Абонатът не отговаря

Не се е родил гражданинът, чиито житейски драми могат да надделеят над нуждите на данъчната администрация. Освен ако гражданинът случайно не работи като изпълнителен директор на НАП. Тогава всичко е допустимо.

В разгара на криза без прецедент за последните 10 години, ръководителят на националната данъчна служба Галя Димитрова взе трудното управленско решение да блесне с отсъствието си и да не прекъсне платения си годишен отпуск, независимо от батака.

Оказа се, че директорът на НАП има по-спешни персонални ангажименти някъде далеч от централата на "Дондуков" 52. И така - в продължение на две седмици.

Единствената реакция от страна на Владислав Горанов беше да вдигне рамене и да намекне, че май липсата й не е съвсем непрежалима. Министерството на финансите имало доверие на данъчен No. 1 за "всичко друго освен за информационната сигурност". Малшанс.

В нормалната среда подобна атестация би трябвало да се чете като официално предизвестие за уволнение - особено когато са компрометирани личните данни и данъчно-осигурителната тайна на 4+ милиона български граждани. Ситуацията в НАП обаче няма нищо общо с нормалността.

14 дни след изтичането на хакнатите бази данни Галя Димитрова проговори насила, причакана от репортер на bTV пред централния вход на агенцията. Проговори, за да стане ясно, че няма да се оттегли от поста си, докато не се "преодолее кризата".

Собственият й принос към процеса на преодоляване остана за въображението на зрителя.

Оставки не бяха предложени, подадени, приети или дори поискани от нито един политически и административен отговорник за НАПLeaks. Никой не си направи труда да покаже, че осъзнава понятието "служба" като дълг, чест, призвание и отговорност, а не като чиновническа заетост, безплатен паркинг и достъп до ведомствената столова.

Разбира се, никой не очаква, че директорът на НАП ще се прикове с пранги за бюрото, докато не изпълни всички задължения по длъжностната си характеристика.

Възнаграждението от 5000 лв. основна месечна заплата не е никаква гаранция за лоялност към обществения интерес - лоялността не се купува, а се проявява естествено по време на истински опасности.

Правото на годишен отпуск на директора на НАП обаче няма никакво отношение към факта, че под нейното ръководство институцията не е изградила адекватен екип, план и технически инструменти за управление на кризи в IT-сигурността.

Самата данъчна администрация призна, че външният пробив в информационните й системи е засечен още в края на юни 2019 г. Милионите пряко засегнати граждани обаче разбраха за тази атака едва когато беше твърде късно - на 15 юли файловете с имена, ЕГН, адреси, телефони, справки за доходи, данъчни задължения, здравни осигуровки и др. вече бяха изтекли навсякъде.

До този момент не става ясно какви мерки са предприети (ако изобщо са предприети) за проследяване на източника на атаката и за ограничаване на щетите още в момента на реализирането й. Не е ясно и по чие разпореждане НАП е решила да премълчи за допуснатата уязвимост. Ако мине номерът.

Не беше дадено обяснение защо Националната агенция за приходите е допуснала и серия от нарушения на изискванията за съхранение и защита на личните данни - при това цяла година след влизането в сила на GDPR.

Вината за това не е само на изпълнителния директор, но и на управителния съвет на Агенцията, в който влизат и финансовият министър, ръководителят на НЗОК и управителят на НОИ.

По-ясен пример за управленска несъстоятелност от случилото се в НАП през последния месец не може да има. Затова решението за удължаване на агонията буди живо недоумение.

За много хора "трудното решение" на Галя Димитрова ще е първото и последно пряко впечатление за нея като човек, ръководил приходната администрация през последните 2 години. Независимо от хвалбите за преизпълнение на приходите в бюджета - въздействието от този институционален "подход" и комуникационен "рефлекс" ще остави незабравим спомен у данъкоплатеца. Скъп спомен - в лошия смисъл на думата.

Всеки е свободен да подреди сам приоритетите, нуждите и ценностите си. Понякога този избор наистина не е лесен. Понякога избор просто няма. Но за да има насрещно разбиране, отговорният подход изисква проява на честност, разбиране за грешките и признание за вина. Вместо това? Подигравка.

#1 паяка 30.07.2019 в 11:10:22

"държава" пълна с уникати на отговорни постове - недообразовани, неетични, нахални, самовлюбени и с убеждение за незаменимост. Правото на платен годишен отпуск е несравнимо с форсмажорната ситуация, в която са поставени данъкоплатците, заради лична и колективна немарливост. Много жалко, че никой милиардер не проявява интерес да го купи тоя разграден двор и да въведе ред.

#2 pixie 30.07.2019 в 12:31:28

Не е луд тоя, дето яде баницата... Тая жена шеф няма ли? И шефа ѝ не е ли Горанов? И ако е той, защо не я призова да се върне от отпуск и сега защо не ѝ иска оставката? Много ценна явно. Докато никой не поеме отговорност за (без)действията си или не си получи съответното наказание, ще е така. Кучето скача според тоягата и нещата се случват, защото някой позволява да се случат. И да няма последствия. Затова и държавата е в такъв хаос. Да се чудиш, след като идват избори...

#3 explorer 30.07.2019 в 12:36:27

@pixie, въпреки че не го харесвам, Горанов е прав в едно, без нея беше по-добре. Със 99.9% сигурност, ако се беше изтъпанила пред медиите, щеше да стане ясно, че главния виновник е държавата, за несвършената работа и липсата на компетенции.

#4 pixie 30.07.2019 в 12:48:45

explorer, ок, ама не видяхме един виновен в тая държава. Всички са свети води ненапити. Хиляда -гейта напоследък и всички уж до ушите, а накрая се измъкват чистички. Ми то така докога?

#5 explorer 30.07.2019 в 13:29:14

Вчера бях на протеста против единствената номинация за главен прокурор, пред Съдебната палата. Отначало беше ОК, докато не се появиха БОЕЦ и прочее, които призовавха за едва ли не революция. Личното ми мнение е, че докато не узреем твърдо и настоятелно да искаме правосъдие за всички и всеки и да работим на всички нива, всеки на мястото си, за да градим общество и дом за децата ни, няма де се оправим. В момента, повечето хора търсят/искат на работата лекото и завиждат единствено на тези, които успяват да гепят повече от тях.

#6 deowin 30.07.2019 в 16:37:32

>Да се чудиш, след като идват избори... Да се чудиш докато не си спомниш какво се случва на изборите през последните години и как българите послушно си гласуват за същите идиоти - ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и прочие - вече 10 години. Не виждам никаква причина да мислим, че резултатите на следващите избори ще бъдат различни и гласоподавателите ще накажат управляващите политици заради продължаващите брутални гаф след гаф. Скандалът с НАП бледнее пред Пеевски, Орешарски, наглите изцепки на товарищ Сидеров, обръчите на Доган или КТБ, но погледни как реагират самите политици - не просто няма да има уволнения или подадени оставки на бушони, Димитрова дори няма да си прекъсне лятната почивка. Щом не намира за нужно да си троши хатъра, значи явно управляващите от ГЕРБ се имат за напълно ненаказуеми. Луд, баница.. Тъпчете им тлъстите гуши - бая са се ояли като им гледам корпулентните туловища. Да, да, жални стенания "няма по-добро". Има, но не го заслужавате. Борисов дори ви го каза няколко пъти в пряк текст, понеже знае, че щом сте си прости, значи за него няма да има отрицателни последствия, а може даже да си вдигне рейтинга. И после пак гласувахте за него. И пак. И пак. И утре - пак.

#7 Nenimir 30.07.2019 в 17:23:25

Типичната селско-мутренска реакция на "недосегаемите" управляващи-какви са пък тия тъпанари от електората, че да си прекъсвам рахата. Но докато тъпанарите продължават тъпо да гласуват за същите политици и партии ще доказват, че не заслужават нищо по-добро. При всичките изцепки, които се случиха през последните няколко месеца един нормален премиер щеше да си подаде оставката заедно с цялото стадо от недоучени идиоти. Вместо това направо си казва-аз ще си стоя, ще си правя каквото искам и вие нищо няма да направите. А електората покорно продължава да търси извинение да не прави нищо. Ако и сега не се случат никакви протести значи тази държава просто няма бъдеще.

#8 opetkov 31.07.2019 в 08:55:52

Нека помислим трезво с какво би допринесло присъствието на тази женица за решаването на проблема? С нищо. Белята е станала, паницата е счупена, млякото го излокала котката. И тук виждам редовните форумни оплаквачки, барабар с авторката, които с удоволствие изливат помията, която таят вътре в себе си. Ах, видите ли колко ни е скапана държавата, как е пълен хаос, колко са некадърни тези, които ни управляват, колко са безотговорни и т.н. и т.н. Медиите също изместиха тежестта на престъплението върху жертвата, вместо върху престъпника. В целия свят престъпникът е една крачка пред жертвата, защото борави с много пари. Не ни били защитени данните. И как да бъдат при заплата 650 лв за компютърен специалист, според "щатното разписание"? А фирмите дават десетократно повече. А за тази диверсия сигурно още повече. Това са нов тип престъпления и няма държава, която да е измислила сигурна защита срещу тях. Така че, давайте го по-кротко.

#9 Оби Уан 31.07.2019 в 09:46:26

opetkov | 31.07.201908:55 Не ни били защитени данните. И как да бъдат при заплата 650 лв за компютърен специалист, според "щатното разписание"? ______________________________________________ Няма ли да е по-ефективно вместо 10 "вуйни" с по 650 лева, един като хакерчето с 6500 на месец? От писането разбирам, че на теб ти харесва как функционира държавната администрация!? Задай си въпроса как например Финландия, при близо 6 милион население, се "управлява" (при това много добре) от 15 000 души администрация, а ние сме със 135 хиляди души...

#10 Xaoc 31.07.2019 в 14:18:43

Закривай. То се е видяло, че държава няма.

#11 deowin 31.07.2019 в 16:09:43

>Нека помислим трезво с какво би допринесло присъствието на тази женица за решаването на проблема? След което не звучи изобщо като да си помислил трезво. Да се върнеш на работа от почивка когато е станал гаф, особено пък гаф, засягащ почти цялото българско население, е въпрос на поемане на елементарна отговорност. Първа и абсолютно задължителна стъпка. Не защото като се върне ще може да направи нещо съществено по гафа, въпреки че би следвало дори това да е поне сносно вероятно, а защото ако дори не си прекъсне ваканцията предава недвусмислен сигнал към обществото, че изобщо не й дреме за гафа на поверената й институция, не й дреме за избирателите, с чиито гласове е избран назначилия я идиот, и че се чувства ненаказуема, въпреки че е на държавна служба и би следвало да е отговорна пред целия народ, от чиито данъци се плаща и заплатата й, с която е платила за ваканцуването си. Точно този сигнал е причината да наблюдаваме силното негодувание, а не някаква заблуда, че ако се беше върнала на работа щеше магически да е оправила проблема. Очевидно нямаше да е го е оправила, най-малкото защото е достатъчно некадърна за да е допуснала този гаф да се случи. >Медиите също изместиха тежестта на престъплението върху жертвата, вместо върху престъпника Момент, Димитрова ли е жертвата в случая? Щото на мен ми се струва, че жертвата на некадърността на НАП са българските граждани, чиито данни са изтекли. Също, "престъпникът" е можел да монетизира тези данни вместо да ги използва за да посочи тази некадърност. Щом не го е направил, значи не говорим дори пробив за лична облага. Би могло да се спори дори, че е полезен за обществото пробив, който не би следвало да се разглежда като престъпление.

#12 unclejohn 31.07.2019 в 21:27:05

В "белите" държави при подобен случай шефът на съответната институция би си прекъснал отпуската и би се върнал на работа, защото така е общоприето (дори и само от куртоазия), но за онези, които се бият в гърдите, че били граждани за европейско развитие на България това не важи. Те се имат не само за недосегаеми, но и за "миропомазани", след като се хвалят, че папи са ги "галили". Ако преди избори дойде една истински независима чуждестранна агенция, ще се разбере по изборния резултат с колко са манипулирани самите избори.

Новините

Най-четените