Професия: психопат

Когото и да попитате сред работещите българи, най-вероятно ще ви каже, че 90% от колегите му са психопати. Според учени обаче, онзи, който смята другите за психопати, обикновено не приема себе си за такъв...

Майтапът настрана, но, действително, според изследването на оксфордския психолог Кевин Дътън, автор на книгата със заглавие (отново без майтап): "Мъдростта на психопата - на какво светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат за успеха" (The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success), има няколко професии, в които психопатите са повече, отколкото можем да си представим.

Преди да кажем кои са тези професии, обаче, нека да разкажем малко повече за това що е то "психопат", защото най-вероятно в масовото съзнание думата се асоциира по-скоро със "сериен убиец", тип Ханибал Лектър.

Истината е малко по-различна: психопатите са повече импулсивни, отколкото педантични личности, затова и в затворите те са едва 25% от всички извършители на престъпления, според изданието Scientific American.

За сметка на това на свобода, сред нас, всеки един на сто души се вписва отлично в пълния психопортрет на психопата.

Робърт Хеър, изследовател в областта на криминалната психология, създава специален "Въпросник за психопатия" (Hare Psychopathy Checklist), който именно определя кое е нормата и е широко използван за диагностициране на състоянието.

Най-новите проучвания по въпроса в последните години установяват, че по-голямата част от психопатите всъщност доста добре се вписват в обществото, като симптомите им често се приемат просто за "екцентричност на характера".

Какъв човек е психопатът?

Или както обяснява Scientific American, на пръв поглед чаровни, психопатите се стараят да създават добро първо впечатление и често изглеждат крайно "нормални" на страничните наблюдатели.

Въпреки това става дума за самовлюбени, нечестни и не особено надеждни личности, които често постъпват безотговорно и то без особена причина, освен за забавление. Те могат да бъдат лишени от чувство за вина, емпатия или усещане за любов и обикновено имат множество случайни и хаотични лични и роматнични отношения.

Психопатите понякога могат да извършват неща, които изглеждат скандални и дори безрасъдни, като в същото време успяват да прехвърлят вината върху другите хора.

Те рядко се учат от грешките си и умеят да се възползват и от негативната реакция на останалите. Срещат трудности да владеят импулсите си.

И най-вече: те не изпитват угризения заради липсата си на угризения.

Вижте в галерията обещания списък с 10 професии, на които психопатите кацат като мухи на мед.

И, да, има изненада: политиците не са номер 1 сред психопатите. Те са едва на 10-то място.

*Използвани са материали от RawStory.com, Time, Pacific Standard, Scientific American, The Guardian, Криминални досиета, Тhe Huffington Post

#1 abductor 26.06.2015 в 12:05:09

"Авторът" май не прави особена разлика между психопат и социопат.

Новините

Най-четените