Как Манчестър Сити прибра 137 млн. от разпродажба на таланти

Свикнали сме да чуваме как Манчестър Сити си "купува" трофеите и успехите в последните години с щедри харчове - но рядко се говори колко добър е клубът в това да изкарва пари, особено от играчи, които почти не са се появявали в първия състав.

В началото на месеца "гражданите" прибраха 22 млн. паунда от Реал Мадрид за футболист, който е изиграл само 49 минути във Висшата лига.

Но младият Брахим Диас е само последният пример как Сити печели от разпродажба на свои юноши. Всъщност само за последните няколко години клубът е изкарал 136.8 млн. паунда от трансфери на собствени кадри, които не са влизали в плановете на Пеп Гуардиола.

Сравнението показва, че никой друг от топ 6 тимовете на Острова не печели сериозни пари от пласирането на собствени кадри и единствено Сити е превърнал това в ефективен бизнес.

Моделът, при който до голяма степен клубната марка продава играчите от школата, е заимстван именно от новия отбор на Брахим Диас Реал Мадрид, но той поражда и няколко сложни въпроса.

Дали наистина това е просто хитра бизнес стратегия или са продадени големи таланти, оставени без шанс да се докажат в Сити? Заслужавали ли са някои от тях място в схемата на Гуардиола и ще съжалява ли клубът, че ги е изпуснал?

В галерията разглеждаме най-големите изходящи трансфери от школата на Манчестър Сити и проверяваме какво се случи с тези футболисти по-нататък.

Новините

Най-четените