Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ресторантьорският бизнес очаква до 200 хил. уволнени до края на март

Ресторантьорският бизнес очаква до 200 хил. уволнени до края на март Снимка: Pixabay

Ресторантьорският бизнес предвижда, че заради извънредното положение до края на март месец в страната ще има 150-200 хил. уволнени в сектора.

Това прогнозира Сдружението на заведенията пред БНР. Загубите, които калкулира на ден всяка фирма, са около 2000 лева средно на ден заради наложените карантинни мерки за борба с коронавируса.

Емил Коларов от Сдружението посочи, че за да задържат своите служители и да оцелеят, много заведения трябва да се преориентират към доставка на храна. Това обаче според него също не е решение.

Коларов посочва, че при положение, че три години бизнесът е следвал един установен модел, не може за една седмица или дори за един месец да реорганизираш дейността си.

Така е трудно хората да се научат да поръчват храна от въпросното заведение, особено ако преди това то не е извършвало доставки по домовете.

Той припомни и че редица обекти въобще нямат възможност да доставят храна и се налага да затворят напълно, а служителите им са в неплатен отпуск или дори вече са освободени.

Според Коларов намерението на държавата да изплаща 60 процента от възнагражденията на тези хора също не работи.

Припомняме, че след обявеното извънредно положение на 13 март заради пандемията от COVID-19 врати затвориха всички хранителни и питейни заведения, както и баровете, дискотеките, игралните зали и казината.

Според наредбата на Министерството на здравеопазването обаче ресторантите и веригите за бързо хранене могат да продължат дейността си като доставят храна по домовете, като спазват стриктни мерки за сигурност и хигиена.

 

Най-четените