Латвия забранява преподаването на руски в гимназиите

Латвия забранява обучението в училищата да минава на езика на националните малцинства. Така в страната вече всички трябва да учат основните предмети на латвийски. Това стана, след като президентът на страната Раймондс Вейонис подписа промени в Закона за образованието.

Според нововъведенията средно образование в Латвия вече може да се получи само на официалния държавен език.

Вейонис отбеляза, че тази мярка ще позволи на всички ученици да получат качествено образование и да уредят живота си в Латвия. По думите на президента, "това ще създаде по-сплотено общество и ще укрепи страната".

Според Вейонис децата все още ще имат възможността да учат на майчиния си език предмети, свързани с идентичността и културата на националните малцинства. Освен това значителна част от предметите в началното и основното училище ще бъдат преподавани отново на майчин език.

Промените засягат най-вече руското малцинство в страната. В Латвия живеят малко по-малко от 2 млн. души, от които около 40 процента са рускоезични.

Очаква се прехвърлянето да започне на 1 септември 2019 г. и да завърши на 1 септември 2021 г. Предучилищното образование ще бъде двуезично, а в началното училище от първи до шести клас ще бъдат достъпни три модела на двуезично обучение.

Почти всички училища на националните малцинства в страната, в които обучението се провежда на руски език, провеждат редовни митинги в страната срещу това те да започнат да обучават на латвийски език.

#1 TheRock 02.04.2018 в 14:12:44

Браво!

#3 Бобо 02.04.2018 в 16:09:07

Малка Латвия срещу Разпадащото се Сесесере!

#5 dedo adji 02.04.2018 в 18:53:07

Не прекаляват с кьотека. Все пак тече 28-мата година от независимостта. Все едно в България да има гимназии на турски до края на 19 век. Срещал съм служебно двама латвийци. И с двамата говорих по руски, защото английският им беше доста по-слаб от моя руски. Преди 2г смених един латвиец, по паспорт Aleksandrs Petrows - демек латвиецът Саша Петров. Преди 25г имах 4-ти механик Миша от Рига, който много се възмущаваше, че го карат да учи латишки, за да му дадат гражданство. Както сега фрау Меркел се опитва да накара циганите. През 98г и това изискване е отпаднало. Но официалният държавен език е само латишки. Което на практика значи: говори какъвто щеш език, в службите, полицията, съда, ще те обслужват на официалния. ако не го знаеш, наеми си преводач. През 2006 попаднах във Вентспилс. Като си спомнях какво ми казваше Миша, където отидех, питах "По руски или английски говорите?" Никой не проговори по английски, млади момчета и момичета, израсли след независимостта, отговаряха на добър руски. Не вярвам в големия град да съм попаднал само на руснаци. Нормално е в гимназиите да се преподава на официалния език. Не можеш да се реализираш в една страна без задълбочено познаване на езика. За рускоезичните, които не искат да се откъсват от корените си, остават догимназиалните училища. За да закрият и тях ще трябва голям кьотек при близо 40% рускоезични. Някой знае ли на какъв език се водят занятията в Швейцария, където има 4 официални езика?

#6 deowin 02.04.2018 в 19:13:33

Некоректно заглавие на статията. Латвия не забранява преподаването на руски език в училищата, а само налага официалния език - латвийски - за преподаване на основните предмети. Руски език ще продължи да се преподава и, както статията споменава, на руски ще могат да се преподават неосновни предмети. Учуден съм, че това става чак сега, а не преди 20 години.

Новините

Най-четените