Веганите от Седмия ден

"Вегани и вегетарианци отново излязоха на протест" е една от родните новини днес.

Тук се налага да въведа леко уточнение. Вегетарианците са хора, които не ядат месо. Веганите пък изключват от хранителния си режим и останалите животински продукти като яйца, мед, млечни продукти. Уважавам избора на всеки да избира сам хранителния си режим - марули, моркови, пържоли, кюфтета, мюсли, протеини, шоколад, боза... кой каквото му е вкусно. Хората, които протестират днес обаче, не са вегетарианци, не са и вегани.

Те са ХИСНОПП - хора, имащи спешна нужда от психиатрична помощ.

Нито повече, нито по-малко.

Защото да легнеш на улицата сред зеле, моркови и картофи, изобразявайки "сготвено човешко месо", е всичко друго, но не и веганство. Протестът с искане "наказанието за убийство на животни да е същото като за това на хора", слава богу, събра едва 10 души. „Борим се за правата на животните. Искаме абсолютно всички животни, не само домашните любимци, да се третират от законодателството с еднакви права като хората".

Хайде сега да видим какви еднакви права. Избирателни?

Може пък кокошките на баба Стефка от Криводол да обърнат резултата на следващите избори.

Виждам вече коалиция между Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски, Партията на българските жени на Весела Дараганова и Партията на свободните кокошки. И магаре за вицепрезидент.

Дали става въпрос за равни права на образование? Всички прасета с висше образование. Или на здравеопазване по Здравна каса, на шофьорска книжка, право да заемат постове в държавната администрация... Докъде трябва да се простират тези еднакви права?

"Хората, които се хранят с животинско месо, да започнат да ядат само растителна храна" е друго искане от днешния протест. Няколко часа след като наруших конституционните права на няколко риби и малко преди да вечерям с пиле на грил като за доживотен затвор, искам да защитя правата на динята, марулята и магданоза.

Тъй като това са храни, с които не се храня по принцип, очевидно имам правото да поискам употребата им да се наказва най-строго от закона.

Особено тази на магданоза, който в стотици заведения и хиляди домакинства обилно ръсят на всичко с изключение на баклавата и крем карамела. Имам си и слоган: "Магданозът е престъпление".

За тази кауза обаче не съм готов нито да легна сред нарязано кисело зеле без магданоз, нито да се опаковам в найлонови чували, когато минавам покрай щанда с дини в кварталния супермаркет. Така, както никога не съм питал вегетарианец "Ама защо не ядеш месо?", или подигравателното "А не ти ли е жал за морковите?", така няма начин да изслушам нито минута проповед на тема хранене. Независимо дали става въпрос за "Шоколадът е вреден" или за "Кравата страда, когато дава мляко".

Първото правило на всяка религия, политически убеждения или вярвания за живота, вселената и всичко останало трябва да е: "Уважавай правото на личен избор на останалите и не занимавай никого с твоя".

В мен все пак остава тихата надежда, че днешния протест се дължи просто на жегите, а не на лошото ниво на медицинската помощ. В такива моменти баба ми казваше "А още не е напекло" - докато аз само се моля да не законозабранят и сладоледа, че тогава положението съвсем ще стане трагично.

Италианците на ъгъла са пуснали един страхотен с ягода и банан, почти вегански с друга дума.

#1 dedogo6 22.06.2016 в 22:33:17

Тоя протест-искане много ми прилича на една проява от събота... сещате се коя, и на кои. И там имат едни искания, и крещят,че някой им нарушавал правата - кой точно, не е ясно.А и никой не им забранява да са това, което са. Та и тия тука така - искат, ама какво искат - да пречат на останалите хора да живеят както са свикнали, и да спазваме техние те норми. Ами не искам бе! Ще ям каквото ми харесва, и когато ми харесва.Аз не ви преча, уважаеми вегани, да пасете трева, и там каквото друго пасете, оставете ме и мен да се храня с каквото обичам.Аз вас на сила не ви карам да ядете месо. Не искам и мен на сила да ме карате да ям трева. Щото ако почнете да си налагате вижданията, почвате да приличате на една организация от средновековието, която с всички различни се е разправяла по един начин, особено нелицеприяте и свързан с огън... А и начина ви на протест е отвратителен, има малки деца, айде другия път малко по-нормален начи изберете.Нещо с листовки, с приятни беседи с хората, без простотии.

#4 conscience 23.06.2016 в 10:47:09

Абсолютно болни хора, но по-вредното е, че с такива протести се измества фокусът от истинския проблем, който при животните е същият като при хората - не е толкова важно как умираш, а как живееш.

#5 tomys 23.06.2016 в 11:17:55

само мършояд може да напише такава глупост

#6 Dox 23.06.2016 в 11:31:20

Мисля да организирам шествие за защита правата на хората, които мигат. Това сигурно би предизвикало бурен дебат. А през това време - чета, че са приели на първо четене закон за поставяне на идентификационни чипове в личните карти. Щял да влезе в сила от 01.01.2018 г.

#8 AlahAkbar 23.06.2016 в 13:30:55

Пезев що не заедно с докс и другите кретени направо в мадър раша не имигрирате бре Или поне в Сверената Корея Може и Венецуела

#9 Шамито 23.06.2016 в 13:56:20

Това е извращението на курвенската демокрация.Възможност на отклоненията да контролират живота на нормалните.И колкото приемаме отклоненията за нормални ще дойде момент в който нормалните ще бъдат низвергнати.

#11 natnat 23.06.2016 в 15:23:12

Естествено авторът на статията е абсолютно толкова тъп, колкото и коментарите отдолу. Надявам се, че не плащата хонорар на такива драскачи. Понеже очевидно някой трябва да осветли задния двор на Европа в лицето на Балканите (очевидно защо е считан за такъв с толкова "отворени" жители), може би ще ви е интересно да се запознаете с някои проектозакони за правата на животните от европейските страни и да прочетете как биват третирани. След това правете дълбокомислените си разсъждения, ако алкохола и простотията е пощадила органа с който да го направите.

#12 goni 23.06.2016 в 15:53:56

Язека от край време си ям месо! Ама, оти съм итър не пазаря, а си отглеждам животни у дворо! И да знаете-млекото ми е млеко,сиренето сирене, месето ми е месо! За яйцата да не говорим! Кокошките снасят като луди, оти съм ги мотивирал! Раним ги с храни без ГМО и съм им земал такъв Петел!!! Ле-ле-ле! Плимутрок ли? Па може и да само Плимут, или само Рок! Ама, не Белоглав морски орел и Двуглав убива без да му мигне окото! А, пък като викне да пее сички кокошки му клякат, даже и ярките! Тия дето не знаят какво е ярка да питат некоя баба от преди Демокрацията! Оти тая дума у Гугало я нема!

#13 MarkModel13 23.06.2016 в 17:20:52

@natnat - Абе бе не знам кой е тъп и кой е остър, ама ти вземи да си смениш ника, защото виж какво пише за него в ърбан дикшънъри: "...nat nat - a female or male that fucks with the whole city... !!!" Пък знам ли - може и да е такъв случая

#14 Dox 23.06.2016 в 17:54:44

Акбарче, Гледам в профила ти, че за държава си писал Австрия. Ако е така, ти що не вземеш да мигрираш в България бе, а? Да ти кажа, много бих се радвал на възможността да те посрещна лично. Такова посрещане ш,ти спретна, че ще го помниш цял живот.

#15 Дракон с кисело зеле 23.06.2016 в 18:44:37

tomys | 23.06.201611:17 само мършояд може да напише такава глупост --- - Какво образование имате? - Веган съм. - Но това не е образование! - О, чувствам се прекрасно! - Нещо не се разбираме… Веган не е образование! Кажете, какво образование имате? - Не мога да разбера, защо отказвате да приемете очевидното? - А бе ти чуваш ли въобще какво те питат!?????? - Боже, колко сте раздразнителен! Това е от месото! --- Нищо против веганите, впрочем. Много против смрадливи боклуци като tomys, които си мислят, че с думи като "мършояд" печелят някого на своя страна. Не става така, боклук. Стига вече.

#17 AlahAkbar 23.06.2016 в 20:31:36

Докси, като ти откъсна празната картуна - няма да ти останат много спомени

Новините

Най-четените