Огледалце, огледалце... Замълчи!

Кърстин Грайс не знае дали днес косата й изглежда добре. Тя почти е преполовила предизвикателството да изкара цяла година, без да се гледа в огледалото. И не е отстъпила от този принцип дори на 1 октомври - на деня на сватбата си.

"Опитвам се да отдавам по-малко внимание на външния си вид и повече на други аспекти от живота си," споделя Грайс, 28-годишна възпитаничка на катедрата по социология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която изучава културата на красотата и връзката й с модната индустрия.

Изборът на сватбена рокля води до решението да избягва огледалата за година

Нейните академични интереси се преплитат с личния й живот през изминалата година, когато отива да си търси сватбена рокля заедно с майка си. Това, което си представяла като едно красиво изживяване, се оказва упражнение по критикуване на външния вид.

По-малко от десетилетие след битка с анорексията, Грайс отново се чувства неудовлетворена от външния си вид, обмисляйки диета - въпреки че е сигурна, че няма нужда да отслабва.  
"Да се гледам в огледалото бе свързано за мен с много негативни мисли," признава тя.

"Има етап, в който гледането в огледалото не ти дава никаква допълнителна информация." Недоволна от възобновеното вманиачаване по външния си вид, Грайс започва да се чуди как да се справи с проблема. 

Монашеската сдържаност като образец за съвършена липса на суета

В самолета, на връщане от пътуването й за търсене на сватбена рокля в Сейнт Луис, където живеят родителите й, Грайс започва да чете нова книга. В пролога авторът разказва кратка история за това как един орден от монахини следвал толкова строги правила по отношение на суетата, че дори им било забранено да гледат собствените си тела, докато се къпят.

"Никога през живота си не съм искала да бъда монахиня, но за известно време много завидях на тези жени," разкрива Грайс. "Това е огромен контраст с Лос Анджелис, където външният вид е по-важен от всичко друго".

В този момент, мозъкът й започва да работи. Дали би могла да издържи цял ден, без да се погледне в огледалото? "Един глас в мен шепнеше: отиди по-далеч, отиди по-далеч!" 

Повечето жени прекарват пет дни на всеки 365 в анализ на своя образ в огледалото

На 26 март тя стартира кампанията си по избягване на всякакви огледала, отразителни повърхности, витрини на магазини, снимки и въобще всичко, което може да издаде как изглежда тя. Това дава възможност на Грайс да се замисли как външният вид влияе на живота на жените и го оформя в определено русло.

Тя се надява, че тези мисли ще надхвърлят личния й опит. "Надявам се да накарам и други жени да се замислят какво влияние оказва културата на красотата върху живота им," добавя тя.

В "Mirror, Mirror... Off the Wall", (Огледалце, огледалце...на земята) - блог, в който описва как покрива всички огледала в къщата си с плат и се научава да се гримира по усет, Грайс отбелязва констатацията на QVC Beauty в тяхно проучване, че жените прекарват по пет дни годишно в оглеждане в огледалото.

"Боже мой!" възмущава се тя. Когато Грайс пита читателите на блога си колко често поглеждат към огледалото, 134 от тях отговарят по следния начин:

0% Никога! Твоят проект не е нищо, в сравнение с мен!
7% Рядко - само ако ме подстригват или пробвам нови дрехи. 
63% По няколко пъти на ден - докато се подготвям за излизане, или когато се мия в банята. 
28% Постоянно! Оглеждам се винаги, когато мога... в огледала, прозорци, витрини, метални прибори, дори в слънчевите очила на хората... навсякъде. 

И досега булката не е видяла как е изглеждала на сватбата си

Изминалите месеци са изключително трудни за Грайс - и то не само защото не знае дали случайно няма спанак между зъбите. Тя достига до някои обезпокояващи истини за себе си. "Най-голямото предизвикателство за мен бе в емоционален аспект," споделя тя. "Осъзнах колко много съм разчитала на огледалата, за да се почувствам добре през деня, а и за да си обясня защо нещата вървят добре или зле".

Освен всичко останало, експериментът й си има и положителни аспекти. Един от тях е интервюто с годеника й - докторант от Станфорд, което тя публикува в блога си. "Открих, че той ме предпочита с по-малко грим," обяснява Грайс, която преди предизвикателството е разчитала много на козметиката. "Той каза, че не изглеждам толкова различна и вече ми отнема много по-малко време да се подготвя, преди с него да излезем някъде".

Що се отнася до сватбата им, Грайс така и не нарушава въздържанието си, за да види как изглежда като булка. Читателите на блога й все пак са гласували, че поне в един момент тя трябва да види снимките от сватбата си. Въпреки това, булката все още не е решила дали и кога да си позволи това малко отстъпление...

#5 Мина 06.11.2011 в 12:11:48

Lily и другите И все пак, не е толкова зле някой от време на време да напомня на останалите, че всичко прекалено не е на добро...

#7 Оня Дето Го Трият 06.11.2011 в 12:32:59

- Огледалце, огледалце, коя е най-красивата жена на света? - Ми мръдни се да видя, ма!

#8 Bobby_gBG 06.11.2011 в 12:35:47

Таз пък отишла от една крайност в другата... Има си едно нормално нещо - погледни се в огледалото 1 път на ден, след като си станал/а от леглото да се видиш накъде ти е хвръкнала косата, а не да отидеш на работа като развълнуван диригент Иначе - хубаво че е намалила времето преди излизане като не се гримира, и аз много се радвам на това нещо @ Pavur Pezev то за да си изстискаш пъпките нямаш нужда от огледало, то принципно си ги усещаш, а и може и просто да ги намериш с опипване, нали

#9 fALLEN 06.11.2011 в 12:42:22

омъжила се и си занемарила външния вид до неузнаваемост? тази да няма бг корени?

#11 Мина 06.11.2011 в 12:52:03

"Аз не знам някой да е прочел нещо такова, да се е ударил в челото и да си е казал "баси, глей хората ко праят ве! бе я да се зема малко в ръце и да си фиксна личностните проблеми!"" Еми, Лили, ако не си го е казал, толкова по-зле за този някой! Ако след всяка книга, филм, статия и т.н.т. умеем да извлечем поука, цел или нещо друго полезно- полека лека ще се самоподобряваме! Само като плюем и критикуваме- ами не виждам какво печелим от това!??

#12 Мина 06.11.2011 в 12:56:24

Ееее, Тря, защо толкова крайно? Тя верно го дава крайно, ама защото се опитва да се измъкне от даден проблем. Аз го виждам като- пристрастен пушач иска да се отърве от цигарите и не го прави постепенно, а рязко ги спира! А като го прави така крайно и го оповестява има повече шанс да привлече внимание и хората да се замислят, примерно- абе в тва обюество заюо все на външния вид се набляга. И по-нататък: абе и аз съм част от това общество, може и аз да не наблягам на външния вид толкова. Не виждам тя да казва, че си е занемарила хигиената- тогава една ли годеникът й би искал все още да се ожени за нея

#15 Мина 06.11.2011 в 13:23:09

Мануела, "Озадачава ме и друго - защо да спре да се вижда в огледалото? " Ами чудно е, да, но аз виждам отговора в статията- тя е осъзнала, че самочувствието й е ЗАВИСИЛО САМО от това да се погледне в огледалото! Още повече: само ако се погледнела можела да разбере защо нещата й вървят или не й вървят в живота! И добре, че се е осъзнала, че това не е нормално....

#16 Мина 06.11.2011 в 13:28:12

И аз й погледнах блога и вече всичко се изасни- ами мацката правила научни изследвания по темата за красотата и неравенството! Преди това е била в модната индустрия. Това с огледалото е просто един научен експеримент! Ето какво пише самата тя: "I'm a 20-something PhD student and newlywed. In my academic life I conduct research on the relationship between "beauty" and inequality. In my former (more glamourous, but less meaningful) life, I worked in the fashion industry. 6 months before my wedding, I decided I needed to go without mirrors... for a year. This blog documents the attempt."

#17 straight 06.11.2011 в 14:37:51

Очевидно, тази млада жена има психически проблем. Това се подкрепя от факта, че е страдала от анорексия в миналото, както и от неприкрития стремеж за люшкане от една в друга крайност. Много често тези прояви прерастват в заболяване на някой по-късен етап от живота. За сега, тя най-вероятно усеща, че има проблем и се опитва да го прикрие с одеждите на "научно" изследване. Светът е пълен с откачалки, ех!

#21 Мина 06.11.2011 в 16:47:05

"...опитите да се оправдае с уж феминистични подбуди." Хм, аз пък това никъде не го видях. Не виждам какво тоооолкова лошо видяхте, в това, човек като открие, че е залитнал в една крайност да види/експериментира/проучи това пък ако ще това да включва другата крайност (както вече писах, кво тоооолкова лошо има пушач да реши да спре цигарите одма и да не поглежда дори към тях, примерно!). Аз не видях тя КЪДЕ ТОЧНО кара и други хора да правят така!? Щот го писаал в блог ли!?? Ми, че в блога си пише всеки квот си иска, в този случай, резултатите от странния й експеримент! И психически проблеми да има (тя явно е решила, че има някакъв проблем и без тва, значи е наясно)- КВО ОТ ТОВА!???

#23 Bobby_gBG 06.11.2011 в 17:33:51

И да е ясно - не отричам, че има истина в цялата тази история. Не отричам, че в "дневника" има големи попадения, над които да се замислим. Но не и поднесени от точно тази жена и не по този начин --------- Като цяло ако целта беше да се намали суетността, гримирането и зависимостта от "огледалото" - има частици истина, но не и по този абсурден начин въобще да не се гледа просто няма да стане... Човек трябва да избягва да бяга в която и да било крайност.

#24 Мина 06.11.2011 в 17:46:48

"Опитите да оправдаеш собствената болестно нараснала суетност и в последствие да се пробваш да я "излекуваш", пък било то и с проект, са смехотворни." С това съм съгласна! Обаче това си е нейна работа, нали така?! И винаги ми е било чудно, защо хората толкова се хващат(ме) на това КАК нещо е казано и от КОГО, а не КАКВО точно е казано!!?? ВИНАГИ можем да намерим кусур на някой човек- ВИНАГИ!!! Но това не означава, че това което е казал не заслужава внимание! Ние имаме ума, опита си и свободата, за да преценим това нашата истина ли е или не, да се замислим просто... Или по-скоро не, както най-често става и почваме на плюем човека, което наистина е по-лесно от това да се замислим какво е казал....

#25 еднажена 06.11.2011 в 18:38:30

Не съм прочела ни статия,ни коментари...по въпроса.Бистрете,спорете,яжте се ,мислете на дребно-нали е по-лесно.Съжалявам,че го няма Потника-с него поне можеш да се заядеш(докато се самоизяждате). От всяка негова псувня ,чувствах по-голям патриотизъм, от" определени" псевдо патриоти.Как да го кажа-освен направо-по-добре на Потника да се нервирам ,отколкото с вас да съм съгласна.Дори се осмелявам да се уча от него,защото съм усетила "НЕЩО". Умни сте,но не чувате нищо. Първо-сигнални сте-нямате обем на мислене.Трябва ли някого да ви псува,за да се активизирате-робско племе,интелигентно - ........не искам да пиша.

#26 еднажена 06.11.2011 в 18:50:47

Ваня Дойчинова -безупречна логика,съчетана с изящен интелект!!

#27 еднажена 06.11.2011 в 19:06:10

Огледалото сте Вие,и аз ,които пишем.Защо не пробвате малко самокритика!?Не разбрахте ли,че всички проблеми си ги правим ние,че всеки си гледа собствената камбанария,неговият си филм...На никому не му пука за нищо,освен за собствения му гъз мил.Ей това е проблема-ръка и милост,надежда,подкрепа и любов няма.Мисли се за парите,човещината догаря..

Новините

Най-четените