"Френският Франк Синатра" Шарл Азнавур почина на 94 години

Легендарният певец Шарл Азнавур, който мнозина наричаха "френския Франк Синатра", е починал на 94-годишна възраст. Той започва да пее още на 9 години като следват 85 години успехи на сцената.

Азнавур е роден в Париж в семейството на арменски емигранти. Истинското му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. В началото на кариерата му помага певицата Едит Пиаф, която го чува да пее и го взима със себе си на турне.

Изпълнителят има продадени 100 млн. албума в над 80 държави. Повечето му песни са посветени на любовта и по тази причина, а и заради дълбокия тембър на гласа му, е сравняван с Франк Синатра. Определят го като най-успешният френски певец и автор на текстове в света.

Шарл Азнавур пееше на пет езика, а освен това е играл в над 70 филма. В киното пробивът на артиста идва със "Застреляй пианиста". Носител е на наградата Cesar за цялостен принос.

Пътят му към славата обаче не е лесен. Критиците му го намират за твърде нисък и грозен, заглавията на песните му са "съмнителни" и според тях гласът му е "отблъскващ".

Певецът е идвал два пъти в България. Първият път излиза пред българска публика през 1978-а в зала "Универсиада". Азнавур идва отново в България на 30 ноември миналата година. София беше една от спирките на турнето му, с което си взе "Сбогом" с голямата сцена.

Новините

Най-четените