няма да се сетят какво е имало на празното място, но повечето не са такива.

#14 bludniq_sin 30.01.2018 в 12:36:31

"когато темата няма да се върти около джендъри и трети полове, а около самата идея за превенция на насилието срещу жени." - да ама така и не разбрахте, че ако това беше самата идея нямаше да е проблем, нонш като прочетеш текстовете виждаш, че това не е самата идея. Говори се за овластяване на жените и мерки за това, говори се че тези мерки няма да се считат за дискриминация (явно са), говори се за промени в образователните програми, за бежанци на база коняенцията, за финансиране от държавата на нпо, които да се "борят" за това...и още мнооого такива неизяснени неща.

#15 GETI 30.01.2018 в 12:47:48

факт е също, че МЪЖЕ и деца са малтретирани и убивани от жени. Домакиня уби мъжа си с чиния в Черноземен 02.01.2018 https://arhiv.marica.bg/-news834240.html Жена уби грък 31.10.2017 https://fakti.bg/krimi/267960-ciganka-ubi-grak Жена уби мъжа си с бутилка 27.11.2017 https://trud.bg/%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D1%81-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0/ Жена уби мъжа си в София при битов скандал 01.07.2017 https://offnews.bg/112/zhena-ubi-mazha-si-v-sofia-pri-bitov-skandal-659524.html Психичноболна жена уби друга в спор за мъжа, с който живее 16.06.2017 http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/zhena-e-bila-ubita-v-zhipodruma.html Жена-майка уби детето си 21.07.2017 https://dariknews.bg/novini/bylgariia/18-godishna-majka-ubi-deteto-si-v-stambolijski-2038224 Жена удуши с чорап бебето си 24.07.2017 https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/svirepata-romka-gergana-koyato-udushi-s-chorap-bebeto-si-s-prvi-dumi-sled-ubiystvoto_news531484.html Жена, удушила баба за 5 лева 03.02.2017 Жена уби мъжа си 28.02.2017 http://div.bg/-549221.html Жена подтикна любовника си да убие мъжа й 08.10.2017 https://frognews.bg/novini/balgarka-podtikna-liubovnika-ubie-maja-grak-zaradi-parite.html Жена в съда за опит за убийство на съпруга си 08.08.2017 https://dariknews.bg/regioni/pleven/izpraviat-pred-syda-zhena-opitala-da-ubie-myzha-si-s-kuhnenski-nozh-2041459 * интернет показва,че през последните месеци имаме случаи, при които в семеен скандал ЖЕНА убива МЪЖА си. тях защо не сте ги отразили? "привържениците" на конвенцията въртят около домашното насилие и и насилието над жена. О.К., но искате да кажете, че досега е нямало законово основание да се противодейства на това насилие? СЕРИОЗНИ ЛИ СТЕ?! как сме живели без тази конвенция? и защо тази конвенция разделя престъпленията в зависимост от пола? това не е ли дискриминация? вече имаме закони за малцинствата,за хомосексуалистите,сега пък за жените и джендърите.после закони за мъжете,после за хетеросексуалните хора и т.н. и т.н...пълна простотия! законите не трябва ли да са еднакво приложими за цялото общество независимо от пол, раса, социално положение,нация, религия и т.н.?!!

#16 GETI 30.01.2018 в 12:50:28

Цачева призна,че Истанбулската конвенция брани еднополовите двойки! www.dnes.bg/politika/2018/01/30/cacheva-prizna-istanbulskata-konvenciia-brani-ednopolovite-dvoiki.366509 * покрай глупостите за домашно насилие и жени,ще озаконяваме и девиациите. да ти е*а и ценностите на комунистическия п*д*р*ски ЕС !!

Новините

Най-четените