НАПечелившите - честито!

Не чудодейни икони. Не некадърно фотошопирани картички, чието споделяне "носи късмет". Не дори състарени снимки.

Новата мода във Facebook е споделяне на скрийншот с резултатите от приложението на НАП, с което всеки български гражданин може да разбере дали данните му са изтекли покрай пробива в системата на приходната агенция.

Най-големият скандал с изтичане на лични данни в съвременната българска история, който продължава да се разраства с обвинения в кибертероризъм, твърдения за "клатене на държавата" и опити за политизиране, за потърпевшите - българските граждани - беше принизен до SMS с резултат "ИМА неправомерно разкрити лични данни" или "НЯМА неправомерно разкрити лични данни".

Точно това прави приложението на НАП, което чакаме откакто то беше обявено – праща ви един SMS с "ИМА" или "НЯМА". Толкова. Детайлите или възможните последствия остават в мъгла и карат всеки "късметлия", изтеглил "ИМА" от торбата с изненади около НАПleaks да се чуди какво може да му предостави съдбата в идните месеци или години.

На теория отговорът трябваше да се крие в публикуваните в сайта на НАП разяснения за възможните рискове около теча на данни. Но основният извод там е "дори някой да е узнал Вашите лични данни, за да [направи една или друга измама на Ваш гръб], то трябва да извърши едно или повече престъпления".

Пфу, слава на боговете! А ние си мислехме, че измамите с наши данни ще стават съвсем в рамките на закона.

Какво не прави приложението? Не успокоява използвалите го граждани. След като 4 милиона (живи) българи са били засегнати от теча на данни е нормално човек да е почти сигурен, че също е засегнат. Не е нужно да получава СМС с потвърждение на този факт. Беше ни казано обаче, че не е нужно да си сменяме личните карти. No problemo, и да ги сменяме, може би няма да е разумно да са български.

Някаква утеха има само за онези, които са получили "НЯМА". Част от тях се чудят на късмета си, други, разбираемо, си мислят, че отново ги будалкат. А онези с "ИМА" ги гледат и завиждат. Ще им се и при тях да не беше "текло".

В тази група попадат и онези 189 "ултра-късметлии", които най-сериозно са засегнати от НАПleaks и "печелят" личен разговор с НАП. Въпросът е дали приходната агенция ще им изпрати хартиено писмо или ще евентуално ще ги изчака да си дадат мобилните номера в новото приложение, за да им звънне някой загрижен служител.

Тези 189 души ще треперят и ще се чудят дали дотогава някой няма да злоупотреби с това, че имената, ЕГН-тата, адресите, номерата и сроковете на валидност на личните им карти са свободно достъпни за стотици, ако не и вече хиляди души в интернет.

А през това време могат да си помислят дали не могат да заведат дело. Дело към онази институция, чието мото е "Отговорни днес, сигурни за утре". Ако животът беше ситком, тук щеше да има предварително записан смях.

Като че ли по-големият резултат от новото приложение на НАП е, че ако приходната агенция не е знаела номера на мобилния ви телефон досега, вече го знае.

Някъде из сървърите на НАП сега се трупа и един хубав списък с ЕГН-та, срещу които стоят телефонни номера. Те кротко чакат някой специалист по киберсигурност, фирма, предполагаемо забъркана в противодържавен заговор, или скучаещ гимназист да пробие системите и да ги вземе.

През това време за всички потенциални потърпевши от НАПleaks приложението се превърна в повод за шеги и закачки. Така и така не знаем какво се е случило с данните ни и какво може да се случи занапред, поне да се позабавляваме, нали така? Всеки смело споделя в личния си Facebook профил дали му се е паднало "ИМА" или "НЯМА", все едно става дума за резултати от матура, кандидат-студентски изпити или тест за бременност.

А другите харесват и коментират: "Браво, късметлия!", "Кой като теб" и "Къде мога и аз да видя?". Интересът към НАП никога преди не е бил толкова голям. За съжаление, не можем да се надяваме, че случилото се ще има образователен характер и ще направи българските граждани по-внимателни с личните им данни.

При условие че държавата не внимава достатъчно с тях, има ли изобщо смисъл?

Все пак от това как и този казус се превърна в повод за хвалби и споделяне на скрийншоти във Facebook проличава колко всъщност ни е грижа за privacy-то...

#3 Nenimir 26.07.2019 в 19:21:21

"Ако има глоби и съдебни дела, те ще ударят джоба на данъкоплатеца." Какво предлагаш, да си траят , а. Навсякъде по света, когато сбърка държавата и е осъдена плаща тя. Да, с нашите данъци, които няма да бъдат използвани за нещо друго. И затова на следващите избори не гласуваш за тези. Да не говорим, че ако отговорните за това са осъдени, те трябва да понесат и съответната материална отговорност. В нормалните държави, а не Евро-Африкански тип, съответните лица подават отставка, ако не доброволно то под натиска на обществото. Но в държава на заспали идиоти дори и това не се случва.

#4 SeaWalker 26.07.2019 в 22:04:39

А шефката на НАП още е в отпуск!

#7 SeaWalker 26.07.2019 в 23:44:28

Ха! Получих SMS "от НАП" че има неправомерно дъръбъръ... Аз обаче заявка не съм пускал. И съобщението идва от номер от който съм поличавал инфо за полети които не съм ползвал и за регистрация на карта "Лукойл". Обаче няма страшно...

#10 Nenimir 27.07.2019 в 11:34:23

>Не разбирам некви идиотчета , дето си мислат, че квото искат тва требе да стане!< През 1989г такива "идиотчета" само, че с висока култура, демократична ценностна система и желание за промяна излезнаха на улицата, за да извоюват промяната, на инвалидизираната версия на която правилно упоменатите 80% хрантутници се радват днес. >Ми има си избори за парламент< На които масово не ходите. >Лошото е , че такива, като теб, даже не са представени там.< Наистина е лошо, а още по-лошо е че са представени такива като теб. >А тва че на вас не ви харесва , < А това , че на вас ви харесва е националната ни трагедия. Че ви харесва да ви управляват некомепетентни селяндуро-мутрафони, че ви харесва да не правите нищо-нито за себе си, нито за обществото. Мен а ко питаш сте като едни био-роботи, заменяеми и абсолютно безразлично живи или мъртви.

#11 SeaWalker 27.07.2019 в 11:55:30

VK Аман от дърти цигани и лъжите им! Получил си СМС , ама .... от арменския поп! ае без епитети, а! В този форум съм от достатъчно дълго време за да знам кога да пусна коментар. Скрийншот искаш ли? Коментирам изключително рядко и то основно под статии свързани с готина музика! Обаче когато съм пряко засегнат... Може и да се извиниш де!

#14 Nenimir 27.07.2019 в 15:17:55

>Иначе пригласят на дивотиите , дето една група ръси в пространството(виртуално, щото в нормалното нямат място). Проблема е,че: ">Ми има си избори за парламент< На които масово не ходите." Щото вие сте велики, и не мое си губите ценното време Усмивка Вас требе лично да ви питат - кой и как да ръководи държавата(то е ясно че са ваште некадърници, дето се оакаха до ушите и сътвориха такива дивотии, че след време ще се изучават като някаква, нечувана дотогава, патология в политиката) Ма хич и не ви минава през главата , че с 5 човека нема как да стане тва управление. Па , още повече че и тия 4-5 човека саа некъдърни, и в момента вие , умните , протестирате(верно 100-тина само се събирате) за нещо , което вожда ви го е вкарал в закони и конституция, като връх на неква реформа, негова си. Зарад същата се фръцна и подаде оставка - не му приели от НС да са 6, а не 5 прокурора. Е, ако имаше този един, от квотата на НС прокурор , то сега немаше да е Гешев кандидат с 11 гласа , а щеше да има 10:1, и едва ли имаше некъкъв шанс да стане Главен прокурор на РБ. Е, тва, го спъна Ицето, и зарад него не се случи "съдебната реформа" - как да не сте гневни? Ма нема законен начин да му изтриете идиотщините , които натвори , щото хората ви познават и хич не щат да ви пртатят там , дето се приемат законите, щото ви видяха акъла. < Хора, помогнете! Някой чужденец е ползвал Google tranlsate за изказването по горе, някой да може да преведе

Новините

Най-четените