Само за мъже

Напоените със светски хроники женски издания отдавна експериментират по темата "истинският мъж - има ли го", прибавяйки най-различни съставки към образа на този рядък екземпляр.

Ако изобщо съществува, той задължително трябва да е галантен, спокоен, с оформени нокти и чисти обувки. Не са се сетили да потърсят в Калофер, където всеки Йордановден концентрацията на вида "балкански мъж" е в пъти над нормата.

Субектът е с цървули, висок глас, бодро настроение и алкохолен дъх. Вдъхновен е от традицията и чувството за общност, топли се с вино и успява да надвика тъпаните и гайдите, нагазили в реката да водят мъжкото хоро.

Какъв мъж си, ако не скочиш в ледените води на Тунджа на Богоявление? Въпрос на чест и достойнство е да се хванеш на хорото, потопен до кръста в по януарски скромните води на реката.

Който и да питате ще ви каже, че вътре никак не е студено. Същото твърди и треперещ младеж от Карлово, докато се преобува до една ограда. Дошъл е специално да се топне, за да бъде много здрав през годината.

Старшинството отдава предимство на по-възрастните, но най-активни и сърцати са новобранците с гладки лица, зачервени бузи и мътен поглед. Техните гласове най-силно се чуват, когато хорото подхване бунтовническите песни, неизменната "Боят настана" и химна.

Солидна подготовка

"Пий една ракия да се сгрееш", казва един балканец на приятеля си, решил да щурмува реката гол до кръста - с дънки и маратонки.

Носията, разбира се, е класика в жанра. Дори и да нямате, никой няма да ви върне от хорото. Даже и ракийка ще ви попадат да си сръбнете. По-опитните предупреждават: хванете ли се - няма пускане. Тази година местните са доволни - хем много юнаци в реката, хем много публика. Всичко започва със салют от черешово топче.

На Богоявление Калофер гъмжи от народ. Срещаме мъж от Лом, дошъл в балканското градче специално за днешния празник. Недоволен е, защото от тълпата едва е успял да зърне хорото от четири кръга, което се изви в Тунджа.

Не заемеш ли позиция отрано, гледката изобщо не ти е гарантирана. Все пак мъжкото хоро продължава около половин час - от 8 сутринта.

Ритуалът започва в ранни зори с тържествена литургия в църквата. Хорото тръгва в 7 часа от дома на кмета, който лично води дружината. Следват няколко сухи тренировки до Тунджа.

"Развей по-силно знамето", крещи младеж с везана риза и потури на своя приятел. След минути ще са в реката, така че следват още няколко глътки вино и ракия.

Печели най-младият

Калоферското мъжко хоро е стара традиция, която някои връщат 200 години в миналото. Историята не помни нито прекъсване, нито някой да се е разболял.

Докато в други части на България битката за хвърления кръст е безмилостно жестока, в града на Ботев състезанието винаги се печели от най-младия участник. Който и да го хване, дава разпятието на невръстния.

Тази година победител е 4-годишният Веско. Гордият му дядо казва, че ритуалът се предава от поколение на поколение и ще се спазва, докато българският род е жив.

Това е особено форма на благородство, която балканските мъже изповядват помежду си. В мъжкото хоро няма състезание, а единство, дух и здрави корени.

Колкото до жените им - те се радват също толкова, колкото премръзналите си половинки, докато опитват да им направят най-хубавата снимка за спомен или носят по някое вълнено одеало.

Може би точно това им трябва и на хроникьорките, когато отново тръгнат да търсят "г-н Идеален" в дебрите на бетонната градска джунгла.

#2 tytyrytka 07.01.2013 в 13:46:28

догодина влизат и жени, с носии.. ако дадат калоферци, преди да им изпаднат очите от учудване, че ще се наруши 200 г. традиция... нали точно затова са те- да се нарушават!

#3 delight 07.01.2013 в 15:22:28

Навярно има някакво очарование в това да си мериш атрибута със себеподобните, но възхищението ми от мъжкарството на нагазилите в реката бързо изчезва от алкохолния им дъх и мътния поглед. А цървулите са просто за разкош При положение, че не ходя с везана риза, чембер и мотика на рамо, подобни балкански идеали са екзотични, но не и практични. Простете снобизма ми, но идеалният мъж, според мен, не мирише на лук, вино и вълнени чорапи. Божеее, още малко и ще захаресвам Клуни, пък съм патриот

#7 паяка 07.01.2013 в 17:03:21

2 tytyrytka | 07.01.201313:46 И след това ще има конкурс за настръхнала мокра фанелка

#8 паяка 07.01.2013 в 17:16:59

3 delight | 07.01.201315:22 Простете снобизма ми, но идеалният мъж, според мен, не мирише на лук, вино и вълнени чорапи. Божеее, още малко и ще захаресвам Клуни Дилайт, ти глей характера! Че той утре мАжот може изтрезнее и ще се отмирише, стига да иска, ама ако лош чиляк, или па ако е тъп...

#9 Оня Дето Го Трият 07.01.2013 в 17:22:41

2012 г. - хората скачат от космоса 2013 г. - ние още скачаме в ледени води голи. Ех, прогрес, прогрес.......булгар, булгар

#10 паяка 07.01.2013 в 17:27:26

http://www.youtube.com/watch?v=FfEwxR3CwDk

#11 Meteora 07.01.2013 в 17:27:41

Паяче, Той един начерпен се прибирал седнал с автобуса за дома. До него някаква фръцла се възмущавала, че е пиян и мирише. Човекът се обърнал към нея с думите: - Госпожо, Вие сте грозна! Фръцлата се възмутила до дъното на душата си и поискала обяснение. - Аз сега ще си легна и утре ще изтрезнея. А Вие ще си останете грозна за цял живот! Та, те така с характера... Между другото вицът е толкова стар, че се обръщаха в диалога си на другарю и другарко...

#12 Meteora 07.01.2013 в 17:30:35

Оня, Като поскачат от Комоса още 200 години, тогава ние може да играем мъжко хоро в реката на Йордановден с неопренови костюми под носиите!

#14 паяка 07.01.2013 в 17:46:08

Оня, прогреса няма връзка с обичаите и етно-изявите. В Испания като се млатят с домати, а в Италия с портокали - им ръкоплещим...

#15 vanko1 07.01.2013 в 18:04:46

абе мъжкото хоро винаги е добро, наскоро гледах едно на арменци и установих колко си прилича с едно нашенско, на което му забравих името

#16 паяка 07.01.2013 в 18:16:46

и т.нар. цивилизовани го правят... http://bulevard.bg/guide/32/golyamoto-novogodishno-kapane

#20 deowin 07.01.2013 в 20:23:04

>Дилайт, ти глей характера! След като погледах малко видео материал от Йордановден, останах с впечатлението, че огромната част от 'мъжагите' влизат в ледената вода водени далеч не от патриотизъм и желание да запазят обичая, а единствено да покажат колко са им големи топките. Което е доволно иронично, предвид температурата на водата. Та, за какъв точно характер говорим в контекста на трътлести мъже на по 30-40-50, които се топват в ледена вода, за да докажат (кому, как?), че въпреки отпуснатите си телеса, те са наследници на Крали Марко? Ако имаше мъже, които го правеха единствено заради обичая, щяхме да ги разпознаем по липсата на евтина, креслива показност. Аз такива не видях.

#23 dedogo6 07.01.2013 в 23:20:25

@Фон Направо ме премести с коментара... хахахаххахахаххахахаха

#24 Лудколю Деликолев 07.01.2013 в 23:44:11

Някои съображения, ако позволите: 1. На какво миришел идеалният мъж - ами мирише на секса, който ще правите всеки момент, бе момичета, как може да ви липсват такива фундаментални знания. То еби-учи, еби-учи, това може да износи и най-здравия организъм.„ 2. Калоферци влазят в реката с потури, защото българският народ, този самобитен гений е казал: "Във ваш'те дънки - ей таквизинки мъдънки. В наште потури - по две кила мъдури". Дет се вика - мъди, като попски круши. Как да не ги оплакнеш на Ивановден, за здраве. А ваште (мъде) как са?

#25 deowin 07.01.2013 в 23:57:56

Някой май се жегна за отпуснатите телеса.. A Лудколю - ти наистина ли копнееш да имаш топки като круши? Виждал ли си човек с такива? Щото аз съм - гледката е отвратителна и, вярвай ми, жените също отвръщаха поглед с погнуса. Чини ми се единствената причина да бленуваш гигантски топки е да си несигурен в собствената си мъжественост и да се таиш надежда, че те биха ти я дали наготово. Точно както с огромните мускули, лъскавата кола, и каквито и да било други атрибути, които мъжете без самочувствие използват за компенсация.

Новините

Най-четените