Тъмен балкански субект

Все още има твърдения, че българският мъж е най-секси, силен и надарен... Не мисля.

Българският мъж се е превърнал в мит, както за жените, които още го обожават, така и за самия себе си. Мит е, защото е толкова далеч от популярните твърдения, колкото приказките на Дисни се доближават до реалността за живота с принц.

Днес типичният юнак от родния Балкан не язди кон, той кара джип. Той не се бие с хайдути, злодеи, паяци под кревата или каквото там заплашва сигурността, а се съюзява с нея. Може би, защото тъпо вярва в думите, че „трябва да държиш приятелите си близо, а враговете си още по-близо"...

Българският мъж (типичният) се е превърнал в клише на самия себе си

Той вярва, че шкембето, бръснатата глава, миризмата, слушането на чалга, смятането на Андреа за най-секси жена, говоренето на „ма" и шофирането като простак го правят мъж. Оформят го като готин. Правят го секси, красив, невъзможен, недостижим в очите на жените... И може би някъде, някога това е било вярно. Ако неговият таргет са били продавачките от Кирков, справил се е.

Българският мъж смята за нормално да наддаде 20 килограма, да заприлича на бичме, да носи анцуг, да говори високо, да слага грешни ударения. Според него и неговото обкръжения истинските имена на нещата са винО, хлеб, млеко, а най-обичното обръщение към жената е „А, ма..."

Българските мъже са се разделили на две половини - такива които почитат Запада (тях другите най-често наричат феи, гейове, обикновени педали) и такива, които почитат Андреа, Бареков, Бойко, Пепа Секса, Гери от „Къртицата" (wtf!?) и някоя-си-от-Биг-Брадър...

Най-страшното е, че това е станало толкова разпространено, че вече всичко го смятат за нормално

И когато някой подобен почитател на анцузите от Илиянци ти изкрещи на светофара: „А, ма, кво пра`иш тука, ма!", ти само се свиваш и се молиш да си тръгне.

И той се чувства повече мъж. Сигурно като се прибере и след това се погледне в огледалото, той се вижда като онези картинки във Facebook - с плочки като на Бекъм и секси задник в иначе поизносените му боксерки.

В това ли се превърна българският мъж, а покрай него и българската жена. Една приятелка веднъж ми каза: „Отказвам да гледам хората по улиците. Те или са Байганьовци или продавачки на домати." Или поклонници на Джъстин Бийбър, One Direction, някой си друг от X Factor.

Къде изчезнаха нормалните мъже, за които нормалното говорене, хигиената, четенето на книги не е педераско, не е лошо и се практикува в умерени дози? Къде изчезнаха хората, за които да ти отворят вратата не е повод за празник или почерпка? Къде изчезна времето, когато нямаше мнителност, че зад всяка добра дума, питие, услуга се кри някакъв тарикатлък...

Според едно скорошно изследване българинът е третият най-секси мъж в света. Но това е като онова клише: „Всички са красиви във Facebook, умни в Twitter, а излезеш ли на улиците - няма ги нито едните, нито другите".

Когато се разходя по улицата, не виждам сексапилни мъже. Виждам клонинги на Бай Ганьо, на типичния човек, който посещава по-често фолк-клубове от нормалното, на човека, който отказва да живее тук, вика си хипстър, и се прави, че България е Англия и се чувства по-добре от този факт. Няма да ви казвам какво виждам, когато погледна жените, защото слезеш ли от бул. „Тодор Александров" надолу към гарата, положението става страшно.

„Българският мъж е рядкост, много вече се отказаха"

Така казва една приятелка, която допълни, че ако види още един мъж с анцуг Adibas, ще се гръмне! Дали цялото това израждане се дължи на лошата култура, на ниското образование, на лошите навици, които сме си създали. Защото може да сме едни от най-сексапилните, но и сме едни от най-мързеливите в Европа. Не спорете, всички знаете, че е така. Защо мъжете се превърнаха в мутри, а жените в бъдещи фолк-звезди или поне wanna-be фолк-звезди.

Какво стана с нормалните хора, все още не разбирам! Може би всички избягаха! Опитват се да ме убедят в това, но аз отказвам да повярвам, че IQ на населението е паднало толкова рязко.

И, да, очаквам да ме напсувате, „нахраните", уважите с по една, драги почитатели на анцузите-любовните-обяснения-с-фолк-песни-и-шопската-салата. Ще чакам и ще чета. А вие, другите, които смятате, че не съм права, че съм „тъпа патка, която нищо не разбира", моля, ако откриете поне един не толкова тъмен балкански субект, не се притеснявайте да ме потърсите. Ще очаквам и вас.

#1 янаки 31.05.2014 в 08:42:59

„Българските мъже са се разделили на две половини - такива които почитат Запада (тях другите най-често наричат феи, гейове, обикновени педали) и такива, които почитат Андреа, Бареков, Бойко, Пепа Секса, Гери от „Къртицата" (wtf!?) и някоя-си-от-Биг-Брадър...” Достатъчно е да прочетете само тази фраза, за да си изясните каква велика социоложка е госпожица Зорница - напъха ни в своя си калъп и ни идентифицира: тези, които не почитат Запада, са мутри! И както се оказва, според тази мома, истинските български мъже, които „почитат Запада” са „рядкост, много вече се отказаха".... а които не се отказаха „ги „наричат феи, гейове, обикновени педали......” От туй по-точно и изчерпателно, няма накъде.......

#2 Ben Dover 31.05.2014 в 09:11:17

Мии..истинските мъже не са изчезнали, просто са трудни за откриване. Не можеш да ги намериш на улицата или в някоя чалготека защото нямат време да се размотават като мухи без глави или да мятат кафенца. Истинските мъже не слушат чалга, то се подразбира. Те са заети със своя си живот, с изграждане на кариера, с търсене на истинска жена, развиват се като личности. Истинския мъж обикновено си скъсва задника от работа или кротичко да се скатава в тях, далеч от хорската суета и простотия, потънал в комфорта на любимото си занимание. Истинския мъж няма нужда от никой или поне така си мисли, та е малко трудно да бъде забелязан. Той не е шумен, не се набива на очи, но това не значи, че го няма. Който има желание, ще го забележи, стига да иска.

#3 Мунчо 31.05.2014 в 09:21:45

Ей ме на, "ма"! И, ху да фак е Гери от "Къртицата"?!

#7 aaaa 31.05.2014 в 10:06:04

Аз тези мъжаги не съм ги виждал защото не зная какво е това Фолк клуб.Мразя чалгата и смятам че е музика за простаци/всъщност музиката която слушаш винаги определя ценностната система на човека/.Между моите приятели подобни субекти няма.Ако се вреш в такава среда -да такива са българските мъже.

#11 Don Baro 31.05.2014 в 11:08:18

Както си е модерно нека да се зададе и "контра" въпроса : Къде е истинската българска жена, щото в статията предимно на мъжете е наблегнато? П.С. Ако нямам възможност да си купя Adidas (оргиналдъ ханцунг), пък с дънки и риза на армани не може да се спортува, това прави ли ме селски бек???

#14 Henry Lamotte 31.05.2014 в 11:40:29

Цитат от предишна статия на авторката: "Какъв е образът на перфектния мъж в 21 век? Той трябва да бъде силен, смел, но и чувствителен. Трябва да има вкус за дрехи и непременно да изглежда перфектно, както в дизайнерски костюм, така и във викториански одежди. Той трябва да бъде неизмеримо богат, но никога да не парадира с парите си. И разбира се, да харесва нас, обикновените момичета, заради добрия ни нрав. Приятната ни външност. Непринуденият ни външен вид. Мръсните ни кецове. Перфектният мъж не прави секс, той прави любов, макар да го нарича секс, но всъщност ние знаем, че това не е вярно. И най-важното, перфектният мъж иска да е само с нас." И този мъж непременно, ама непременно се подвизава в карето между "Тодор Александров" и Лъвов мост, нали сестро!?

#15 lele male 31.05.2014 в 11:46:04

Клише до клише, майно льо...Не съм съгласна. В момента, българският мъж се грижи повече за децата си, отколкото майка им. В момента, българският мъж е по-суетен отколкото са жените. Той е по-ОБЕЗКОСМЕН, отколкото са жените. В момента, българският мъж спортува 5 пъти повече, отколкото жените и изглежда 10 пъти по-добре от тях... То за туй се разраства педерастията май... В момента на българският мъж му е много изгодно жена му да бачка, а той да си седи в къщи... За това няма как да го видите на улицата... Ама нали искаше еманципация? Ми бачкай си, МА, пък на връщане ми купи безцветен лак за нокти... Има още примери, но нямам време да изброявам... „Българският мъж е рядкост, много вече се отказаха" Така казва една приятелка, която допълни, че ако види още един мъж с анцуг Adibas, ще се гръмне! Хъх... Явно приятелката живее в някоя от големите спални на София... както и авторката. Процентът "тъмни балкански субекти" там е наистина по-голям... Много ми е любопитно, като са се отказали тез дами от българският мъж, на какъв друг "по-приемлив" вариант са се спряли

#16 dedo adji 31.05.2014 в 12:17:55

От един тъмен балкански субект. Ясно в какви среди се движи авторката, щом това са и обектите. Аз имам доста широк кръг от приятели и познати и не познавам такъв. Може би защото не ходя по чалготеки. Познавам само един, който не се къпе често и понякога понамирисва, защото е безработен от 20 години и живее в една маза без вода, но изказва стойностни съждения и идеи, каквито не виждам у Зорница.

#17 asdfsd 31.05.2014 в 12:58:41

"а излезеш ли на улиците - няма ги нито едните, нито другите" Красотата е в очите на гледащия, сещам се за случай, когато един пич, преподавател в престижен чужбински у-тет, запали цигара. Преминаващ дядо с внучето си се спря, посочи го и поучително каза: "Погледни хубаво, моето момче, ето такъв никога да не ставаш." Та така, бгмамо, някои хора просто имате усет за тия неща.

#22 Borracho 31.05.2014 в 14:20:46

Продължителното лишаване от сексуални ласки води до състояния, като на афтурката!

#24 miki rurk 31.05.2014 в 15:48:27

А за БГ жената какво ще кажем... чака на 20 да напълни фурната, на 30 вече лапето е на 10, на 35 вече сме си свършили мисията в живота и може да се развеждаме нали демокрация, то миличкото заради него живеем, а то пораснало и псува повече от тираджия, на 40 вече е станало добре моделиран от улицата пубер и се прибира от време на време да яде случайно, пък жената - някой загорял субект може да е натърти леко ама до там, че щом сама значи ялова нещо - и на края 2 кучета в къщи или 5 котки

#26 Ролинс 31.05.2014 в 18:47:35

Авторката, като не ти харесва генерализацията за Българския мъж, свободна си да си намериш мъж от чужбина. Няма нужда да цивриш в уебкафето. Излей си мъката у фейсбука както го правят другите кифли

#28 Ролинс 31.05.2014 в 18:56:01

Много от нещата описани от авторката са проблем на България като цяло, а не само на "Българския мъж". Примерно чалгата се слуша повече от женския пол, да не говорим, че 90% от чалга изпълнителите са курви (женски род). За курвите няма да пиша, че това е друга тема. But I digress...

#30 Бягащ Вълк 31.05.2014 в 19:51:06

Хм, абе има право момичето (авторката), често се срещат такива типажи, но е важно и къде ги срещаш. В годините, в които живеех в държавата Булгаристан, бе често явление да ме наричат педе*аст защото се обличах добре, държах се вежливо и културно, и поддържах спортна фигура. Няма да споменавам, че изпитвах ужас да отскоча до кварталния магазин или колко пъти са ми предлагали тогава (разни плешиви 40-годишни чичковци) секс срещу заплащане. Жените, родили, в общи линии, веднага след училище (изглеждащи като хипопотами между другото) ми се смееха и също бях стигнал до тезата, че всичко е защото (действително) изглеждах по-добре от тях За последен път се върнах в страната преди, мисля 4 години, облечен в костюм по италианска мода и карайки един нормален за Германия роудстър/кабрио. Пак ми се смяха, смятаха че някой друг е активната страна в леглото Изобщо, отвратителна работа, като се има предвид, че съм дори атлетичен тип, винаги гладко избръснат, поддържан, с подчертано В-образна фигура. Даже си спомням епизод, при който подигравките отстрани бяха заради това, че не поддържам брада и мустаци, а съм на еди-колко-си...Абсурд! Впечатленията от българската реалност бяха жестоки - хора, предимно облечени с обикновена фланелка от по 20-на лева, най-вече черна, опити да се показват мускули, задължителните масови чехли, при това на обяд Жените - до една стремеж да са руси или чернокоси, с тях същите първи отзиви. Навсякъде въпиюща простащина, донякъде изключвам офисите на фирмите или държавната администрация, бясна чалга или безвкусен поп (без харесваните от мен рокклубове), всеки втори псува останалите на "педе*аст" или "ку*ва", а тяхната лична мъжественост е доста компрометирана, ама нейсе (май така се казваше) В заключение - в общи линии същата картинка, която вижда авторката, но без желание за генерализация у мен, признавам, изпитвам само нежелание, дори некомфорт да стъпвам на българска земя - всичко ми се вижда като в Близкия Изток, макар София понякога да ми липсва. И се извинявам за дългия коментар относно този махленски, гнусен манталитет, безпардонно нарушаващ личното пространство, пълен с интриги и клюки на сексуална основа, рушащ доверието и нормалния начин на живот между партньорите (за приятелката си говоря), способен да очерни всеки с няй-долни краски. Гнус!

#32 kovatz 31.05.2014 в 20:31:42

Драги Здравко, извинявате се за нещо, което не сте направил

Новините

Най-четените