(Без)умните критерии за "Златната топка"

Истинският футболен фен има пристрастия и непоклатимо мнение. Затова и се разразяват такива спорове между запалянковците около връчването на "Златната топка".

Наричат наградата "най-престижната индивидуална във футбола" и никой не може да отрече това.

"Златната топка" е приз с цената на величие. Както каза новият победител Лука Модрич: "Трябва да свиквам, че вече съм част от най-великите". Това е истината. Той вече е сред тях. Там е благодарение на НЕЯ и тя е най-важната му легитимация за историята.

Защото има безброй страхотни футболисти, които така и не успяха. Шави, Иниеста, Пирло, Тоти, Дел Пиеро, Златан, Тиери Анри, Денис Бергкамп... Да продължаваме ли? Все феномени на играта, но без "Златна топка".

Можеше ли да я вземат? Естествено, че можеше, но не ги огря.

Тук стигаме и до най-съществения момент - критериите, които се взимат под внимание при гласуването.

За тях не се говори и не се дискутират сякаш са нещо незначително. А всъщност трябва да са най-строгата рамка, към която да се придържат хората, даващи вота си, за да може резултатът да е максимално обективен.

Ако не сте запознати (и е нормално да не сте) от France Football препоръчват гласуващите да се съсредоточат върху три основни опорни точки:

1. Индивидуалните и колективните постижения през календарната година (Individual and collective performances (winners) during the year).

2. Класата на играча (талант и феърплей/спортсменство) (Player class (talent and fair play).

3. Кариерата на футболиста (Player’s career).

Нека да поразсъждаваме върху тях.

Без да се задълбава излишно, с един поглед се набиват доста абсурди. "Златната топка" се дава за календарната година, но на практика се губят последните два месеца (този сезон наградата се връчи на 3 декември, а крайният срок за подаването на гласовете бе 9 ноември). Защо въобще се гледа календарната година в спорт, в който всичко се смята за сезон?

Ако го нямаше Google, щяхме ли да разберем, че гласуващите трябва да се съобразяват с феърплея? И защо да го взимат под внимание, след като има блестящи играчи, които не са чак такива джентълмени, както и "добри по душа", които на терена не са чак такава сила? Не е ли по-добре да се измисли специална награда за спортсменство?

Третата точка също е доста спорна. Ако гласуващите са пунктуални, то по нейната сила, колебаейки се между двама, да кажем, трябва да предпочетат играча с по-ярка кариера, а не този, който е на път да постигне първи подобен успех. Кога ще дойде редът на Мбапе тогава?

Критериите са толкова размити и нелогични, че никой дори не си прави труда да се ръководи от тях. Гласува се по вътрешно убеждение, което размива реалността.

В продължение на много дълго време живяхме в епоха, в която наградата беше сведена до лично съперничество между Роналдо и Меси, което нямаше как да не остави тежко наследство.

Битката между техните поддръжници беше толкова наситена, а мненията - толкова радикални, че никой не се интересуваше от "незначителните" подробности, касаещи принципите и критериите на вота за излъчването на най-заслужилия.

Битката между двамата замъгляваше съзнанията и гласуващите така се бяха вманиачили, че опорочиха всичко. Светът виждаше как се престъпват граници и принципи, но и той се увличаше в спора и нищо не се променяше.

Хегемоните обаче постепенно се отдръпват от сцената и сега е моментът от France Football да вземат спешни мерки за осветляването на анкетата и придържане към някакви адекватни правила, ако не искат "Златната топка" да загуби своята стойност. Опасност, която изглежда все по-вероятна.

Модрич наистина постигна много през годината, но с какво трофеят от Шампионската лига и среброто от Мондиал 2018 е повече от световната титла и Лига Европа, спечелени от Гризман?

Журналистите избраха хърватина интуитивно и по инерция, а "критериите" отново бях най-незначителната част от вота.

В ерата "Меси-Роналдо" също имаше доста противоречиви решения, но Модрич стана най-странният носител на "Златната топка" от Фабио Канаваро през 2006-а.

Може и да не сте съгласни и имате право, но вината за противоречията, до които се достига, е изцяло на организаторите.

Време е France Football да установи конкретни и ясни правила за определянето на победителя, за да продължим да смятаме приза за абсолютен връх във футбола в индивидуален план.

#2 maznislav 04.12.2018 в 18:03:19

Роналдо и Меси не заслужаваха толкова пъти да я спечелят. През годините Гризман, Снайдер, Робен, Шави, Буфон, Нойер имаха по-добри представяния. Реално погледнато и 2-мата не трябваше да я печелят повече от 2-3 пъти.

#3 Дебельо Тревилката 04.12.2018 в 18:22:52

"Модрич наистина постигна много през годината, но с какво трофеят от Шампионската лига и среброто от Мондиал 2018 е повече от световната титла и Лига Европа, спечелени от Гризман?" 1. Всички отпаднали в квалификационните кръгове на Шампионска лига отиват в Лига Европа - т.е. дано можеш сам да си отговориш с какво Шампионска лига е повече от Лига Европа! 2. Модрич е двигателя в националния отбор и клубния отбор, за Гризман в Атлетико нямам наблюдения, предполагам, че е със статут на звезда, но световната титла (говоря цялостно, не само за финала) я изнесоха Мбапе и Погба.

#4 Николай Алипиев.10160556712925321 05.12.2018 в 00:37:20

Ако Модрич е спечелил незаслужено, пак питам колко заслужени са 5те топки на Роналдо?

#5 ти тъп ли си 05.12.2018 в 01:17:37

Гризман спечели Световната купа и вкара на финала, спечели Лига Европа и вкара 2 гола на финала, спечели Суперкупата на Европа побеждавайки Реал и за "финал" завърши в Ла Лига втори - пак пред Реал... Това е обира на десетилетието! Дори Меси я заслужава повече от Модрич - стана голмайстор на Европа (за кой ли път....) и има дубъл - титла и купа, но това явно не значи нищо, когато играеш за Флорентино Перес

#7 Latrell Spencer 05.12.2018 в 10:24:05

Винаги се е знаело, че има ли Световно Първенство- тамошните изяви ще са определящи за Златна Топка. Ако ще и 100 гола да си вкарал за клубния си отбор, Световното е най-важно. -Гризман играе в много по-добър национален отбор (не че хърватският е лош, но все пак по-слаб и на хартия, и на практика). -Модрич е капитан на националния си отбор, Гризман не е (макар и символично, все пак е някаква допълнителна заслуга) -Модрич е по-възрастен с 6 години. Спортното постоянство е трудно постижимо на тази възраст. - Голът на Модрич срещу Аржентина беше един от най-красивите на световното -Франция, ако сте забравили, беше малко спорничко подпряна на финала. На мен също Модрич не ми е най-любимият футболист, а в хърватския национален се редуваха кой да е man of the match, но беше време малко да им дадат почивка на Меси и Роналдо.

#8 VladTepesKing 07.12.2018 в 17:55:54

Трябва да има награда "Златната свирка" за рефери с важни нововъведения във футболния правилник като засадата при автогол на Иван Леков, третият жълт картон на Греъм Пол, играта с ръка на голлинията на Александър Костадинов и т.н.

Новините

Най-четените